Războiul din Ucraina, criza globalizării și schimbările climatice, teme-cheie ale Forumului de la Davos

0
Publicat:

Elitele politice şi economice mondiale se reunesc săptămâna viitoare la Davos cu ambiţia de a „coopera într-o lume fragmentată” şi de a aborda războiul din Ucraina, dereglarea climatică şi globalizarea aflată într-o criză existenţială, comentează AFP.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ediţia de anul acesta a Forumului Economic Mondial „se desfăşoară în contextul geopolitic şi geoeconomic cel mai complex din ultimele decenii”, a remarcat preşedintele acestui for, Borge Brende.

Pandemia de COVID-19, conflictele comerciale între China şi Statele Unite, precum şi războiul din Ucraina au contribuit în ultimii ani la multiplicarea liniilor de fractură geopolitică şi au alimentat politicile protecţioniste, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Una din cauzele principale ale acestei fragmentări este o lipsă de cooperare” şi ea se traduce prin „politici pe termen scurt şi egoiste”, spune, cu regre, fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, care evocă „un cerc vicios”.

Unii au început chiar să se întrebe despre viitorul globalizării, care se află în centrul filosofiei susţinute la Davos.

A existat un moment „de speranţă de revenire la vechea normalitate, care era acest fel de lume globalizată”, spune Karen Harris, economistă la societatea de consultanţă Bain&Company. „Cred că admitem astăzi că această epocă este pe punctul să se încheie”, chiar dacă vor mai fi menţinute cooperări „în jurul unei mici serii de chestiuni”, subliniază ea.

La aproape un an după lansarea invaziei ruse în Ucraina, acest război şi efectele sale asupra politicilor energetice mondiale şi de apărare vor ocupa o mare parte a dezbaterilor de la Davos, remarcă AFP.

În timp de ruşii lipsesc pentru al doilea an la rând, ucrainenii vor avea o delegaţie la forum, iar preşedintele Volodimir Zelenski va interveni prin videoconferinţă. Este o ocazie pentru conducerea de la Kiev să se adreseze sutelor de figuri politice marcante, cum ar fi cancelarul Germananie, Olaf Scholz, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sau cel al NATO, Jens Stoltenberg, celor circa 600 de şefi de companii, numeroşilor reprezentanţi ai mass-media şi ai societăţii civile, ONG-urilor, cercetătorilor şi chiar unor staruri precum actorul Idris Elba sau soprana Renee Fleming.

Schimbările climatice se prefigurează ca un alt subiect cheie, organizatorii forumului dorind ca dezbaterile să-şi aducă o contribuţie pentru următoarea serie de tratative internaţionale în cadrul COP28, reuniune ce va avea loc la sfârşitul anului curent în Emiratele Arabe Unite.

Activiştii caută la rândul lor să profite de forumul de la Davos pentru a le reaminti ţărilor bogate şi companiilor energetice nevoia de finanţare a tranziţiei energetice a ţărilor în curs de dezvoltare şi de a plăti pentru pagubele produse de catastrofele naturale ce însoţesc schimbarea climatică.

Totuşi, la fel ca în fiecare an, activitatea cea mai importantă la Davos se va desfăşura în culise, unde politicieni, investitori şi directori de companii profită de prezenţa lor în acelaşi loc pentru a avea discuţii în afara cadrului oficial al conferinţei, transmite AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite