Armata ucraineană înaintează pe frontul de sud

0
0

Autorităţile proruse din provinciile ucrainene Lugansk şi Herson au susţinut marţi că trupele ruse au frânat înaintarea celor ucrainene în unele părţi ale frontului, deşi, mai ales în Herson, armata rusă a fost nevoită să se replieze în faţa contraofensivei ucrainene, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Soldați ucraineni FOTO Ministerul ucrainean al Apărării
Soldați ucraineni FOTO Ministerul ucrainean al Apărării

Liderul prorus din Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut o „pătrundere” ucraineană şi pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviaţia rusă a „oprit” înaintarea trupelor ucrainene, care luni au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, în încercarea de a încercui o grupare de circa 20.000 de soldaţi ruşi de pe malul estic al râului.

„Înaintarea ucraineano-naziştilor în zona Duceanie a fost oprită (...) Nu trebuie să ne panicăm”, a spus marţi la rândul său unul dintre adjuncţii lui Saldo, Kirill Stremousov.

Totuşi, conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mişcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelske şi Duceanie pentru a tăia căile de comunicaţie ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.

Armata ucraineană a recuperat localităţile Arhanghelske şi Miroliubivka, în timp ce trupele ruse s-au retras de asemenea din localităţile Zolota Balka şi Oleksandrivka.

Forţele ucrainene şi-au concentrat în ultimele săptămâni puterea de foc asupra poziţiilor şi depozitelor ruseşti de malul drept al Niprului şi asupra podurilor de peste acest râu.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de luni seară că „noi localităţi au fost eliberate în mai multe regiuni”, iar în ultimele zile au apărut tot mai multe imagini cu soldaţi care înalţă drapelul ucrainean în sate din partea de nord a provinciei Herson.

Capitala omonimă a acestei provincii din sudul Ucrainei ocupată aproape integral la începutul invaziei lansate în februarie este singura mare localitate ucraineană cucerită de atunci de trupele ruse. În mesajul său de marţi, transmis pe Telegram din oraşul Herson, Kirill Stremousov afirmă că de acolo „se aud explozii în depărtare, dar nu foarte des”.

Pe frontul din estul Ucrainei, un purtător de cuvânt al trupelor ruse din provincia Lugansk a declarat agenţiei TASS că trupele ucrainene încearcă în continuare să străpungă liniile defensive ruseşti din apropierea oraşului Kreminna. Potrivit sursei citate, forţele ucrainene „suferă pierderi enorme, dar cu toate acestea încearcă să avanseze”.

După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde armata ucraineană a recuperat peste 450 de localităţi, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Dar, în urma contraofensivelor ucrainene, niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite