LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski interzice negocierile cu Putin. Armata ucraineană avansează pe frontul de sud

0

Este a 222-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski a semnat un decret privind excluderea oricăror negocieri de pace cu Vladimir Putin. Decizia survine după anexarea a patru regiuni ucrainene. Pe câmpul de luptă, armata ucraineană continuă să avanseze în est și își pregătește terenul pentru noi operațiuni de eliberare a estului Ucrainei.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 21.25 SUA trimite Ucrainei ajutor militar suplimentar în valoare de 625 de milioane de dolari

Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat marţi, într-o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, un nou transport american de echipamente militare, în valoare totală de 625 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează AFP.

Acest transport va include în special noi sisteme Himar pentru armata ucraineană. Aceste sisteme de lansatoare de rachete extrem de precise şi puternice au jucat un rol important în recentele progrese înregistrate de forţele ucrainene.

UPDATE 21.03 Șeful CIA: Vladimir Putin poate deveni „periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit

Vladimir Putin poate deveni „destul periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu acordat postului CBS.

Potrivit Agerpres, care citează CNN, Putin „are de ce să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă la el acasă (în Rusia) şi pe plan internaţional”, a remarcat Burns.

Directorul CIA a observat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru „o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin şi în plus China şi-a „controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce războiul” în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 20.33 Va folosi Putin arma nucleară? Cum l-ar putea opri Occidentul să o facă

Vladimir Putin a demonstrat până acum că este un lider „relativ rațional”, astfel încât Occidentul trebuie să-l facă să înțeleagă, fără dubii, că folosirea armei nucleare în Ucraina ar însemna costuri mult mai mari decât avantaje, spune expertul în securitate europeană Iulia Joja.

„Va folosi Putin arma nucleară în Ucraina?” - este o întrebare foarte dificilă pe care și-o pun, în zilele acestea, liderii din toată lumea. Răspunsul Iuliei Joja, experta care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, aduce cu sine și soluția pentru descurajarea folosirii armamentului nuclear de către Federația Rusă: reacția Occidentului trebuie să-l facă pe Putin să înțeleagă că această escaladare îl va costa mult mai mult decât potențialele avantaje. Dacă reacția SUA este corectă, multe state europene lasă de dorit la acest capitol, arată experta.

Continuarea aici


UPDATE 19.17 Mărturia unui rus care a scăpat din încercuirea ucrainenilor

Rușii sunt trimiși să lupte în Ucraina fără să fie pregătiți militar, fără veste antiglonț, fără hrană și cu arme vechi, a povestit unul dintre soldați.

Aleksandr Șemiakov, în vârstă de 33 de ani, din Lugansk, era profesor de muzică atunci când a fost luat în armata rusă să lupte împotriva ucrainenilor.

Încă de la început a afirmat că nu avea niciun fel de pregătire militară, dar nici după recrutare nu a fost antrenat.

„Înainte de a fi trimiși pe front, nu prea au avut timp să se antreneze”, spune el. Detalii aici


UPDATE 19.10 Cel mai mare star pop sovietic, despre susținătorii lui Putin: „Niște lachei care s-au transformat în sclavi”

Cântăreața Alla Pugaciova le-a transmis, marți, un mesaj dur celor care au atacat-o pentru poziția sa față de războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina. Ea i-a numit pe susținătorii războiului „sclavi” și „lachei”. Detalii aici


UPDATE 18.08 Explozie la cea mai mare fabrică de armament din Bulgaria: Cel puțin trei morți

Trei oameni şi-ar fi pierdut viaţa în urma unei explozii produse la un atelier al firmei Arsenal, cel mai mare producător de armament din Bulgaria.

Potrivit directorului general al fabricii, corpul unia dintre muncitori, un bărbat de 55 de ani, a fost aruncat în aer, iar alte două femei, de 43 și 53 de ani, aflate în atelier la momentul exploziei, sunt date dispărute.

Momentan nu se cunoaște cauza exploziei. Presa locală citează un oficial din Bulgaria care afirmă că incidentul a fost provocat probabil de neglijenţa angajaţilor la manipularea substanţelor explozive.

O unitate secretă din spionajul militar rusesc este cunoscută pentru sabotajele organizate împotriva unor fabrici de armament din Cehia și Bulgaria. Detalii aici


UPDATE 17.58 Rusia pierde în Ucraina deoarece luptă împotriva NATO, susține un comandant separatist

Un comandant al separatiștilor pro-ruși din regiunea Lugansk susține că Rusia pierde în Ucraina deoarece ar lupta împotriva NATO.

„Noi nu suntem militari, așa că explică-ne. Aceasta nu este deloc o critică. Explică-ne doar să înțelegem. De ce avansăm metru cu metru, când ei (ucrainenii) avansează sat cu sat? De ce merg lucrurile mai bine pentru ei acum? Cu ce are legătură și când se va schimba situația?”, l-a întrebat prezentatoarea Olga Skabeeva pe comandantul Andrei Marociko în emisiunea ei propagandistică de la postul Rossia-1.

„Haideți să ținem cont de faptul că nu lucrăm împotriva unor trupe ucrainene. Luptăm cu trupe NATO. Ele au resurse enorme! În momentul de față resursele lor sunt superioare alor noastre”, a răspuns comandantul separatist. Detalii aici


UPDATE 17.52 Vicepreședintele Dumei de Stat, despre folosirea armelor nucleare: Nu va fi nevoie

Vicepreşedintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, susține că Rusia nu va recurge la arme nucleare în Ucraina, întrucât poate cuceri Kievul cu ajutorul oamenilor mobilizați recent.

„Avem toate mijloacele, fără să folosim arme nucleare tactice”, a insistat vicepreședintele camerei inferioare a Parlamentului rus. Detalii aici


UPDATE 17.20 Câți bărbați ar fi recrutat Moscova pentru războiul din Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că peste 200.000 de rezerviști au fost încorporați. Anunțul survine la două săptămâni după ce liderul de la Kremlin a semnat ordinul de „mobilizare parțială”. Detalii aici


UPDATE 17.16 Armata ucraineană înaintează pe frontul de sud

Autorităţile proruse din provinciile ucrainene Lugansk şi Herson au susţinut marţi că trupele ruse au frânat înaintarea celor ucrainene în unele părţi ale frontului, deşi, mai ales în Herson, armata rusă a fost nevoită să se replieze în faţa contraofensivei ucrainene.

Conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mişcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelske şi Duceanie pentru a tăia căile de comunicaţie ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.

Armata ucraineană a recuperat localităţile Arhanghelske şi Miroliubivka, în timp ce trupele ruse s-au retras de asemenea din localităţile Zolota Balka şi Oleksandrivka.

Forţele ucrainene şi-au concentrat în ultimele săptămâni puterea de foc asupra poziţiilor şi depozitelor ruseşti de malul drept al Niprului şi asupra podurilor de peste acest râu. Detalii aici


UPDATE 17.06 Bătălia Crimeei va fi „dificilă” pentru armata ucraineană, afirmă fostul comandant al trupelor americane în Europa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat acum câteva luni că războiul din țara a început cu anexarea Crimeei de către Rusia și se va încheia cu eliberarea peninsulei din Marea Neagră.

Unii experți militari atrag atenția că Rusia va recurge la toate mijloacele posibile pentru a nu pierde Crimeea, pe care au militarizat-o puternic după anexarea ei, în martie 2014, și o consideră esențială din punct de vedere strategic.

În opinia generalului în rezervă Mark Hertling, bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul unor lupte cu tactici convenționale. Detalii aici


UPDATE 16.32 Oficial occidental: Nu s-au observat activităţi neobişnuite legate de arsenalul nuclear al Rusiei

Nu au fost observate indicii ale vreunei activităţi neobişnuite legate de arsenalul nuclear al Rusiei, după ce Vladimir Putin a formulat cu două săptămâni în urmă astfel de ameninţări, a declarat marţi un oficial occidental, potrivit Reuters.

„Nu am observat indicii sau activităţi care ne-ar face să credem că sunt în afara celor obişnuite. Nu am observat vreo activitate care să fie dincolo de ceea ce este uzual pentru tipul de activităţi care sunt conduse de aceste elemente ale forţelor strategice ale Rusiei”, a precizat oficialul occidental, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului. Detalii aici


UPDATE 15.40 Rusia le acordă ucrainenilor din zonele anexate o lună pentru a-și alege loialitatea

Ucrainenii din regiunile anexate de Moscova au la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge cetățenia rusă, a anunțat marți Ministerul rus de Externe. Detalii aici


UPDATE 15.37 Belarusul se confruntă cu o creștere a infracțiunilor în zonele de pregătire a noilor recruți ruși

Numărul infracțiunilor, incluzând violuri și crime, a crescut în zonele din Belarus care găzduiesc recruți ruși aduși recent pentru a fi pregătiți pentru războiul din Ucraina, relatează postul „24 Kanal”, preluat de „Zerkalo Nedeli”.

Potrivit „24 Kanal”, care citează surse din serviciile speciale, recruții transferați recent de Moscova în Belarus au apucături mai rele decât cele ale soldaților ruși.

În doar câteva zile, aceștia ar fi comis 30 de violuri și nouă jafuri. În plus, un tânăr care a văzut accidental comiterea unui viol a fost ucis.

„Situația este agravată de faptul că unii dintre recruți sunt deținuți care s-au unit în mici bande. Sediul acestor grupuri sunt școli, depozite abandonate și hangare”, precizează „24 Kanal”. Detalii aici


UPDATE 15.11 Ministrul lituanian al Apărării: Elon Musk a căzut în momeala nucleară a lui Putin

Elon Musk a căzut în momeala lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, comentează ministrul lituanian al Apării pe tema „planului de pace” propus de cel mai bogat om din lume.

Ministrul lituanian a denunțat totodată atenția acordată de mass-media occidentală mișcărilor de arme nucleare în Rusia. Detalii aici


UPDATE 15.09 Reacția Kremlinului la „planul de pace” propus de Elon Musk

„Este foarte pozitiv că un bărbat ca Musk caută o cale de ieșire din situație”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, menționând că multe idei din propunerile făcute de CEO-ul Tesla și SpaceX „merită atenție”.

Cu toate acestea, Peskov a respins ideea privind repetarea pseudo-referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate, pe care Rusia le-a anexat formal în urmă cu o săptămână. Detalii aici


UPDATE 15.05 Zelenski interzice orice negociere cu Putin

Volodimir Zelenski a semnat marţi un decret care declară în mod oficial ca „imposibilă” perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi Vladimir Putin, dar lasă uşa deschisă pentru discuţii cu Rusia.

„El (Putin, n. red.) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte”, a spus Zelenski după ce actualul lider de la Kremlin a anexat patru regiuni ucrainene ocupate parțial de trupele ruse. Detalii aici


UPDATE 14.01 Serghei Lavrov susţine că „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor dau dreptate Rusiei, dar nu îndrăznesc s-o spună

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a susţinut marţi că „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor dau dreptate țării sale în cazul anexării regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, dar nu îndrăznesc să o spună, transmite EFE, care comentează că, prin aceste declaraţii, şeful diplomaţiei ruse ignoră condamnarea cvasitotală exprimată de comunitatea internaţională. Detalii aici


UPDATE 13.59 Bătaie între soldați și recruți la o bază militară din regiunea Moscova

Soldați aflați sub contract și bărbați recent mobilizați pentru război s-au luat la bătaie la baza Alabino, din regiunea Moscova, după ce aceștia din urmă s-au opus confiscării telefoanelor mobile.

Circa 20 de soldați au fost răniți în această încăierare, salvându-se doar după ce s-au baricadat într-una dintre clădirile unității militare.

Spiritele s-au calmat abia după intervenția Poliției Militare și unor reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării. Detalii aici


UPDATE 13.56 Babele de pe Muntele Kremenț, victime ale bombardamentelor rusești din Izium

Timp de aproape o mie de ani, babele de pe Muntele Kremenț au vegheat orașul ucrainean Izium. Acestea au devenit victime ale invaziei Rusiei în Ucraina. Detalii aici


UPDATE 13.47 Cum ar putea răspunde SUA dacă Putin ar decide să folosească arme nucleare în Ucraina, potrivit unui expert

Cel mai probabil SUA ar lansa un atac convențional asupra armatei invadatoare ruse în eventualitatea în care președintele rus Vladimir Putin ar da curs amenințării de a recurge la arme nucleare în Ucraina, crede Joseph Cirincione, analist în probleme de securitate națională și un expert de vârf în materie de război nuclear.

SUA ar răspunde unui potențial atac nuclear al Rusiei în Ucraina cu un embargo economic devastator și, împreună cu partenerii săi din NATO, „ar putea spulbera forțele rusești într-un interval de zile”, a declarat Cirincione în cadrul unui podcast difuzat de Yahoo News.

„Asta ar putea însemna sfârșitul armatei ruse”, a precizat el făcând referire la o ripostă masivă cu arme convenționale asupra pozițiilor rusești în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 13.43 Moldovenii din Rusia vor să revină acasă de frica războiului

Speriați că vor fi atrași în războiul rus din Ucraina, mai mulți moldoveni aflați în Federația Rusă vor să revină acasă, potrivit șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

După ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat despre mobilizarea parțială, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a înregistrat un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova care vor să revină acasă din Rusia pentru că ,,nu doresc să fie atrași în război”, potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care însă nu a venit cu o cifră în acest sens.

,,În ultimele două săptămâni, am înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină în Republica Moldova din Federația Rusă. Acum aproximativ zece zile am anunțat că vom menține pe perioada weekendului deschis Consulatul nostru din Moscova, pentru a face față acestui număr sporit de titluri de călătorie. Cetățenii Republicii Moldova, indiferent de unde se află, nu vor să fie atrași în acest război”, a notat oficialul. Detalii aici


UPDATE 13.41 Dispută între Musk și Zelenski asupra unui „plan de pace” propus de cel mai bogat om din lume

Miliardarul american Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, condamnat imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski, relatează marţi Reuters.

„Care @elonmusk vă place mai mult?”, a întrebat Zelenski într-o postare pe Twitter, oferind două răspunsuri: cel care sprijină Ucraina sau cel care susţine Rusia. Detalii aici


UPDATE 12.18 Prima corvetă pentru marina militară a Ucrainei, lansată la apă în Turcia

Prima corvetă pentru marina ucraineană, numită Hetman Ivan Mazepa, a fost lansată la apă luni, în Turcia. Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a luat parte la ceremonie, alături de comandantul Marinei ucrainene, viceamiralul Oleksiy Neizhpapa.

„Astăzi, Turcia a avut onoarea de a lansa o corvetă care va servi Ucraina și, în același timp, va avea o inimă turcească”, a scris Zelenska pe rețelele de socializare după ceremonie.

Noua navă de război este o corvetă antisubmarin de tip Ada și este prima navă din această clasă pentru Marina ucraineană, a precizat Zelenska. Detalii aici...


UPDATE 11.48 Avocații, copleșiți de cereri pentru a-i ajuta pe ruși să evite luptele din Ucraina

Copleșiți de cereri de ajutor privind evitarea încorporării, avocații ruși spun că lucrează din greu pentru a oferi consiliere celor care riscă să fie trimiși să lupte în Ucraina, notează Reuters.

Sute de mii de persoane au fugit în țări precum Kazahstan, Georgia și Finlanda. Mulți alții au rămas în Rusia și se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu fie chemați sau sperând să fie scutiți de serviciu.

„Lucrăm non-stop”, a declarat Serghei Krivenko, care conduce un grup de aproximativ 10 avocați. Detalii aici


UPDATE 11.45 Contraofensiva ucraineană. Unități de elită ale armatei ruse au cedat în fața forțelor Kievului

Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore.

În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scrie că în ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson.

ISW spune că surse ucrainene și rusești au raportat că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în nordul regiunii Herson între 2 și 3 octombrie. Imagini geolocalizate confirmă afirmațiile din surse rusești potrivit cărora trupele ucrainene continuă să avanseze la est de Liman și este posibil să fi străpuns granița regiunii Lugansk în direcția Kreminna, se mai arată în evaluarea ISW.

Experții din SUA precizează faptul că grupările rusești din nordul regiunii Herson și de pe frontul Liman erau formate în mare parte din unități care au fost considerate printre cele mai bune forțe de luptă convenționale ale Rusiei înainte de război. Detalii aici


UPDATE 11.33 Consiliul Federaţiei a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marţi încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele şapte luni de conflict, transmite Agerpres.

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

Documentele vor ajunge acum din nou la Kremlin pentru semnătura finală a preşedintelui Vladimir Putin care va încheia procesul de anexare formală a celor patru regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi neprezentative.


UPDATE 11.22 „Nu putem câștiga!“. Veteranii militari ruși se opun războiului din Ucraina

După ce s-a retras din Forțele Aeriene ruse la gradul de locotenent-colonel, Vitali Votanovski s-a implicat în activismul politic în orașul Krasnodar din sudul Rusiei. În prezent, el este un oponent vehement al invaziei Ucrainei și a fost reținut în repetate rânduri pentru că a fotografiat mormintele soldaților morți.

Putin a distrus cu propriile mâini resursele de mobilizare militară a țării, iar acum acest idiot s-a băgat singur în război cu întreaga lume”, a declarat Votanovski pentru The Moscow Times.

„El a creat circumstanțe în care nu putem câștiga”.

Unul dintre puținii veterani militari care au criticat în mod public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea rezervelor militare de către Kremlin, Votanovski și alții ca el au fost vizați de legile de cenzură din timpul războiului și au fost ținta furiei foștilor camarazi. Detalii aici


UPDATE 10.55 Rusia nu mai controlează total niciuna dintre regiunile anexate din Ucraina

Rusia nu mai deține controlul total asupra niciunei dintre cele patru provincii ucrainene pe care oficial le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat și în provincia Herson din sudul țării, eliberând totodată și noi zone din estul țării, relatează agențiile internaționale de știri.

Luni, armata rusă a recunoscut că forțele ucrainene au spart linia frontului în regiunea Herson, cu ajutorul „unităților sale superioare de tancuri”, în apropierea localităților Zoltaia Balka și Alexandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat, potrivit cotidianului britanic The Guardian, că trupele ruse s-au regrupat pe ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită dinainte”.

Amploarea contraofensivei ucrainene nu este confirmată încă din surse independente, dar bloggerii militari ruși scriu că tancurile ucrainene ar fi avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al Niprului. Detalii aici


UPDATE 09.00 Marea Britanie promite să fie alături de Ucraina „până la victorie“

Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de externe, James Cleverly, într-un discurs pe care urmează să îl susţină marţi în faţa conferinţei anuale a Partidului Conservator.

Cleverly ar urma de asemenea să reafirme sprijinul de neclintit al Londrei pentru eforturile Ucrainei de a respinge forţele ruse şi de a nu recunoaşte niciodată anexarea de teritorii ucrainene de către Rusia, conform unor extrase din discurs.

„Nu suntem comentatori. Suntem actori pe teren, facem diferenţa apărându-ne valorile", afirmă ministrul.

Marea Britanie a furnizat un ajutor militar important Ucrainei de la începutul invaziei ruse la 24 februarie. Detalii aici


UPDATE 06.30 Zelenski afirmă că luptele aprige continuă pe multe zone ale frontului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în timpul discursului său de luni seară, că Ucraina a eliberat așezări în mai multe regiuni în ultimele zile. El afirmă că „luptele aprige continuă în multe zone ale frontului”.

„Din ce în ce mai mulți (ruși) încearcă să scape, armata invadatoare suferă din ce în ce mai multe pierderi”. Președintele a adăugat că există o „înțelegere din ce în ce mai mare (în Rusia) că Rusia a făcut o greșeală declanșând un război împotriva Ucrainei”, a declarat Zelenski, potrivit The Kiev Independent. 


UPDATE 05.00 SUA vor ajuta Ucraina cu patru sisteme HIMARS, în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 625 de milioane de dolari

În cadrul următorului pachet de asistență militară propus de administrația Biden vor fi incluse patru lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate. De asemenea, pachetul va include muniții, mine și vehicule rezistente la mine, potrivit unor surse din domeniul securității, relatează Libertatea. Noul pachet de asistență militară urmează să fie anunțat marți și va avea o valoare de 625 de milioane de dolari. 


UPDATE 04.00 Cel puțin șase recruți militari ruși au murit de la startul campaniei de mobilizare în Rusia

În urmă cu câteva zile președintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia. De atunci, cel puțin șase soldați incorporați au murit, în mai puțin de două săptămâni, potrivit avocatului Pavel Chikov. 


UPDATE 02.00 Mîhailo Podoliak îl ironizează pe Elon Musk

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mîhailo Podoliak, l-a ironizat pe Elon Musk după ce acesta a postat un mesaj prin care este de acord cu anexarea Crimeei de către Rusia, în schimbul încheierii războiului. 

Podiak i-a răspuns lui Elon Musk spunând pe Twitter că există un plans și mai bun de pace. 

„1. Ucraina își eliberează toate teritoriile sale. Inclusiv Crimeea anexată. 2. Rusia se supune demilitarizării și renunțării obligatorii la armele nucleare, astfel încât să nu-i mai poată amenința pe alții. 3. Criminalii de război sunt judecați de tribunale internaționale. Să votăm?”, a scris consilierul lui Zelenski pe Twitter. 


UPDATE 01.01 Elon Musk, aspru criticat după ce spus că Rusiei i se cuvine Crimeea

Elon Musk a fost aspru criticat după ce a propus ca Rusia să păstreze Crimeea. De asemenea, cel mai bogat om din lume a făcut mai multe propuneri pentru pacea dintre Ucraina și Rusia.

Elon Musk propune ca Rusia să păstreze Crimeea, anexată în 2014 de către regimul Putin. De asemenea, spune că referendumurile organizate ilegal și contrafăcute de ruși ar trebui să fie refăcute, dar sub supravegherea ONU. 

„Pace Ucraina-Rusia:

- Refaceți referendumurile în regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie să plece de acolo dacă aceasta este voința populară.
- Crimeea devine formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov).
- Crimeei să-i fie asigurate rezervele de apă potabilă.
- Ucraina rămâne neutră”, a scris Elon Musk pe Twitter.


UPDATE 00.00 Atac cu rachete asupra unui spital din Kupiansk

Guvernatorul Oleh Sinehubov a anunțat că o persoană a fost ucisă în timpul unui atac cu rachete lansat de ruși asupra unui spital din districtul Kupiansk, potrivit The Kiev Independent. 

„Din păcate, un medic anestezist a fost ucis, iar o asistentă a fost rănită. Informațiile despre victime sunt încă în curs de verificare”, a scris Sinehubov pe contul său de Telegram.


Atacurile rușilor din apropierea a cinci așezări din Donețk au fost respinse

Statul Major al Ucrainei a anunțat că ucrainenii au respins atacurile rușilor în apropierea a 5 așezări din Donețk. Forțele armate ucraienne au respins încercările rușilor de a avansa în Maiorsk, New York, Zaițeve, Pobeba și Nevelske, aflate în regiunea Donețk.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite