Șoigu raportează ca pe vremea Uniunii Sovietice: Ministrul rus anunță pierderi mari pentru Ucraina și acuză fără dovezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a organizat marți o conferință de presă în care a ținut să avanseze un „bilanț” neobișnuit de detaliat pentru Moscova asupra pierderilor de pe câmpul de luptă din Ucraina și să acuze Kievul de distrugerea barajului Kahovka.

Serghei Șoigu FOTO EPA-EFE
Serghei Șoigu FOTO EPA-EFE

Șoigu susține că ucrainenii și-au lansat contraofensiva acum trei zile, dar că rușii au zădărnicit-o provocându-le pierderi grele.

Potrivit ministrului rus, armata ucraineană a pierdut 3.715 soldați în ultimele trei zile, plus 52 de tancuri şi 207 vehicule blindate. În schimb, pierderile armatei ruse ar fi de 71 de soldați, 71 de soldaţi morți şi 210 au fost răniţi, plus 15 tancuri şi nouă vehicule blindate.

„Încercările de ofensivă au fost zădărnicite, inamicul a fost oprit. Inamicul nu şi-a atins obiectivele, dar a suferit pierderi semnificative şi incomparabile”, a declarat Șoigu.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent bilanțurile furnizate de ministrul rus al Apărării.

În schimb, notează agenția de presă citată, în timp ce Moscova susține încă de luni că respinge contraofensiva ucraineană, Kievul menține ambiguitatea pe acest subiect.

Pe de altă parte, Șoigu îi acuză pe ucraineni pentru distrugerea barajului Kahovka, susținând că este vorba de o operațiune concepută pentru a împiedica Rusia să atace în apropiere de Herson și să permită în acelaşi timp Ucrainei „să transfere unităţi şi echipamente de pe frontul din Herson în zona de operaţiuni ofensive”.

Şoigu nu a furnizat dovezi nici pentru bilanțurile avansate, nici pentru acuzația lansată la adresa ucrainenilor.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marţi, menționează Reuters.

Ucraina solicită întrunirea Consiliului de Securitate al ONU

De altfel, Ucraina a cerut marţi convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu distrugerea barajului Kahovka.

„Lumea trebuie să reacţioneze”, a declarat la rândul său preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Rusia este în război cu viața, cu natura, cu civilizaţia”, a adăugat el, acuzându-i pe ruşi că au „minat” barajul înainte de a-l „arunca în aer”.

Potrivit șefului statului ucrainean, „este fizic imposibil de aruncat în aer (barajul, n. red.) într-un fel sau altul din exterior prin bombardamente”, versiune avansată de regimul de la Moscova.

Kievul afirmă că Moscova a detonat barajul în scopul de a „frâna” lansarea contraofensivei.

Anterior, șeful mercenarilor Wagner, oligarhul rus Evgheni Prigojin, a ironizat bilanțurile furnizate de conducerea militară de la Moscova, considerându-le drept „elucubrații”.

Uciderea a 1.500 de soldaţi într-o zi este „un adevărat masacru”, a reacționat Prigojin, luându-l pese picior pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, după bilanțul prezentat luni. „De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konaşenkov? Cred că am distrus deja întreaga Terră de cinci ori la rând”, a declarat șeful Wagner.

Reacția lui Borrell

Rusia a adus agresiunea împotriva Ucrainei la un nou nivel, odată cu distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, a reacţionat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

„Atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile critice ucrainene au atins astăzi un nivel fără precedent odată cu distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Kahovka”, a afirmat Borrell într-un comunicat.

„Uniunea Europeană condamnă acest atac în cei mai puternici termeni posibili. Aceasta reprezintă o nouă dimensiune a atrocităţilor ruseşti şi poate constitui o încălcare a dreptului internaţional, în special a dreptului internaţional umanitar”, subliniază Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite