Apelul Maiei Sandu la Davos: Să ajutam Ucraina să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol

0
Publicat:

Președinta Republicii Moldova a solicitat liderilor prezenți la Forumul Economic Internațional de la Davos să ofere în continuare ajutor Ucrainei ca să câștige războiul cu Rusia, avertizând că în caz contrar pericolul se va extinde asupra mai multor state. .

La Davos, Maia Sandu a cerut ca Ucraina să fie ajutată. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu
La Davos, Maia Sandu a cerut ca Ucraina să fie ajutată. FOTO: Facebook.com/ Maia Sandu

„Noi trebuie să ajutam Ucraina, toti împreună. Să o ajutam ca sa câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol. Credem în victoria Ucrainei”, a declarat Maia Sandu în timpul panelului de discuții desfășurat la Davos. 

Președintele Republicii Moldova a mai spus că liderii care ajută Ucraina oferă în acest mod suport indirect și pentru alte state, inclusiv Republica Moldova. 

„Nu pot să spun că riscurile militare pentru Moldova sunt mai mari acum decât au fost in primăvara anului 2022, când am știut că dacă Ucraina nu va rezista, atunci Federația Rusă va ajunge la Chișinău. Nu vorbim acum despre asta. Astăzi, totul depinde de ce se va întâmpla în Ucraina. Vedem că Ucraina rezistă, avansează, așa că totul depinde de situația de acolo. Când ajutați Ucraina, ne ajutați și pe noi, și pe alte țări”, a mai spus liderul de la Chișinău. 

Maia Sandu acuză Kremlinul de șantaj energetic 

Maia Sandu a menționat și situația energetică a Republicii Moldova

„Desigur că Moldova era vulnerabilă pentru că a depins 100% de o singură sursă de gaze, de la Gazprom, încă înainte ca războiul sa înceapă. Acum, primim doar 40% din gazele rusești de la Gazprom și am reușit rapid să diversificam resursele. Rusia a contat pe faptul ca ne va șantaja prin aceste resurse, dar Europa a reușit să găsească soluții, ceea ce nu este ușor. Da, noi trebuie sa achităm un preț mare, regretăm ca oamenii trebuie să plătească un preț foarte mare. În Moldova, țară în care oamenii nu au venituri mari, tariful la gaze a crescut de șapte ori, dar noi credem în democrație și noi vrem sa fim parte a lumii libere și soluția este sa fim împreună”, a punctat șefa statului vecin. 

În perioada 17-19 ianuarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Davos,  Elveția, unde participă la Forumul Economic Mondial. Aceasta are întâlniri cu oficiali, dar și oameni de afaceri din diverse țări. 

Până acum a avut întrevederi cu prim-ministrul Luxemburgului Xavier Bettel, președintele Elveției Alain Berset și șefa Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare Odile Renaud-Basso. 

image

Cea de-a 53-a reuniune a forumului, cu tema „Cooperarea într-o lume fragmentată”, abordează mai multe subiecte, între care modalitățile de rezolvare a actualelor crize energetice și alimentare, dar și potențiale soluții pentru riscurile geopolitice actuale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite