Centrala de la Zaporojie, o „bombă nucleară improvizată”, după aruncarea în aer a barajului de lângă Herson, spune un fost comandant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin transformă practic centrala Zaporojie într-o bombă nucleară improvizată după ce a aruncat în aer un baraj cheie din apropiere, a avertizat un fost comandant britanic, relatează The Sun.

Barajul Kahovka a fost distrus marți dimineață FOTO Arhivă
Barajul Kahovka a fost distrus marți dimineață FOTO Arhivă

Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, care a condus unitățile de război radiologic, chimic și nuclear din Marea Britanie și NATO, l-a calificat pe președintele rus drept un "nebun" și un "terorist".

Colonelul de Bretton-Gordon a avertizat că ar putea exista consecințe catastrofale dacă va fi afectată alimentarea cu apă sau energie electrică a centralei.

El a explicat pentru The Sun Online că rușii transformă practic centrala într-un „dispozitiv nuclear improvizat” prin nesăbuința lor.

Oficialii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au declarat că monitorizează situația care evoluează rapid.

Oficialii AIEA au explicat că nivelul apei din rezervorul care alimentează centrala a scăzut rapid după ruperea barajului, iar dacă nivelul apei scade sub 12,7 metri, stația nu mai poate pompa apa de răcire vitală pentru reactoare.

Cu toate acestea, AIEA a insistat că nu există niciun "risc imediat".

Centrala are șase reactoare nucleare - cinci în stare de oprire la rece și unul în stare de oprire la cald - și este în prezent administrată de un personal redus.

Colonelul de Bretton-Gordon a explicat că, chiar dacă reactoarele sunt oprite, s-ar putea ajunge la o situație critică dacă nu pot primi suficientă apă sau energie pentru a le menține la rece.

Aruncarea în aer a barajului din Nova Kahovka de lângă Herson arată „escaladarea și disperarea” rușilor, a apreciat el, solicitând implicarea internațională imediată pentru a securiza centrala atomo-electrică de la Zaporojie.

Un potențial dezastru la această centrală ar putea trimite nori de radiații în Europa - și, eventual, în Rusia - având un impact asupra a milioane de oameni.

Centrala de la Zaporojie, o potențială armă

Aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka arată că nimic nu este exclus pentru ruși, inclusiv posibilitatea de a folosi centrala drept armă.

„Există o mulțime de combustibil nuclear în reactoare și este nevoie de multă apă și energie pentru a le menține la rece”, a subliniat de Bretton-Gordon pentru The Sun Online.

„Este absolut neglijent, un act terorist din partea unui stat terorist, este aproape incredibil”.

Întreruperile de energie electrică cauzate de inundații ar putea face ca centrala să funcționeze cu generatoare diesel din epoca sovietică.

Dacă acestea vor ceda, am putea avea de-a face cu "un alt Cernobîl", a avertizat el.

Chiar dacă este o centrală modernă și bine construită, acest lucru nu ar fi fost luat în considerare - este aproape prea ridicol. Dar acum că există un nebun precum Putin la conducere, care este pregătit să facă orice, este o mare provocare".

El a adăugat că acum trebuie impusă o zonă demilitarizată în jurul centralei pentru a reduce amenințarea unui dezastru nuclear.

„În cele din urmă, acesta este un alt cui în sicriul lui Putin - și trebuie să ținem pumnii ca centrala să nu explodeze. Trebuie făcut totul pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla".

Dar el a avertizat că lumea nu mai are de-a face cu o „stat normal și rezonabil”.

„Este o aruncare disperată a zarurilor, un pas mai mic decât a recurge la arme nucleare sau la arme chimice", a subliniat colonelul de Bretton-Gordon.

„Rușii își dau seama că ceea ce au ucrainenii cu forța lor de atac este foarte puternic și fac tot ce le stă în putință pentru a-i opri. Aceasta este o crimă teribilă - o altă crimă de război care să se adauge la foaia de acuzații a lui Putin - dar sunt sigur că înaltul comandament de la Kiev a repetat un joc de război din această situație. Dar aceasta va afecta zeci, dacă nu sute de mii de oameni”, a explicat el.

Aproximativ 80 de orașe și sate riscă să fie inundate în timp ce 18 milioane de metri cubi de apă - aceeași cantitate de apă ca și în marele Lac Sărat din SUA - se revarsă din baraj spre orașul Herson după ce a fost aruncat în aer și s-a prăbușit în dimineața zilei de marți.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite