Grâul s-a scumpit după escaladarea luptelor din Ucraina. Cu cât au crescut prețutile

0
Publicat:

Prețul grâului a început să crească, marţi, după escaladarea luptelor dintre Rusia şi Ucraina, inclusiv prin distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, şi avarierea unei conducte care transporta amoniac, transmite Bloomberg.

Prețul graului a început să crească, Foto: Shutterstock
Prețul graului a început să crească, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, marţi, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures pentru grâu au crescut cu până la 3%, după ce anterior au atins cel mai redus nivel din ultimele 30 de luni. Totodată, cotaţia porumbului a crescut cu peste 1%, informează Agerpres.

În data de 22 mai, prețul grâului ajungea la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani. Scăderea s-a produs pe fondul aşteptărilor unei recolte globale ridicate şi al extinderii acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Ucraina susţine că Rusia a aruncat în aer un baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, ceea ce a eliberat un torent de apă care ameninţă viaţa locuitorilor din regiune şi complică situaţia câmpului de luptă care separă cele două armate de-a lungul râului Nipru. Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka este la o oarecare distanţă de cele trei porturi ucrainene incluse în acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene însă inundaţiile reprezintă un risc important pentru oameni, transport şi logistică.

Distrugerea barajului „pare o mare escaladare cu consecinţe negative şi un risc uriaş pentru situaţia generală", susţine Andrey Sizov, director la firma de consultanţă agricolă SovEcon. „Acesta ar putea fi doar începutul unei perioade de creştere a preţurilor", este de părere Sizov.

Peste 80 de localităţi precum şi oraşul Herson sunt amplasate în zona inundabilă, „ceea ce ar putea provoca sute de mii de victime", susţine vice-ministrul ucrainean al Dezvoltării, Mustafa Nayyem. Potrivit acestuia, hidrocentrala construită în 1956 oferă electricitate pentru peste trei milioane de locuitori şi este o „componentă crucială a infrastructurii energetice a Ucrainei".

Separat, Ucraina a anunţat că o conductă de amoniac a fost avariată în urma bombardamentelor ruseşti în regiunea Harkov din apropierea graniţei dintre cele două ţări. Rusia consideră că această conductă, care a fost închisă în timpul războiului, drept crucială în cadrul discuţiile pentru continuarea livrărilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Creșterea prețului vine la numai o zi după ce Comisia Europeană a anunțat prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data 15 septembrie.

La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite