Rusia le acordă ucrainenilor din zonele anexate o lună pentru a-și alege loialitatea

0
Publicat:

Ucrainenii din regiunile anexate de Moscova au la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge cetățenia rusă, a anunțat marți Ministerul rus de Externe, notează The Moscow Times. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Președintele Vladimir Putin a trecut vineri la anexarea regiunilor Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, precum și a regiunilor Zaporojie și Herson, din sud, în urma unor referendumuri larg contestate, ceea ce a atras noi sancțiuni occidentale. Legiuitorii ruși urmează să valideze marți tratatele de aderare a celor patru regiuni.

Ministrul adjunct de externe Evgheni Ivanov a declarat că procesul de „pașapoarte” al Rusiei în teritoriile ucrainene recent anexate va urma modelul utilizat în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Locuitorii din Crimeea au fost presați să obțină pașapoarte rusești în termen de o lună după ce Moscova a anexat peninsula de la Marea Neagră.

Locuitorii din Zaporojie, Kherson, Lugansk și Donețk care sunt stabiliți în alte țări „trebuie să facă o alegere în termen de o lună” cu privire la cetățenia lor, a declarat Ivanov pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

El nu a precizat dacă deținătorii de pașapoarte ucrainene din aceste regiuni vor fi sancționați pentru respingerea cetățeniei ruse.

Legea din 2020 a lui Putin care interzice străinilor să dețină terenuri în cea mai mare parte a Crimeei a intrat în vigoare anul trecut, amenințând cetățenii ucraineni cu perspectiva de a-și pierde proprietățile din peninsulă.

Ivanov a declarat marți că „mulți” locuitori din regiunile ucrainene ocupate au obținut deja pașapoarte rusești și a adăugat că Moscova va „accelera” procesul pentru restul deținătorilor de pașapoarte ucrainene.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite