Cum a dejucat CIA două comploturi de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski de către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit în secret cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, înainte de război, pentru a-l avertiza în privința planului de asasinare pus la cale de Kremlin.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki/ FOTO Profimedia
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki/ FOTO Profimedia

Într-o carte scrisă de Chris Wipple despre Casa Albă și Joe Biden , ”Lupta vieții sale: În interiorul Casei Albe a lui Joe Biden”, este menționat faptul că, înaintea invaziei rusești în Ucraina, William Burns, șeful CIA, s-a întâlnit în secret cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski (foto articol). Atunci, directorul CIA l-a avertizat pe Zelenski în legătură cu comploturile rusești de asasinare, într-un moment în care președintele ucrainean punea la îndoială informațiile americane, notează Business Insider.

"Burns venise să îi dea o analiză a realității" și directorul CIA i-a împărtășit că forțele speciale rusești veneau după Zelenski, scrie Whipple, adăugând că președintele Joe Biden i-a spus lui Burns "să împărtășească detalii precise despre comploturile rusești".

"Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelenski; el a fost luat prin surprindere, a fost înmărmurit de aceste vești", a scris Whipple în carte, care va fi lansată pe 17 ianuarie.

Întâlnirea secretă dintre William Burns și Volodimir Zelenski ar fi avut loc chiar la Kiev, iar vestea privind asasinarea sa l-a surprins foarte tare pe liderul Ucrainei.

La acea vreme, în ianuarie 2022, Zelenski respinsese ideea că rușii ar plănui o invazie neprovocată a Ucrainei și sugera că avertismentele publice ale Americii creau "panică", a notat Chris Whipple în cartea sa de curând apărută, "The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House".

În cartea ”Lupta vieții sale: În interiorul Casei Albe a lui Joe Biden”, care a apărut pe 17 ianuarie 2023, că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a supraviețuit în urma a cel puțin 12 tentative de asasinat din partea Rusiei. Autorul remarcă faptul că două comploturi au fost dejucate în secret de către CIA, care i-a furnizat informații vitale prin directorul său, William Burns, care a vizitat Kievul înainte de începerea războiului lui Putin.

„Informațiile au fost atât de detaliate încât ele au ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două tentative separate ale Rusiei de asasinat asupra vieții sale”, a scris Whipple.

În cartea sa, Whipple a făcut referire și la „oficialii ucraineni” care au spus că Zelenski a supraviețuit la peste 12 tentative de asasinat din februarie 2022 și până acum. În martie anul trecut, The Times of London a raportat că Zelenski a supraviețuit la cel puțin trei tentative de asasinat din partea forțelor ruse de la începutul războiului.

Potrivit publicației, mercenarii din grupul Wagner au fost responsabili pentru cel puțin două dintre încercări.

Și forțele cecene au fost în spatele unui încercări de atentat asupra vieții lui Zelenski în martie, la periferia Kievului. Asasinii, însă, au fost eliminați înainte să ajungă la președinte.

Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui, a declarat în Ukrainska Pravda că au existat peste 12 tentative de asasinat împotriva lui Zelenski. "Partenerii noștri străini vorbesc despre două sau trei încercări. Cred că au existat mai mult de o duzină de astfel de încercări", a spus Podoliak.

Whipple, care l-a intervievat pe Burns, oferă cititorilor o imagine a modului în care i-au fost prezentate mizele lui Zelenski, în timp ce acesta încerca să respingă avertismentele SUA privind o invazie iminentă.

După cum s-a raportat anterior, Burns a împărtășit, de asemenea, un "plan al planului de invazie al lui Putin" în timpul acelei vizite în biroul lui Zelenski pentru a-l ajuta să se pregătească. Whipple a scris: „El a previzualizat planurile rusești de a ataca aeroportul Antonov la nord de Kiev și de a-l folosi ca zonă de pregătire pentru un asalt asupra Kievului”.

Whipple a redactat că majoritatea interviurilor pentru cartea sa au fost pe "fond profund", ceea ce însemna că putea folosi informațiile, dar a fost de acord să nu citeze direct sursele fără permisiune.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite