Război în Ucraina: Noi detalii despre misiunea de pace pregătită de șase state din Africa

0
Publicat:

Șase lideri de stat africani s-au pus de acord luni asupra unei misiuni de mediere a războiului din Ucraina, care va începe la mijlocul lunii iunie la Moscova și la Kiev, a comunicat marţi preşedinţia sud-africană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud FOTO EPA-EFE
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud FOTO EPA-EFE

Luna trecută, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat că omologul său rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski și-au dat acordul pentru a primi o misiune de pace africană.

Inițiatorii acestei misiuni s-au reunit luni în format virtual şi „au convenit să propună elemente” Rusiei şi Ucrainei „pentru încetarea focului şi o pace durabilă în regiune”, a informat preşedinţia sud-africană într-un comunicat publicat marți.

„Şefii de stat (africani, n. red.) şi-au confirmat disponibilitatea de a merge în Ucraina şi în Rusia la mijlocul lui iunie”, se arată în comunicat, care nu menționează o dată precisă.

Miniştrii de Externe din cele şase state „vor finaliza elementele unei foi de parcurs spre pace”, mai afirmă sursa sus-menționată.

Înițiatorii aceste misiuni sunt Africa de Sud, Republica Democratică Congo, Egipt, Senegal, Uganda şi Zambia, state care și-au menținut legăturile cu Rusia în pofida invaziei sale din Ucraina.

Șeful de stat al Comorelor, Azali Assoumani, a asistat la reuniunea de luni în calitate de preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane.

Războiul din Ucraina afectează continentul african prin creşterea preţurilor cerealelor, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite