Bătălia Crimeei va fi „dificilă” pentru armata ucraineană, afirmă fostul comandant al trupelor americane în Europa

0
Publicat:

Bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul în care va ajunge în situația de a elibera peninsula din Marea Neagră, apreciază fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Mark Hertling.

Generalul în rezervă Mark Hertling FOTO EPA-EFE
Generalul în rezervă Mark Hertling FOTO EPA-EFE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat acum câteva luni că războiul din țara a început cu anexarea Crimeei de către Rusia și se va încheia cu eliberarea peninsulei din Marea Neagră.

Unii experți militari atrag atenția că Rusia va recurge la toate mijloacele posibile pentru a nu pierde Crimeea, pe care au militarizat-o puternic după anexarea ei, în martie 2014, și o consideră esențială din punct de vedere strategic.

În opinia lui Mark Hertling, bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul unor lupte cu tactici convenționale.

„Va fi o bătălie dificilă pentru Ucraina, deoarece, chiar și pentru a ajunge în peninsulă, sunt doar câteva căi spre teritoriu ce trec peste mai multe insulițe. Așadar, din punctul de vedere al unui război convențional, va fi dificil. Când au invadat Crimeea, în 2014, rușii au folosit flota și forțele speciale. Iar ucrainenii nu au acum flotă”, a declarat Hertling în cadrul unei conferințe organizate de Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

În plus, ținând de faptul că Putin a făcut din păstrarea Crimeei o chestiune de presigiu personal, este de așteptat ca Rusia să utilizeze bombardiere strategice și marina, care până acum nu a fost folosite la capacitate maximă, notează Hertling. Cu toate acestea, generalul american în rezervă semnalează că acest lucru nu garantează succesul rușilor.

„Am văzut cu toții cât de incompetente sunt trupele terestre (ale rușilor, n. red.), oare flota nu este la fel?”, a subliniat el.

Mark Hertling este un susținător al cauzei ucrainene în războiul neprovocat declanșat de Vladimir Putin. Anterior, fostul comandant al trupelor americane în Europa s-a pronunțat pentru înarmarea Ucrainei cu sisteme de rachete ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune decât lansatorul mobil de rachete de tip HIMARS.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite