Contraofensiva ucraineană. Unități de elită ale armatei ruse au cedat în fața forțelor Kievului

0
Publicat:

Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore.

Vehicule militare distruse în Harkov
Vehicule militare distruse în Harkov Foto AFP (arhivă)

În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scrie că în ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson. ISW spune că surse ucrainene și rusești au raportat că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în nordul regiunii Herson între 2 și 3 octombrie. Imagini geolocalizate confirmă afirmațiile din surse rusești potrivit cărora trupele ucrainene continuă să avanseze la est de Liman și este posibil să fi străpuns granița regiunii Lugansk în direcția Kreminna, se mai arată în evaluarea ISW. Experții din SUA precizează faptul că grupările rusești din nordul regiunii Herson și de pe frontul Liman erau formate în mare parte din unități care au fost considerate printre cele mai bune forțe de luptă convenționale ale Rusiei înainte de război.

Elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată a Armatei 20 de arme combinate s-ar fi retras din Liman pe poziții din ariergardă în apropiere de Kreminna înainte de 2 octombrie. Surse rusești au raportat anterior că elemente ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), în special Divizia 76 de Asalt Aerian a Gărzii, sunt active în regiunea Herson. Atât Divizia 144-a de infanterie motorizată, cât și Divizia 76-a de Asalt Aerian a Gărzilor au fost lăudate anterior ca fiind unele dintre cele mai de elită forțe ale Rusiei, iar aparentele lor eșecuri de a menține teritoriul împotriva unor acțiuni majore de contraofensivă ucrainene sunt în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW că chiar cle mai de elită forțe militare ruse devin din ce în ce mai degradate pe măsură ce războiul continuă. Acest fenomen a fost vizibil și în prăbușirea Diviziei a 4-a de tancuri a Armatei 1 tancuri de gardă în timpulul contraofensivei de la Harkov.

Președintele rus Vladimir Putin ar putea continua eforturile de a redirecționa vina pentru recentele eșecuri militare ruse din regiunea Harkov. Moscova l-a demis pe comandantul Districtului Militar de Vest al armatei, Alexander Juravliov, a relatat luni publicaţia RBC. Districtul militar vestic este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei. Demiterea lui Juravliov vine după pierderile dramatice suferite de Rusia în nord-estul Ucrainei luna trecută și după recucerirea de către Ucraina, sâmbătă, a orașului Liman, pe care Rusia îl folosea ca un important centru logistic în regiunea Donețk.

Putin a demis doi comandanți ai „Districtului Militar de Vest“ în două săptămâni. Liderul rus ar putea încerca să redirecționeze furia tot mai mare pentru pierderile rusești în regiunea Harkov și Liman, numind o nouă conducere. Acest anunț poate fi, de asemenea, un efort de a-l proteja pe general colonelul Aleksander Lapin, comandantul Districtului Militar Central (CMD), de criticile pentru eșecurile recente ale Rusiei în jurul lui Liman.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite