La ce vor folosi ucrainenii avioanele americane F-16. Motivul pentru care a întârziat trimiterea lor

0
Publicat:

Contraofensiva ucraineană a început și va dura până în luna septembrie, estimează experta în securitate europeană Iulia Joja. Ea susține că avioanele F-16 nu vor fi folosite la contraofensivă, ci vor ajuta la evitarea „ploii de rachete” trimise de ruși asupra obiectivelor militare și civile.

Avioane F-16 vor ajunge în câteva luni în Ucraina. FOTO: EPA EFE
Avioane F-16 vor ajunge în câteva luni în Ucraina. FOTO: EPA EFE

Experta Iulia Joja, care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, a comentat pentru „Adevărul” despre ofensiva ucraineană și trimiterea de avioane F-16 în Ucraina.

Întrebată despre declarația președintelui Biden cu privire la avioanele F-16 pe care Ucraina urmează să le primească, Joja a precizat că acesta nu a spus că SUA vor trimite astfel de aeronave, ci că nu se vor opune unui asemenea demers.

Așa cum am văzut cu numeroase echipamente militare, producătorul sau țara producătoare – vezi tancurile germane Leopard - trebuie să fie de acord cu exportul către o țară terță. Același lucru se aplică și la avioanele F-16”, a precizat specialista.

Joja a mai spus că motivul pentru care se insistă pe acest tip de avioane- F-16 Fighting Falcon – este faptul că sunt avioanele occidentale de generația a IV-a cele mai des întâlnite în înzestrarea armatelor.

„Și noi le avem, polonezii le au, bulgarii și așa mai departe. Dincolo de Europa, la fel, sunt foarte răspândite. Sunt atât de multe încât România a putut să le cumpere la mâna a treia din țări terțe”, a precizat specialista.

„Încă nu știm cine, cum și când va livra F 16”

În februarie 2023, Marea Britanie a anunțat că va antrena piloți ucraineni pentru avioane NATO. „Încă de câteva luni au existat presiuni pe administrația Biden să fie de acord cu livrarea acestor avioane, care probabil va avea loc spre toamnă, deoarece spre deosebire de tancuri, de sisteme de apărare anti-aeriană, la avioanele de luptă durează destul de mult antrenarea piloților. Astfel că, de acum SUA și-a manifestat acordul să aibă loc aceste antrenamente și să se înceapă organizarea pentru livrarea acestor avioane”, a adăugat Iulia Joja.

Antrenamentele vor avea loc în Europa, în țări precum Belgia și Olanda, țări care folosesc aceste avioane de foarte mult timp.

Joja explică de ce s-a ajuns la un termen de 4 luni de antrenament necesar pentru F-16, de la inițialele 18 luni. „În cazul piloților ucraineni nu se pune problema să înceapă de la zero antrenamentul pentru F-16, ci mai degrabă va fi o trecere, o convertire a acestora de la MIG la F-16. Având în vedere că avioanele occidentale, și armamentul în general, sunt mai simplificate, mai ușor de utilizat decât echivalentul lor sovietic, într-adevăr probabil acest antrenament va dura mult mai puțin decât ne așteptăm”, arată experta.

Joja remarcă o schimbare a atitudinii administrației Biden vizavi de livrarea avioanelor F-16: „Mai mulți reprezentanți ai administrației Biden s-au opus livrării din cauza fricii de escaladare. De asemenea, s-a argumentat că: 1. «noi le dăm ucrainenilor tot ceea ce au nevoie», aluzie la faptul că nu ar avea nevoie de F-16 și 2. «Nu putem să le dăm avioane, pentru că durează prea mult antrenamentul»”.

În sfârșit, există undă verde pentru livrarea de avioane. „Încă nu știm cine, cum și când, probabil se va face pe bază de voluntariat, așa cum s-a făcut și înainte. Avem undă verde pe antrenamentul pe aceste avioane dat de către președintele Biden în cadrul summitului G7”, a detaliat specialista.

De ce s-a aprobat abia acum trimiterea avioanelor

Avioanele F 16 nu vor face parte din această contraofensivă, deoarece nu vor fi livrate înainte de sfârșitul verii, asta e cert, spune Joja: „Nevoie au avut de la bun început de avioane. Ce s-a schimbat acum este creșterea încrederii că ucrainenii le vor utiliza responsabil și nu se va adeveri frica cea mai mare a unor oameni mai puțin realiști că ucrainenii ar putea să bombardeze Moscova și războiul ar escalada.”

Dacă vor fi livrate la toamnă, se va putea preveni ce s-a întâmplat toamna trecută. „Efectul pe termen scurt va fi evitarea ploii de rachete rusești pe infrastructura critică energetică și pe mai multe zone civile. Se va evita teroarea asupra civililor, distrugerea infrastructurii civile și crimele de război comise de ruși pe parcursul anului trecut”.

Joja a precizat că avioanele de luptă nu vor reuși singure să facă acest lucru, dar combinația dintre acestea și sistemele de apărare antiaeriană ar putea aduce Ucrainei superioritatea în aer.

Contraofensiva a început

Joja susține că, de fapt, contraofensiva Ucrainei a început. „La fel ca anul trecut, nu există un punct culminant de confruntare a celor două armate. Dacă ne uităm la eliberarea orașelor Herson și Harkov, în așa-zisa pregătire a contraofensivei, ucrainenii au lansat rachete asupra centrelor de muniție, de echipament, de logistică ale rușilor în raza limitată pe care o aveau la dispoziție în vara trecută. Apoi, au avansat flexibil pe front, fără să avem o vizualizare directă a acestui lucru”, a detaliat ea. Astfel, când rușii au rămas fără logistică și fără muniții, au fugit.

Harkov și Herson au fost eliberate în câteva zile fără să vedem o confruntare. Trebuie să ne așteptăm ca această contraofensivă să aibă loc într-un mod similar. Exploziile nu sunt extrem de frecvente, dar au deja loc. Probabil vor crește în frecvență, apoi vom vedea în câteva zile eliberarea unui oraș, a unui centru și a unei regiuni, pe parcursul următoarelor săptămâni și luni”, a precizat experta.

Ea a mai spus că există zvonuri cu privire la faptul că va începe contraofensiva la final de mai-început de iunie, pentru că acum se sfârșește perioada în care terenul este noroios, și se va termina în luna septembrie.

Cine este Iulia Joja

Iulia Joja predă Securitate Europeană şi Studii Europene la nivel de licenţă la Universitatea George Washington şi, la nivel master, la Universitatea Georgetown - ambele din Washington. De asemenea, Joja predă Studii şi Securitate în Europa de Vest la Institutului Diplomatic al SUA (Foreign Service Institute), care pregăteşte diplomaţii americani care urmează să activeze în Europa. În plus, experta coordonează Frontier Europe Initiative (Iniţiativa pentru Frontiera Europei), singurul program de la Washington DC dedicat securităţii în regiunea Mării Negre. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite