Poziția Președinției Ucrainei după ce l-a primit pe emisarul de pace al Vaticanului

0
Publicat:

Încetarea focului și înghețarea conflictului „nu vor aduce pacea” în Ucraina, i-a transmis marţi preşedintele Volodimir Zelenski trimisului special al Papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Cardinalul Matteo Zuppi FOTO EPA-EFE
Cardinalul Matteo Zuppi FOTO EPA-EFE

„Şeful statului a subliniat că încetarea focului şi îngheţarea conflictului nu vor duce la instaurarea păcii”, a subliniat Președinția Ucrainei într-un comunicat, potrivit căruia Zelenski a cerut Sfântului Scaun „să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace” propus de el, document care prevede recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de invadatorii ruși.

Distrugerea barajului Kahovka va avea „consecinţe teribile pentru viaţa oamenilor şi pentru mediu”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii cu cardinalul Matteo Zuppi.

„Am discutat despre situaţia din Ucraina şi despre cooperarea umanitară în cadrul formulei ucrainene de pace”, a indicat Zelenski într-o un mesaj publicat pe Telegram după întâlnirea avută cu emisarul papal.

„Numai eforturi conjugate, izolarea diplomatică şi presiunea asupra Rusiei pot influenţa agresorul şi pot aduce o pace dreaptă pe teritoriul ucrainean”, subliniază Volodimir Zelenski în mesajul său, care a fost preluat de Reuters și Agerpres.

„Preşedintele a menţionat că Sfântul Scaun ar putea contribui în mod eficient la eliberarea prizonierilor ucraineni, la aducerea acasă a copiilor deportaţi şi la restabilirea justiţiei”, a adăugat Președinția Ucrainei în comunicatul său de presă.

Vizita cardinalului Zuppi la Kiev intervine în timp ce forţele ucrainene au desfăşurat în ultimele zile o serie de acţiuni ofensive menite să testeze apărarea rusă şi au revendicat câştiguri în apropierea oraşului devastat Bahmut, în estul ţării, notează Agerpres.

Invazia rusă în Ucraina durează de peste 15 luni, iar toate iniţiativele de pace între cele două părţi par sortite eşecului, Kievul şi Moscova intenţionând să se bată pe câmpul de luptă în acest stadiu al războiului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite