Scholz, despre distrugerea barajului Kahovka: Conferă „o nouă dimensiune” războiului. Săgeți către Putin

0
Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că distrugerea barajului Kahovka conferă „o nouă dimensiune” războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

„Este ceva ce are o nouă dimensiune, dar care corespunde de asemenea modului în care (Vladimir, n. red.) Putin duce acest război”, a denunţat cancelarul federal german într-un interviu acordat canalelor WDR şi ZDF.

„Este, de asemenea, ceva ce se înscrie în multe dintre crimele pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost comise de soldaţi ruşi şi care fac parte dintr-un mod de a duce războiul, (mod, n. red.) ce a vizat întotdeauna ţinte civile - oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri”, a subliniat Olaf Scholz.

Referitor la centrala atomo-electrică din Zaporojie, aflată în pericol după distrugerea barajului Kahovka, șeful Guvernului german a declarat că „aceasta rămâne un subiect pe care îl tratăm cu atenţie şi preocupare”.

„Ne străduim să evităm o situaţie periculoasă şi îndemnăm din nou toate părţile implicate să ţină cont de aceasta în acţiunile lor”, a adăugat el.

Distrugerea barajului „arată încă o dată cât de tare trebuie europenii să fie de partea Ucrainei”, a subliniat Scholz, citat de AFP și Agerpres.

Barajul Kahovka, situat în zonele din regiunea Herson ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, a fost parţial distrus marţi, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat de urgenţă consiliul de securitate. Este o „crimă de război”, a denunțat șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Barajul Kahovka, ocupat de invadatorii ruși încă de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, permite atât alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de regimul de la Moscova în 2014, cât şi răcirea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată şi ea în mâinile ocupanților.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite