Negocieri de pace în Ucraina: Misiunea africană se va concretiza de la începutul lunii iunie

0
Publicat:

Misiunea de pace africană, evocată marţi de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, ar urma să se concretizeze de la începutul lunii iunie, a anunţat miercuri un responsabil din cadrul Ministerului sud-african de Externe.

Cyril Ramaphosa FOTO EPA-EFE
Cyril Ramaphosa FOTO EPA-EFE

Cyril Ramaphosa a anunţat marți că liderul de la Kremlin Vladimir Putin şi președintele ucrainean Volodimir Zelenski au „acceptat să primească misiunea şi pe liderii de stat africani la Moscova şi Kiev”.

„Am convenit cu preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski să începem să pregătim angajamentele cu şefii de stat africani”, a declarat el.

În afară de Africa de Sud, această misiune include Senegalul, Zambia, Congo, Uganda şi Egiptul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Datele rămân să fie confirmate, însă la începutul lunii iunie şase şefi de stat vor face naveta între cele două capitale, pentru a facilita negocierile de pace”, a declarat Zane Dangor, director general în cadrul Ministerului sud-african de Externe, citat de AFP.

„Am abordat de asemenea alţi actori, printre care Statele Unite”, a adăugat Zane Dangor, subliniind că „această iniţiativă beneficiază de o susţinere generală”, în special din partea ONU.

Ţările africane au fost mai puţin unanime decât marile puteri occidentale în a denunţa invazia rusă în Ucraina. Ţări precum Senegalul şi Africa de Sud s-au abţinut să aprobe rezoluţia ONU ce condamnă această invazie.

Apropiată de Kremlin încă din perioada luptei împotriva apartheidului, Africa de Sud a refuzat mereu să condamne invazia rusă din Ucraina, afirmând că rămâne „neutră” şi că vrea să privilegieze dialogul.

Această poziţie a stârnit iritare pe scena internaţională, cu atât mai mult cu cât Pretoria a găzduit exerciţii navale cu Rusia şi China în februarie, cu puţin timp înainte să se împlinească un an de la declanşarea invaziei ruse, realimentând îngrijorările Occidentului.

Anunţul privind o misiune africană survine de asemenea după tensiuni recente între Pretoria şi Washington în jurul înarmării Rusiei. Ambasadorul american în Africa de Sud a afirmat săptămâna trecută că o navă rusă a acostat în decembrie lângă Cape Town şi că a plecat spre Rusia încărcată cu arme şi muniţii.

Guvernul sud-african a declarat că nu a aprobat vânzări de arme către Rusia, iar preşedintele Ramaphosa a anunţat declanşarea unei anchete asupra acestui caz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite