Prima corvetă pentru marina militară a Ucrainei, lansată la apă în Turcia

0
0

Prima corvetă pentru marina ucraineană, numită Hetman Ivan Mazepa, a fost lansată la apă luni, în Turcia. Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a luat parte la ceremonie, alături de comandantul Marinei ucrainene, viceamiralul Oleksiy Neizhpapa.

„Astăzi, Turcia a avut onoarea de a lansa o corvetă care va servi Ucraina și, în același timp, va avea o inimă turcească”, a scris Zelenska pe rețelele de socializare după ceremonie.

Noua navă de război este o corvetă antisubmarin de tip Ada și este prima navă din această clasă pentru Marina ucraineană, a precizat Zelenska.

În august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că nava va fi numită după Hatmanul Ivan Mazepa, un proeminent lider cazac ucrainean care a condus regiunea Zaporojie între 1687 și1708.

Corveta de tip Ada este un tip de corvetă cu rachete dezvoltată pentru Marina turcă. Navele din această clasă sunt concepute atât pentru patrularea în largul mării, cât și pentru operațiuni antisubmarin.

Designul lor încorporează principii ale tehnologiilor stealth. Proiectul pentru construcția a două nave de acest tip pentru Ucraina a fost lansat în 2021. Conform acordului dintre Ucraina și Turcia, ambele corvete ar trebui să intre în serviciul Marinei ucrainene până în 2024.

Comandamentul Marinei ucrainene notează că corvetele vor fi echipate cu:

-complexe de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune;

-un sistem modern de control al luptei;

-sisteme de navigație de înaltă tehnologie;

-un complex radar;

-sonar pentru căutarea și urmărirea submarinelor;

-sisteme de război electronic etc.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite