Elon Musk a căzut în momeala nucleară a lui Putin, afirmă ministrul lituanian al Apărării

0
Publicat:

Elon Musk a căzut în momeala lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina, comentează ministrul lituanian al Apării pe tema „planului de pace” propus de cel mai bogat om din lume.

Rusia insinuează că ne aflăm în pragul unui atac nuclear FOTO Shutterstock
Rusia insinuează că ne aflăm în pragul unui atac nuclear FOTO Shutterstock

„Elon Musk este primul care a căzut în această” momeală, a reacționat Arvidas Anușauskas pe contul său de Twitter.

Ministrul lituanian a denunțat totodată atenția acordată de mass-media occidentală mișcărilor de arme nucleare în Rusia.

Multimiliardarul Elon Musk le-a cerut luni abonaților săi de pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, o ințiativă condamnatî imediat de ucraineni, inclusvi de președintele Volodimir Zelenski.

„Planul de pace” propus de Musk este bazat pe patru puncte: referendumuri, sub supravegherea ONU, privind viitorul celor patru regiuni ucrainene anexate săptămâna trecută de Rusia, cedarea Peninsulei Crimeea, alipită ilegal de Rusia în 2014, asigurarea alimentării cu apă a Crimeei și neutralitatea Ucrainei.

„Care @elonmusk vă place mai mult?”, a întrebat Zelenski într-o postare pe Twitter, oferind două răspunsuri: cel care sprijină Ucraina sau cel care susţine Rusia.

„Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să-ţi fure roţile de la Tesla, nu devine proprietarul legal al maşinii sau al roţilor. Chiar dacă ei susţin că au votat în favoarea acestuia”, a răspuns preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, într-o postare pe Twitter.

Musk a revenit cu un alt sondaj: „Să încercăm asta atunci: voinţa oamenilor care trăiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau Ucraina”.

Miliardarul a susținut că nu-i pasă dacă propunerea lui este nepopulară, argumentând că se gândelte „că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat în esenţă identic”.

Fostul ambasador al Ucrainei în Germania, Andrii Melnik. a avut o reacţie tranşantă la „planul de pace” al lui Musk. „<<Fuck off>> este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a postat Melnik pe Twitter, apreciind totodată că „singurul rezultat” va fi că niciun ucrainean nu va mai cumpăra o Tesla.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, i-a transmis lui Elon Musk să nu sugereze ideea cedării de teritorii: „Cei care propun ca Ucraina să renunţe la populaţia sa şi la pământurile sale - aparent pentru a nu răni egoul lui Putin sau pentru a scuti Ucraina de suferinţă - trebuie să înceteze să mai folosească cuvântul <<pace>> drept eufemism care le permite ruşilor să asasineze şi să violeze încă câteva mii de ucraineni nevinovaţi şi să acapareze şi mai multe teritorii”.

Aflat în dificultate pe câmpul de luptă, Vladimir Putin a decis să decreteze mobilizarea parțială în Rusia, a orchestrat pseudo-referendumuri pentru a anexa regiunile ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie și a amenințat voalat cu folosirea armei nucleare în cazul unui atac asupra țării sale, al cărei teritoriu ar încorpora și noile teritorii alipite.

În ciuda șantajului nuclear al lui Putin, menit să pună presiuni asupra Ucrainei și susținătorilor ei deoptrivă, armata ucraineană își continuă contraofensiva, reușind să elibereze orașul strategic Lîman pe frontul de est și să înainteze zeci de kilometri de-a lungul fluviului Nipru pe frontul de sud. În același timp, Rusia se confruntă cu un proces haotic de recrutare pentru războiul din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite