LIVE TEXT | Război în Ucraina. Barajul Kahovka, aruncat în aer. Kievul afirmă că a obținut câștiguri teritoriale în Bahmut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul Kahovka, din regiunea Herson. Opt sate au fost deja inundate, iar altele zeci sunt în pericol. „Teroriști ruși, nici măcar un singur metru pătrat nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor”, a reacționat președintele Zelenski, care a revendicat totodată câștiguri teritoriale în bătălia de la Bahmut.

Barajul Kahovka, distrus FOTO Twitter
Barajul Kahovka, distrus FOTO Twitter

UPDATE 19.30 Emisarul de pace al Vaticanului, primit de Zelenski

Încetarea focului și înghețarea conflictului „nu vor aduce pacea” în Ucraina, i-a transmis marţi preşedintele Volodimir Zelenski trimisului special al Papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev, relatează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 19.12 Josep Borrell: Rusia a adus agresiunea împotriva Ucrainei la un nou nivel

Rusia a adus agresiunea împotriva Ucrainei la un nou nivel, odată cu distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, a reacţionat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

„Atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile critice ucrainene au atins astăzi un nivel fără precedent odată cu distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Kahovka”, a afirmat Borrell într-un comunicat.

„Uniunea Europeană condamnă acest atac în cei mai puternici termeni posibili. Aceasta reprezintă o nouă dimensiune a atrocităţilor ruseşti şi poate constitui o încălcare a dreptului internaţional, în special a dreptului internaţional umanitar”, subliniază Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

UPDATE 19.10 Declaraţie comună a liderilor Formatului Bucureşti 9: Susţinem aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei

Liderii întruniți în cadrul Summitului Formatului București 9 au subliniat în cadrul unei declarații comune sprijinul acordat Ucrainei și susținerea privind aderarea țării la NATO, odată ce condițiile o vor permite. 

Liderii din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacă și Ungaria, au transmis o declarație comună, în cadrul Summitului Formatului București 9, organizat la Bratislava, refirmând sprijinul pentru „independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”Detalii aici

UPDATE 19.07 Șoigu raportează ca pe vremea Uniunii Sovietice: Ministrul rus anunță pierderi mari pentru Ucraina și acuză fără dovezi

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a organizat marți o conferință de presă în care a ținut să avanseze un „bilanț” neobișnuit de detaliat pentru Moscova asupra pierderilor de pe câmpul de luptă din Ucraina și să acuze Kievul de distrugerea barajului Kahovka.

Șoigu susține că ucrainenii și-au lansat contraofensiva acum trei zile, dar că rușii au zădărnicit-o provocându-le pierderi grele.

Potrivit ministrului rus, armata ucraineană a pierdut 3.715 soldați în ultimele trei zile, plus 52 de tancuri şi 207 vehicule blindate. În schimb, pierderile armatei ruse ar fi de 71 de soldați, 71 de soldaţi morți şi 210 au fost răniţi, plus 15 tancuri şi nouă vehicule blindate.

Pe de altă parte, Șoigu îi acuză pe ucraineni pentru distrugerea barajului Kahovka, susținând că este vorba de o operațiune concepută pentru a împiedica Rusia să atace în apropiere de Herson și să permită în acelaşi timp Ucrainei „să transfere unităţi şi echipamente de pe frontul din Herson în zona de operaţiuni ofensive”.

Şoigu nu a furnizat dovezi nici pentru bilanțurile avansate, nici pentru acuzația lansată la adresa ucrainenilor.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marţi, menționează Reuters. Detalii aici

UPDATE 18.28 Cum operează unitățile de asalt ucrainene: radiografia unei lupte în tranșee

De mai multe luni, unități de asalt sunt antrenate pentru a lansa atacuri coordonate ale artileriei, infanteriei și vehiculelor blindate, soldații ucraineni fiind instruiți în aceste tehnici și de țările care sprijină Ucraina, între care SUA și Marea Britanie, relatează NYT.

Asalturile menite să străpungă tranșeele și fortificațiile inamice pot fi discrete și chirurgicale, bazate pe elementul surprizei sau lansate cu o forță copleșitoare, cu ajutorul dronelor sau cu tancuri și artilerie.

Membrii unei unități de recunoaștere - care a participat la asaltul unei tranșee rusești în estul țării pe 20 mai - au relatat despre o operațiune rapidă și bine orchestrată, care probabil va fi dintre cele ce vor juca un rol esențial în contraofensiva despre care oficiali ai SUA au indicat luni că a început deja și care presupune străpungerea straturilor de mine, bariere anti-tanc și tranșee. Detalii aici

UPDATE 18.22 Ucrainenii amenințați de inundații sunt furioși pe invadatorii ruși: „Trebuie fugăriți cât mai repede cu putință”

Distrugerea barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, a provocat până acum inundații în peste 20 de localități situate în cursurile inferioare ale fluviului Nipru. „Nimic nu va mai rămâne”, deplânge un localnic nevoit să fugă din calea apelor.

„Deocamdată, 24 de localități sunt inundate. Ministerul de Interne a evacuat deja o mie de persoane. Evacuările continuă”, a declarat ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klimenko.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat forțele armate ale Rusiei că au provocat o explozie la baraj în cursul nopții de luni spre marți.

Localnicii vizați de evacuări dau vina pe Rusia în timp ce apa acoperă câmpuri, drumuri și localități, constată AFP.

„Inundația este chiar în fața noastră. Nimeni nu știe ce se va mai întâmpla. Un rus bun este un rus mort, nu mai știu ce să spun”, afirmă pentru AFP Viktor, un locuitor din Herson. Detalii aici

UPDATE 17.23 Noi detalii despre misiunea de pace pregătită de șase state din Africa

Șase lideri de stat africani s-au pus de acord luni asupra unei misiuni de mediere a războiului din Ucraina, care va începe la mijlocul lunii iunie la Moscova și la Kiev, a comunicat marţi preşedinţia sud-africană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Luna trecută, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat că omologul său rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski și-au dat acordul pentru a primi o misiune de pace africană.

Inițiatorii acestei misiuni s-au reunit luni în format virtual şi „au convenit să propună elemente” Rusiei şi Ucrainei „pentru încetarea focului şi o pace durabilă în regiune”, a informat preşedinţia sud-africană într-un comunicat publicat marți. Detalii aici

UPDATE 16.33 Iohannis: Distrugerea barajului din regiunea Herson, o altă crimă de război a Rusiei

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că Rusia trebuie trasă la răspundere, susținând că distrugerea barajului din regiunea Herson este o altă crimă de război a Rusiei îndreptată împotriva civililor.

„Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovați. Rusia și autorii ruși trebuie să fie trași la răspundere. Gândurile noastre sunt la toți cei afectați de acest atac oribil”, a transmis președintele Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter. Detalii aici  

UPDATE 16.32 Om de știință ucrainean: Nivelul apei va crește cu 1,6 metri în cursurile inferioare al Niprului. Noi estimări ale AIEA

Nivelul apei va crește cu cel mult 1,6 metri în părțile superioare ale cursurilor inferioare ale fluviului Nipru după distrugerea barajului Kahovka, avertizează un om de știință ucrainean. Pe de altă parte, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, anunță o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare din Zaporojie. Detalii aici

UPDATE 15.42 Grâul s-a scumpit după escaladarea luptelor din Ucraina

Prețul grâului a început să crească, marţi, pe fondul escaladării luptelor dintre Rusia şi Ucraina, inclusiv prin distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, şi avarierea unei conducte care transporta amoniac, transmite Bloomberg. Detalii aici

UPDATE 15.40 Rep. Moldova, gata să ofere asistență Ucrainei după distrugerea barajului de la Kahovka: „Rusia trebuie trasă la răspundere”

Premierul de la Chișinău condamnă ferm distrugerea barajului Kahovka, menționând că Republica Moldova este gata să ofere asistența necesară Ucrainei, iar Rusia trebuie trasă la răspundere pentru această faptă.

„Noi condamnăm distrugerea deliberată a podului Nova Kahovka din regiunea Herson a Ucrainei care pune în pericol viețile civililor și provoacă întreaga regiune. Rusia trebuie trasă la răspundere. Noi suntem alături de Ucraina și suntem gata să oferim asistența necesară”, a reacționat premierul Dorin Recean.

UPDATE 15.38 Investigație privind distrugerea barajului Kahovka. Cine ar fi autorii exploziei? Polițiști răniți de ruși în timpul evacuării

Statul ucrainean a deschis o anchetă asupra distrugerii barajului Kahovka, un act considerat drept o crimă de război și un posibil ecocid. Principalul suspect este armata rusă, însă Kremlinul acuză la rândul său Ucraina.

Marți, la Curtea Internațională de Justiție, Ucraina a catalogat Rusia drept „un stat terorist” care se dedă de ani de zile unei campanii de violență.

Atacul asupra barajului hidroelectric Kahovka „a condus la evacuări semnificative de civili şi la pagube ecologice grave”, a declarat reprezentantul Ucrainei, Anton Korinevici, în faţa celei mai înalte instanţe a ONU.

În stilu-i obișnuit, Kremlinul a respins acuzațiile la adresa sa. Ba dimpotrivă, a susținut că este vorba de un act de „sabotaj deliberat” din partea Ucrainei.

Potrivit conducerii de la Kiev, circa 16.000 de persoane se află în prezent în „zona critică”. Guvernul ucrainean a avertizat totodată asupra unui dezastru ecologic.

În timp ce resping categoric orice vină, rușii împiedică evacurările tragând din artilerie în direcția civililor care vor să fugă din calea apelor. Doi polițiști din Herson au fost răniți de tirurile trase de ruși în momentul evacuării, informează „Zerkalo Nedeli”. Detalii aici

UPDATE 15.25 Centrala de la Zaporojie, o „bombă nucleară improvizată”, după aruncarea în aer a barajului de lângă Herson, spune un fost comandant

Vladimir Putin transformă practic centrala Zaporojie într-o bombă nucleară improvizată după ce a aruncat în aer un baraj cheie din apropiere, a avertizat un fost comandant britanic, relatează The Sun.

Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, care a condus unitățile de război radiologic, chimic și nuclear din Marea Britanie și NATO, l-a calificat pe președintele rus drept un "nebun" și un "terorist".

Colonelul de Bretton-Gordon a avertizat că ar putea exista consecințe catastrofale dacă va fi afectată alimentarea cu apă sau energie electrică a centralei. Detalii aici

UPDATE 13.54 Stoltenberg: Distrugerea barajului Kahovka demonstrează „brutalitatea” războiului dus de Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi scandalizat de distrugerea barajului Kahovka. Este un atac ce „demonstrează încă odată brutalitatea războiului dus de Rusia”.  Detalii aici

UPDATE 13.40 Scholz, despre distrugerea barajului Kahovka: Conferă „o nouă dimensiune” războiului

„Este ceva ce are o nouă dimensiune, dar care corespunde de asemenea modului în care (Vladimir, n. red.) Putin duce acest război”, a denunţat cancelarul federal german într-un interviu acordat canalelor WDR şi ZDF.

„Este, de asemenea, ceva ce se înscrie în multe dintre crimele pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost comise de soldaţi ruşi şi care fac parte dintr-un mod de a duce războiul, (mod, n. red.) ce a vizat întotdeauna ţinte civile - oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri”, a subliniat Olaf Scholz.

Referitor la centrala atomo-electrică din Zaporojie, aflată în pericol după distrugerea barajului Kahovka, șeful Guvernului german a declarat că „aceasta rămâne un subiect pe care îl tratăm cu atenţie şi preocupare”Detalii aici

UPDATE 13.00 Britanicii raportează o „creștere substanțială” a luptelor în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării afirmă marţi că se observă o „creştere substanţială a luptelor în numeroase sectoare pe frontul” din Ucraina în ultimele 48 de ore.

Această creştere se referă şi la „zonele relativ liniştite din ultimele luni”, a precizat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a evoluției războiului din Ucraina.

Londra nu prezintă detalii despre lupte și nici nu precizează dacă sunt legate de mult așteptata contraofensivă ucraineană. Detalii aici

UPDATE 12.37 Charles Michel, despre distrugerea barajului Kahova: O „crimă de război”. Rusia va trebui să dea socoteală

„Șocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka”, a scris Charles Michel pe Twitter.

„Distrugerea unei infrastructuri civile este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi afiliaţilor săi”, a adăugat președintele Consiliului European.

„Gândurile mele se îndreaptă către toate familiile din Ucraina lovite de această catastrofă”, a declarat Michel, precizând că va propune un ajutor pentru zonele inundate la viitorul summit al liderilor statelor membre UE, prevăzut să aibă loc la sfârşitul lunii iunie, la Bruxelles. Detalii aici

UPDATE 12.17 AIEA, despre situația de la centrala nucleară din Zaporojie după distrugerea barajului Kahovka

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că „nu există un pericol nuclear imediat” la centrala atomo-electrică din Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, ocupată de Rusia. 

Experţii AIEA prezenţi la centrala din Zaporojie „monitorizează îndeaproape situaţia”, a precizat organismul ONU într-un mesaj publicat pe Twitter. Detalii aici

UPDATE 11.30 Politicienii pro-ruși pe modelul lui Viktor Orban cresc în sondaje în Austria și Slovacia

Politicienii pro-ruși, de tipul premierului maghiar Viktor Orbán, cresc în sondaje în Austria și Slovacia, relatează Politico.

Politicianul austriac pro-rus Herbert Kickl dorește să transforme țara alpină într-o „fortăreață” împotriva migrației și este favorit să devină următorul lider al țării, precum și o viitoare mare bătaie de cap a Europei.

În că din noiembrie, Partidul Libertății (extremă dreapta) al lui Kickl, conduce cu câteva puncte în sondajele naționale, în condițiile în care inflația în creștere și creșterea bruscă a cererilor de azil alimentează nemulțumirea față de actualul guvern, o coaliție între Partidul Popular Austriac de centru-dreapta și Verzi. Având în vedere că celălalt partid principal de opoziție, social-democrații, este afectat de lupte interne, partidul lui Kickl are cea mai bună șansă din ultimii ani de a prelua puterea. Detalii aici

UPDATE 11.26 Cine are de câștigat de pe urma distrugerii barajului din regiunea Herson

Un baraj uriaș din zona controlată de ruși din sudul Ucrainei a fost distrus, declanșând un potop de apă. Armata ucraineană a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, în timp ce oficialii ruși au dat vina pe ucraineni.

În prezent, oamenii sunt evacuați din comunitățile din zonele învecinate, cu teama că orice inundație ar putea fi catastrofală. Detalii aici

UPDATE 11.12 Politico: Pentagonul crede că mult anticipata contraofensivă a Ucrainei a început deja

Departamentul Apărării al SUA consideră că a „început oficial” contraofensiva ucraineană, a scris luni ziarul Politico, citând sursele sale. Potrivit acestora, sateliții militari americani au înregistrat activarea personalului militar ucrainean în poziții de luptă. Detalii aici

UPDATE 11.08 La ce vor folosi ucrainenii avioanele americane F-16. Motivul pentru care a întârziat trimiterea lor

Contraofensiva ucraineană a început și va dura până în luna septembrie, estimează experta în securitate europeană Iulia Joja. Ea susține că avioanele F-16 nu vor fi folosite la contraofensivă, ci vor ajuta la evitarea „ploii de rachete” trimise de ruși asupra obiectivelor militare și civile.

Întrebată despre declarația președintelui Biden cu privire la avioanele F-16 pe care Ucraina urmează să le primească, Joja a precizat că acesta nu a spus că SUA vor trimite astfel de aeronave, ci că nu se vor opune unui asemenea demers. Detalii aici

UPDATE 11.05 Zelenski: Distrugerea barajului Kahovka, dovada că forţele ruse trebuie alungate din Ucraina

Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei „trebuie să fie alungate” din întreaga Ucraină, a afirmat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a adăugat şeful statului ucrainean. Detalii aici

UPDATE 10.53 Kuleba: Distrugerea barajului, „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii”

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a numit distrugerea barajului Kahovka „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”Detalii aici

UPDATE 10.50 Prigojin ironizează bilanțurile Moscovei: „Am distrus deja întreaga planetă de cinci ori la rând”

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat marţi drept „elucubraţii” bilanţurile privind pierderile ucrainene revendicate de Moscova, care a afirmat că a respins două ofensive majore în două zile, informează AFP.

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a afirmat că a respins două ofensive ucrainene de mare anvergură, duminică şi luni, în sudul Donbasului, şi că a ucis „peste 1.500 de militari ucraineni” şi a distrus „28 de tancuri”.

La rândul său, guvernul ucrainean a revendicat cuceriri teritoriale lângă oraşul distrus de lupte Bahmut, în estul Ucrainei, însă a relativizat amploarea acţiunilor sale ofensive şi nu a furnizat niciun bilanţ.

Uciderea a 1.500 de soldaţi într-o zi este „un adevărat masacru”, a ironizat şeful grupului Wagner, luându-l pese picior pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. „De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konaşenkov? Cred că am distrus deja întreaga Terră de cinci ori la rând”, a ironizat Prigojin. Detalii aici

UPDATE 10.47 Ukrhydroenergo: Hidrocentrala Kahovka a fost complet distrusă

Hidrocentrala Kahovka, care a fost aruncată în aer de ruși, este complet distrusă și nu poate fi restaurată, informează compania Ukrhydroenergo, citată de zn.ua.

„În noaptea de 6 iunie, forțele de ocupație ruse au aruncat în aer Hidrocentral Kahovskaia. Ca urmare a detonării sălii mașinilor din interior, CHE Kahovskaia a fost complet distrusă. Stația nu poate fi restabilită. Conform prognozei preliminare, rezervorul este de așteptat să fie operațional în următoarele patru zile”, se arată în mesaj.

Ukrhydroenergo a adăugat că, începând cu ora 9:00, nivelul apei din rezervorul Kahov scade rapid. Oamenii au început deja să evacueze zonele care pot fi inundate. Detalii aici

UPDATE 08.30 Barajul uriaș de lângă Herson, aruncat în aer. Ucrainenii dau vina pe ruși. Autoritățile au început evacuările VIDEO

Armata ucraineană a declarat marți că forțele ruse au aruncat în aer un baraj major în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Agenția de stat rusă TASS a declarat că nu există încă un „pericol critic” pentru centrala nucleară Zaporojie din cauza prăbușirii barajului.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundații sunt în curs de clarificare”, a spus armata pe pagina sa de Facebook. Detalii aici

UPDATE 07.43 Zelenski salută câştigurile teritoriale în apropiere de Bahmut și ironizează reacția „isterică” a Rusiei VIDEO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit luni trupelor sale pentru câştigurile teritoriale pe care le revendică în apropierea oraşului devastat Bahmut din estul ţării, ironizând reacţia „isterică” a Moscovei care susţine că a respins atacuri de amploare, notează AFP. Detalii aici

UPDATE 07.11 Operațiunea ucraineană „Cutia Neagră” a pus Moscova pe jar. Daune de 700 de milioane de dolari în doar o lună

Operațiune secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 700 de milioane de dolari în perioada aprilie-mai a acestui an, a declarat luni, 5 iunie, agenția de informații militare a Kievului, GUR.

Se știu puține lucruri despre proiectul misterios, dar GUR a declarat în noiembrie 2022 că este finanțat prin donații și este una dintre numeroasele operațiuni comune lansate de agenția de informații militare alături de fundația Come Back Alive, care sprijină forțele armate ale Ucrainei. Detalii aici


UPDATE 06.20 Oficialii ruși și ucraineni semnalează începutul contraofensivei ucrainene. ISW nu oferă nicio evaluare a acestor semnale în acest moment. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 5 iunie că forțele ucrainene au desfășurat o „ofensivă la scară largă” în cinci sectoare ale frontului din sud-vestul regiunii Donețk pe 4 iunie. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins toate atacurile ucrainene și l-a desemnat pe șeful Statului Major rus al armatei generalului Valery Gerasimov să supravegheze linia frontului din sud-vestul Donețkului. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a remarcat pe 5 iunie că forțele ucrainene „trec la acțiuni ofensive” în unele zone nespecificate ale frontului. Malyar a adăugat că surse rusești răspândesc în mod activ informații despre contraofensiva ucraineană pentru a abate atenția de la pierderile rusești în direcția Bakhmut. Afirmațiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora forțele ruse au respins imediat contraofensivele ucrainene sunt în concordanță cu afirmațiile false ale Rusiei anterioare făcute în timpul contraofensivelor anterioare. Forțele ucrainene obțin probabil câștiguri limitate, în ciuda negărilor rusești. ISW nu va încerca să evalueze în acest moment dacă aceste câștiguri fac sau nu parte din operațiunile contraofensive mai largi. ISW a observat o creștere a activității de luptă în diferite sectoare ale frontului, dar nu va specula cu privire la intenția, greutatea sau concentrarea operațiunilor contraofensive ucrainene. O operațiune de contraofensivă de succes poate dura zile, săptămâni sau chiar luni înainte ca rezultatul ei să devină pe deplin clar, timp în care sursele ruse pot pretinde în mod fals că au învins o astfel de operațiune.

UPDATE 05.50 Forțele ucrainene au făcut avansuri limitate la nord și sud-vest de Bakhmut pe 5 iunie. Malyar a raportat că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive pe frontul de est în zona Bakhmut și au avansat 200 până la 1.600 de metri în direcția Orikhovo-Vasylivka (11 km nord-vest de Bakhmut), și 100 până la 700 de metri lângă Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că forțele ucrainene mecanizate au avansat de asemenea de la 300 de metri la un kilometru în direcția Zaliznyanske (13 km nord de Bakhmut) și Bohdanivka (8 km nord-vest de Bakhmut). Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mulțumit forțelor ucrainene din direcția Bakhmut pentru „înaintare” în zonele lor de responsabilitate pe 5 iunie. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că forțele ucrainene au capturat o parte nespecificată a Berkhivka (6 km nord de Bakhmut) și a criticat comanda militară rusă pentru că și-a retras anterior forțele ruse din lacul de acumulare Berkhivksy, pe 12 mai, pentru a-și proteja pozițiile în așezare. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în direcția Soledar (12 km nord-est de Bakhmut), probabil referindu-se la zona mai largă de la nord și nord-est de Bakhmut. Un blogger a susținut că forțele ruse au luptat cu forțele ucrainene lângă Rozdolivka (la 19 km nord-est de Bakhmut). Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au atacat și poziții rusești într-o locație nespecificată din zona Siversk (31 km nord-est de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins un asalt ucrainean lângă Mayorsk (21 km sud-vest de Bakhmut) și la nord de Horlivka (26 km sud de Bakhmut). ISW nu a observat confirmarea vizuală a progreselor ucrainene în Bakhmut asociate cu aceste ofensive limitate pe 5 iunie.

image

UPDATE 05.14 Corpul de voluntari ruși pro-ucrainean (RDK) a susținut că, în prezent continuă să opereze într-o așezare de graniță rusă din regiunea Belgorod începând cu 5 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 5 iunie arată personalul RDK care operează în Novaya Tavoljanka (o așezare mică la aproximativ 3 km de granița Harkiv-Belgorod Oblast). Legiunea Libertatea Rusiei (LSR), care a efectuat un raid în regiunea Belgorod împreună cu RDK, a publicat imagini care arată că forțele LSR lovesc tancuri și vehicule blindate rusești în apropierea punctului de control Shebekino, la aproximativ 7 km nord-est de Novaya Tavoljanka. Ministerul Rusiei a susținut pe 5 iunie că forțele ruse și Serviciul Rus de Grăniceri au respins două atacuri în apropiere de Novaia Tavoljanka pe 4 iunie, dar nu a răspuns afirmației RDK că personalul RDK încă operează în așezare.

UPDATE 04.49 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a susținut că forțele cecene sunt gata să se apere împotriva raidurilor din regiunea Belgorod, probabil pentru a-și ține forțele din afara luptei în Ucraina. Kadyrov a susținut pe 5 iunie că are 70.000 de militari ceceni care servesc în formațiuni nespecificate din armata rusă, care ar putea apăra împotriva raidurilor în regiunea Belgorod datorită antrenamentului lor extins împotriva terorismului. Kadyrov a declarat în special că, „comandantul șef” rus – ceea ce îl implică pe președintele rus Vladimir Putin – „știe mai bine”, dar că, astfel, Kadyrov a vrut să „amintească” tuturor că unitățile cecene s-ar fi putut ocupa de „teroriștii care au invadat regiunea Belgorod”. Sugestia lui Kadyrov ca forțele cecene să opereze în regiunea Belgorod urmează ordinul lui Putin de a desfășura unități cecene în zonele de-a lungul liniei frontului Donețk pe 31 mai. Schimbarea de retorică a lui Kadyrov spre a sugera că forțele cecene se implică în regiunea Belgorod poate sugera dorința de a-și păstra forțele și de a le feri de la angajarea în luptă în sectoare mai provocatoare ale frontului. ISW a evaluat anterior că, Ramzan Kadyrov părea să-și fi păstrat forțele și că nu a desfășurat forțe importante pentru a participa la operațiuni ofensive la scară largă din vara anului 2022. Kadyrov a susținut anterior pe 26 mai că 7.000 de militari ceceni operează în Ucraina. Dacă afirmațiile lui Kadyrov sunt aproape de exactitate, doar aproximativ 10% din forțele cecene disponibile servesc în Ucraina, dar declarațiile sale sunt imposibil de verificat.

UPDATE 04.26 Flota rusă de la Marea Neagră încearcă să atenueze complicațiile cu sprijinul logistic în Crimeea ocupată prin transferarea resurselor către Rusia continentală. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humenyuk a raportat pe 5 iunie că forțele ruse transferă centrele logistice ale Flotei Mării Negre de la Sevastopol, Crimeea ocupată, la Novorossiysk, Krasnodar Krai. Humenyuk a declarat că forțele ruse mută centrele logistice din cauza problemelor larg răspândite de logistică și furnizare de muniție în Crimeea ocupată. Humenyuk a remarcat că navele amfibii rusești continuă să manevreze în Marea Neagră și să intre în Sevastopol, dar că centrul de greutate general al flotei Mării Negre pare să se deplaseze spre Novorossiysk. Loviturile recente asupra zonelor de concentrare ruse, a centrelor logistice și a activelor de transport din sudul Ucrainei ar putea cauza o anxietate crescută cu privire la securitatea flotei Mării Negre, iar mutarea în Krasnodar Krai reflectă probabil în parte acest fapt.

UPDATE 04.11 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, continuă eforturile de a exacerba divizarea dintre Grupul Wagner și Ministerul Apărării Rusiei. Serviciul de presă al lui Prigojin a publicat pe 4 iunie un videoclip în care apare un luptător Wagner interogând un soldat rus care s-a identificat drept locotenent-colonelul Roman Venevitin al Brigăzii 72 Independente de Infanterie Motorizată (Corpul 3 de armată). Venevitin a recunoscut în fața camerei că a ordonat unității sale să tragă asupra unui vehicul Wagner în timp ce era în stare de ebrietate din cauza propriei „animozități personale” față de gruparea Wagner. Venevitin părea să fi suferit răni faciale în timpul capturării lui de către Wagner. Prigojin a susținut, de asemenea, că personalul Wagner s-a implicat într-o mică încăierare cu personalul Ministerului Rus în Semihirya (15 km sud-est de Bakhmut) pe 17 mai, după ce personalul Ministerului a tras asupra luptătorilor Wagner când a încercat să oprească personalul Ministerului să pună mine în zona din spatele unităților Wagner. După cum a evaluat anterior ISW, Prigojin continuă să injecteze astfel de narațiuni anti-MoD în spațiul informațional rusesc pentru a-și păstra statutul în spațiul informațional după culminarea ofensivei Bakhmut și retragerea grupului Wagner din luptă în Ucraina. Sugestia conform căreia unitățile care operează sub Ministerul Rusiei trag în mod activ asupra unităților Wagner în timp ce sunt în stare de ebrietate întărește argumentul lui Prigojin că Ministerul Rusiei este o forță ineficientă la luptă și oarecum nefastă.

UPDATE 03.38 Bloggeri ruși au răspuns cu îngrijorare la videoclipul locotenent-colonelului Venevitin, indicând că mai multe voci proeminente pro-război devin din ce în ce mai preocupate de ramificațiile diviziunii Wagner-MoD. Un proeminent blogger a cerut ca Venevitin să fie judecat de parchetul militar, ceea ce ar fi o practică normală în astfel de cazuri, dar a remarcat că disputa Wagner-MoD „continuă să fie nesănătoasă”. Un alt blogger care a susținut că a vorbit personal cu comandanții Wagner a acuzat atât unitățile Wagner, cât și unitățile MoD că nu știu pentru ce luptă și că toate încearcă să evidențieze pentru a deveni „eroi”. Fostul ofițer rus și proeminent blogger critic Igor Girkin a remarcat că videoclipul lui Venevitin este un alt pas către „probleme” indiferent de circumstanțele incidentului și că Prigojin provoacă un război deschis între unități aparent de aceeași parte a războiului. Pe măsură ce Prigojin își continuă eforturile de a-și menține relevanța informațională, șaradele sale retorice vor adânci probabil și mai mult dezbinarea dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner, împiedicând astfel eficiența generală în luptă a ambelor forțe și generând în plus nemulțumiri tot mai mari în spațiul informațional care obișnuia să-l susțină.

UPDATE 03.10 Forțele ruse au efectuat operațiuni de recunoaștere în forță fără succes la nord-est de orașul Harkiv pe 5 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că un grup rus de sabotaj și recunoaștere a încercat fără succes să treacă granița rusă în Ucraina, lângă Zelene (34 km nord-est de orașul Harkiv).

UPDATE 02.55 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că luptele au loc în apropiere de Novoselivske și Bilohorivka. Bloggeri ruși au continuat să susțină că forțele ruse au capturat Novomlynsk (21 km nord-est de Kupyansk), în timp ce alți bloggeri au susținut că forțele ruse au avansat în apropierea așezării. ISW nu a observat dovezi vizuale că forțele ruse au înaintat sau au capturat Novomlynsk. Ritmul atacurilor rusești a scăzut aparent din 4 iunie.

image

UPDATE 02.27 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 5 iunie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes pozițiile ucrainene din apropiere de Nevelske (17 km nord-vest de orașul Donețk) și Marinka (20 km vest de orașul Donețk). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de Opytne (3 km sud-vest de Avdiivka) și Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka), o sursă care caracterizează atacurile drept operațiuni de recunoaștere în forță. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de Pervomaiske (10 km sud-vest de Avdiivka). Ministerul Rusiei a raportat că unitățile forțelor speciale cecene „Akhmat” (Spetsnaz) au continuat să desfășoare acțiuni ofensive în apropiere de Marinka. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să preia inițiativa de la Marinka și au ocupat poziții rusești nespecificate la sud de Marinka.

image

UPDATE 02.04 Forțele ucrainene au continuat atacurile la sol în vestul Donețkului și estul oblastelor Zaporijia și au înregistrat câștiguri tactice limitate pe 5 iunie. Imaginile geolocalizate publicate pe 4 și 5 iunie indică faptul că forțele ucrainene au avansat probabil la sud-vest de Velyka Novosilka și la 1,5 km nord-vest de Storojeve (5 km), sud-vest de Velyka Novosilka). bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au traversat râul Shaitanka și au condus atacuri în apropiere de Novodonetske (la 13 km sud-est de Velyka Novosilka) pe tot parcursul zilei. Bloggeri au susținut că forțele ucrainene au împins forțele ruse din Novodonetske și și-au menținut prezența în așezarea în seara zilei de 5 iunie. Comandantul batalionului de voluntari rus „Vostok” Alexander Khodakovski, care se pare că conduce forțele de lângă Novodonetske, a confirmat că forțele ucrainene mențin o prezență în așezarea. Bloggeri ruși au susținut că elementele Armatei a 36-a Arme Întrunite (Districtul Militar de Est) și ale Formației Tactice Operaționale de Luptă „Kaskad” din Republica Populară Donețk (DNR) s-au apărat de asemenea împotriva atacurilor ucrainene în jurul Novodonetske. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins trei „grupuri tactice de batalion” (BTG) ucrainene întărite cu tancuri care au atacat IVO Novodonetske și Blahodatne (5 km sud-vest de Velyka Novosilka). Forțele ucrainene nu sunt organizate în BTG-uri, așa că nu este clar despre care eșalon al forțelor ucrainene, Ministerul Rusiei susține că participă la aceste atacuri la sol. Bloggeri ruși au susținut pe scară largă că forțele ruse au recucerit Neskuchne (2 km sud de Velyka Novosilka) pe 5 iunie, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală că forțele ruse au făcut acest lucru. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să avanseze în apropiere de Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka), Rivnopil (11 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Neskuchne și au încercat fără succes să pună mâna pe pozițiile rusești lângă Pryiutne (17 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Levadne (20 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger a susținut că forțele ucrainene au avansat cu 500 până la 3.000 de metri lângă Rivnopil și Neskuchne. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene din Novodarivka fie pe 4, fie pe 5 iunie, deși un proeminent blogger a susținut că nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu controlează așezarea.

image

UPDATE 01.41 Forțele ucrainene continuă să țintească pozițiile din spatele liniilor frontului rusesc în sudul Ucrainei. Comandantul ucrainean al Grupului de Trupe Tavria, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a raportat pe 4 iunie că forțele ucrainene au distrus 18 tunuri antiaeriene rusești și cinci zone de depozitare a muniției, în sudul Ucrainei. Surse ruse au susținut pe 5 iunie că forțele ucrainene au lovit Mykhailivka (40 km nord de Melitopol) cu un foc puternic nespecificat și au lansat o lovitură cu rachete asupra Melitopolului. Oficialul aparatului de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ucrainene au început recent să vizeze mai puternic zonele din spatele trupelor rusești din prima linie din regiunea Zaporijia, în special cu rachetele Tochka-U și Storm Shadow. Rogov a susținut că forțele ucrainene vizează în primul rând logistica de transport și alte facilități de infrastructură.

image

UPDATE 01.09 Iranul ar fi semnat contracte cu Rusia pentru a oferi Rusiei muniție de aproximativ 1,74 milioane de dolari pentru a fi folosită în Ucraina. O sursă anonimă ar fi arătat Sky News două contracte de arme între Rusia și Iran. Primul document ar fi arătat mostre de artilerie și muniție de tancuri în valoare de peste 1 milion de dolari din 14 septembrie 2022, iar al doilea document includea un contract pentru obuze de artilerie și pentru tancuri și obuziere T-72 în valoare de 740.000 de dolari. Sky News a raportat că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor.

UPDATE 00.37 Se pare că forțele ruse își îmbunătățesc producția de rachete și își măresc stocurile de rachete. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că Kremlinul continuă încercările de tranziție a economiei ruse pentru a sprijini efortul de război prin îmbunătățirea și creșterea producției de rachete. Malyar a declarat că baza industrială de apărare a Rusiei (DIB) nu este probabil capabilă să-și reumple în totalitate stocurile pentru a se adapta pentru a înlocui toate rachetele pe care le-au folosit forțele ruse, dar poate încă umple unele dintre stocurile de rachete epuizate. ISW a raportat anterior despre concentrarea reînnoită a Rusiei pe producția de rachete.

UPDATE 00.18 Surse ucrainene și surse din Belarus au indicat că Belarus a fost implicat în deportarea forțată a copiilor ucraineni. Ministerul ucrainean al Reintegrării a raportat pe 5 iunie că Administrația Anti-Criză din Belarus a înregistrat cel puțin 2.150 de copii ucraineni deportați în Belarus de la începutul războiului. Ministerul ucrainean al reintegrării a remarcat că „Fundația Dolphin” și „Fundația Belarusă” au contribuit la facilitarea deportării copiilor ucraineni și au identificat trei „locuri de ședere” în Oblastul Minsk și unul în Oblastul Gomel. ISW a raportat anterior că oficialii ucraineni sunt la curent cu facilitarea schemelor de deportare din Belarus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Surse ucrainene au raportat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) intensifică activitatea contrapartizană în zonele ocupate. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 5 iunie că FSB a transferat recent agenți în regiunea Zaporijia ocupată și lucrează cu tineri colaboratori pentru a identifica rețelele partizane subterane. Centrul de Rezistență a mai declarat că FSB verifică locuințele din regiunea Herson ocupată pentru a identifica activitățile partizane și a amenința populația locală să primească pașapoarte rusești.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite