Cine lipsește de la Forumul Economic Mondial de la Davos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Alpii Elvețieni, care are loc între 16 și 20 ianuarie, unde se intersectează elita mondială de afaceri și cei mai importanți lideri politici ai lumii, balanța se schimbă în 2023, relatează Politico.

Președinta CE alături de prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska la Davos FOTO EPA-EFE
Președinta CE alături de prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska la Davos FOTO EPA-EFE

În fiecare an în luna ianuarie, la adunarea exclusivistă a Forumului Economic Mondial (WEF), așteptările sunt ridicate pentru un număr record de oaspeți de elită, de la lideri politici la oficiali ai instituțiilor internaționale și membri ai familiei regale.

52 de șefi de stat și guvern participă în acest an la reuniunea de la Davos. Dintre liderii marilor puteri absentează atât președintele SUA, Joe Biden, cât și omologii săi chinez și rus, Xi Jinping și Vladimir Putin.

Vor mai lipsi președintele francez Emmanuel Macron, la fel și noul premier britanic Rishi Sunak și președintele brazilian reales Luiz Inácio Lula da Silva. 

În schimb, lista europeană conține unele nume grele: cancelarul german Olaf Scholz este singurul lider al unei țări din G7 care va fi prezent, împărțind poziția de lider cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Din rândul familiilor regale europene, la Davos vor veni nume precum regina Maxima a Țărilor de Jos - un trimis al ONU pentru incluziune financiară - mai degrabă decât activiști pentru mediu precum regele Charles și prințul William.

Pe fondul absenței elitei politice globale, WEF a ales să se concentreze asupra listei de invitați din rândurile directorilor executivi ai marilor companii.

Dintre cei 2.700 de participanți la sesiunile oficiale ale WEF, „probabil că vom depăși recordul din 2020 cu 600 de directori executivi la nivel global, inclusiv 1.500 la nivel de top management", a declarat șeful departamentului digital și de marketing al WEF, George Schmitt, adăugând că 80 dintre directorii executivi sunt la prima participare la Davos.

Delegația americană include membri ai cabinetului, cum ar fi John Kerry, însărcinatul cu problemele climatice, care va sta la Davos aproape toată săptămâna, dar alții, cum ar fi secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, vor lipsi.

Beatrice Fihn, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, care militează pentru eliminarea armelor nucleare, a declarat că „uitase că Davos încă mai are loc".

„Formatul pare ușor învechit acum. Avioanele private și petrecerile oligarhilor nu mai sunt în pas cu viața de afaceri modernă", a declarat Scott Colvin, un veteran al Davos și în prezent director de afaceri publice la Aviva. „Evenimentele din jurul COP [summitul anual al ONU privind clima] par acum mai importante, având în vedere că se concentrează pe un obiectiv politic global specific”, a adăugat el.

În 2023, Europa furnizează cei mai mulți lideri politici, în timp ce delegația corporatistă din SUA va fi din nou mult mai numeroasă decât celelalte. Cei 700 de americani care participă în acest an depășesc delegația chineză într-o proporție de 20 la 1.

„Cooperare într-o lume fragmentată”

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial care se desfășoară la Davos între 16 și 20 ianuarie are motto-ul „Cooperare într-o lume fragmentată”, relatează DW.

Sunt așteptați președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, cel columbian Gustavo Petro și cel filipinez Ferdinand Marcos Jr., iar Africa va fi reprezentată de președintele sudafrican Cyril Ramaphosa și de cel tanzanian Samia Suluhu Hassan.

SUA vor fi reprezentate de John Kerry, emisar pentru climă al președintelui Joe Biden, și de responsabila pentru comerț, Katherine Tai.

Accesul politicienilor sau oamenilor de afaceri din Rusia nu mai este permis, după ce Forumul Economic Mondial și-a înghețat relațiile cu Moscova după invadarea Ucrainei. Kievul va trimite o delegație la nivel înalt, dar organizatorii nu au dat alte detalii, din motive de securitate.

Reuniunea de la Davos „are loc în contextul celor mai complexe dificultăți geopolitice și geoeconomice din ultimele decenii", a declarat președintele WEF Borge Brende. „Miza în economia mondială este ridicată: cum să evităm o recesiune globală, o creștere scăzută, inflația ridicată și sporirea datoriilor."

Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că o treime din economia globală ar putea fi lovită de recesiune în 2023.

Un raport anual privind riscurile globale, publicat săptămâna trecută de WEF, a identificat problema costului global al vieții, pe fondul pandemiei și al războiului Rusiei din Ucraina, ca problemă principală pe termen scurt: dificultățile legate de energie și aprovizionarea cu alimente ar urma să persiste în următorii doi ani.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite