Ipotezele luate în calcul pentru tragedia aeriană de lângă Kiev. Cine erau cei șase oficiali ucraineni morți în accident

0
Publicat:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a „deschis o anchetă preliminară” asupra tragediei aeriene de la Brovarî, un oraș din regiunea Kiev, în urma căreia și-a pierdut viața ministrul de Interne Denis Monastîrski.

Intervenția salvatorilor după producerea tragediei aeriene de lângă Kiev FOTO EPA-EFE
Intervenția salvatorilor după producerea tragediei aeriene de lângă Kiev FOTO EPA-EFE

Potrivit publicației ucrainene „Zerkalo Nedeli”, 14 persoane au murit în urma prăbușirii unui elicopter, miercuri dimineața, la Brovarî, în timpul unei călătorii către Harkov, în estul Ucrainei.

SBU a deschis o „anchetă preliminară în acest caz”. Într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, SBU anunță că ia în calcul mai multe ipoteze ale tragediei, și anume „o încălcare a regulilor de zbor, o defecţiune tehnică a elicopterului şi acţiuni deliberate de distrugere a elicopterului”.

Primele informații din presa ucraineană sugerează că accicentul ar fi fost cauzat de o eroare de pilotaj. Totuși, Anton Herașcenko, un consilier din Ministerul de Interne ale Ucrainei, nu exclude un sabotaj rusesc.

Cine erau cei șase oficiali ucraineni care au murit la Brovarî

Potrivit „Zerkalo Nedeli”, nouă persoane se aflau la bordul elicopterului prăbușit: șase oficiali și trei membri ai echipajului. În afară de Denis Monastîrski, victime ale tragediei aeriene sunt prim-adjunctul acestuia, Evhen Enin, secretarul de stat Iuri Liubkovici, șeful Gărzii din Ministerul de Interne Mîhailo Pavlușko, o asistentă a ministrului de Interne, Tetiana Șutiak și fotograful Mikola Ananițki. Cei trei piloți erau Aleksandr Vasilenko, Konstantin Kovalenko și Ivan Kasianov. Toți cei nouă au murit, plus alte cinci persoane de la sol, între care un copil. Alte 25 de persoane au fost rănite, între care 11 copii.

Atribuțiile de ministru de Interne au fost acordate miercuri șefului Poliției Naționale a Ucrainei, Ihor Klimenko.

Numit în iulie 2021 în postul de ministru de Interne, Denis Monastîrski este cel mai înalt oficial ucrainean care a murit de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Născut pe 12 iunie 1980, la Hmelnîțkîi, Monastîrski a fost o figură proeminentă a administrației Zelenski.

Denis Monastîrski FOTO Arhivă
Denis Monastîrski FOTO Arhivă

Elicopterul prăbușit la Brovarî era o donație din partea Franței. În momentul accidentului era întuneric și ceață, iar rapoartele inițiale sugerează că aparatul de zbor a lovit o grădiniță înainte de a se prăbuși în apropierea unei clădiri rezidențiale. Conform corespondentului BBC la Kiev, aparatele cu oficiali ucraineni la bord zboară în general la altitudine joasă pentru a evita rachetele rusești.

Un videoclip apărut după accident arată elicopterul zburând la altitudine joasă deasupra copacilor, aparent fără dificultate, înainte de a se prăbuși la sol. Nu există niciun semn de fum sau de aeronavă scăpată de sub control.

Un martor ocular care a văzut prăbușirea a relatat: „Elicopterul a făcut trei cercuri deasupra Fora (un lanț de supermarketuri din Ucraina, n.. red.), a zburat în centru, a început să coboare brusc, a lovit clădirea, a luat foc și asta a fost”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite