Beneficiile pe care le obținem dacă facem Pilates, o formă unică de fitness. De ce ar trebui să fie parte din rutina zilnică

0
Publicat:

Peisajul sănătății și al fitnessului întâmpină în mod regulat noi tendințe și fenomene – dar există o practică care a rezistat testului timpului: Pilates. Cine ar trebui să apeleze la această practică și de ce este importantă pentru o viață sănătoasă?

Doamne exersând la aparatele Pilates
Pilates o tehnică la îndemâna oricui, pentru recuperare sau un stil de viață sănătos Roxana Blagu

Forma unică de fitness se concentrează pe mișcări controlate și respirație conștientă. Nu este doar o rutină de exerciții fizice, ci și o tehnică care îmbunătățește conștientizarea corpului și coordonarea.

Practica pe care astăzi o cunoaștem sub denumirea de Pilates nu mai este limitată la clinicile de reabilitare, fiind la îndemâna oricui. Faptul că are multiple beneficii, fiind recomandată atât pentru recuperare medicală cât și pentru întărirea corpului, dar și că poate fi practicată acasă sau în medii mai relaxate, face din această tehnică una extrem de accesibilă. 

Tânără care face exerciții Pilates în confortul casei sale
Exercițiile Pilates sunt extrem de utile și în slăbire Foto Shutterstock

De pe frontul Primului Război, în modernismului secolului XXI

Descris adesea ca un exercițiu minte-corp, a fost inventat de antrenorul de educație fizică german Joseph Pilates, de la care a și împrumutat numele, la începutul secolului al XX-lea. El a dezvoltat acest sistem în timp ce se recupera după diverse boli și accidentări. În timpul Primului Război Mondial prin intermediul acestei tehnici i-a ajutat și pe soldații răniți să se recupereze. În plus, s-a folosit de paturile de spital pentru a crea primele echipamente de exerciții, care mai târziu aveau să devină cunoscute sub numele de reformere.

Cu tot mai mulți fani și adepți de la o zi la alta, dar și o gamă diversă de beneficii, studiourile de Pilates au cucerit scena fitnessului din întreaga lume.

Actrița Ramona Bădescu făcând exerciții Pilates la sală
Frumoasa actriță Ramona Bădescu, printre adepții declarați ai Pilates și Yoga Arhiva Adevărul

Beneficii Pilates

Specialiștii recunosc că Pilates prezintă numeroase avantaje și poate completa excelent alte sporturi și antrenamente.

În plus, are o serie de beneficii extinse, pe lângă îmbunătățirea forței, coordonării și flexibilității și controlului corpului, Pilatesul poate ajuta la reducerea stresului, ameliorarea durerilor cronice de spate și îmbunătățirea posturii. Poate fi adaptat pentru diverse niveluri de fitness și nevoi specifice, inclusiv pentru recuperarea după accidentări.

Chiar dacă Pilatesul se concentrează pe zona de bază a corpului, de exercițiile sale beneficiază întregul corp. Acestea includ întărirea mușchilor membrelor, îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și creșterea rezistenței generale. Pilates este nelipsit din rutina celor care vor să slăbească sau pur și simplu să arate și să se simtă bine.

Andreea Esca făcând exerciții cu aparatele Pilates
Andreea Esca, printre adepții declarați ai Pilates Arhiva Adevărul

Tipuri de Pilates - baza, la saltea

Cel care a inventat tehnica era de părere că întărirea mușchilor principali ai corpului – cei abdominali și ai spatelui, în principal, dar și alte grupe importante - poate contribui la obținerea unei sănătăți optime și a unei posturi corecte.

Deși Pilatesul s-a concentrat inițial pe reabilitare, potențialul său de a promova forța, flexibilitatea, controlul și coordonarea l-a propulsat în practicile și tendințele populare ale fitnessului.

Pilates a evoluat de-a lungul anilor, cu diverse tipuri de exerciții concepute pentru a atinge nivele de aptitudini specifice. Dar fundamentul practicii îl reprezintă Pilatesul la saltea, potrivit instructorilor: „Recomandăm Pilatesul la saltea pentru cei care pătrund în această lume pentru prima dată. Aici învățăm cu adevărat principiile și filosofia Pilatesului”.

Pilatesul la saltea se efectuează pe o saltea de yoga, folosind greutatea corpului și fiind util pentru că accentuează mișcările controlate și respirația fără a utiliza echipamente, ceea ce-l face ideal pentru începători.

Pilates pe scaun și Pilatesul Cadillac

Există și Pilates pe scaun, care, după cum sugerează numele, implică un scaun solid pentru susținere și echilibru în timpul exercițiilor. Această opțiune este potrivită pentru cei cu mobilitate limitată sau pentru cei care se recuperează după accidentări.

În schimb, Pilates Cadillac utilizează aparate cu bare, curele și bucle și este conceput pentru exerciții mai avansate.

Exerciții la Pilates Reformer pentru recuperare sub atenția unui specialist Foto Arhiva Adevărul
Exerciții la Pilates Reformer pentru recuperare sub atenția unui specialist Foto Arhiva Adevărul

Pilatesul Reformer

De asemenea, popular este Pilatesul Reformer, care folosește un aparat complex cu arcuri și scripeți pentru a adăuga rezistență și pentru a permite o gamă mai largă de mișcare.

„Toate aceste tipuri de Pilates bazate pe echipamente sunt ideale pentru persoanele care sunt mai familiare cu practica. Aparatul Reformer, de exemplu, poate fi foarte bun pentru persoanele care au nevoie de reabilitare după accidentări, precum și pentru mamele însărcinate care pot utiliza confortabil aparatul”, menționează Deniz Gulsun, lead trainer at Tula Pilates and Wellness Springs Souk, citată de „The National”.

Benefic „pentru toți cei care au nevoie de flexibilitate, forță și mobilitate”

Deși unii ar putea crede că Pilatesul este destinat unui anumit tip de corp, ea adaugă că practica este benefică „pentru toți cei care au nevoie de flexibilitate, forță și mobilitate” și că promovează și o conexiune mai bună între minte și corp.

Fiecare studiu de Pilates are propriul stil. Iar în practicarea Pilates esențial este să alegi stilul și echipamentul dorit, dar și să găsești un instructor și un studio al căror vibe să-ți fie pe plac, pentru că, la finalul zilei important este „să pleci acasă simțindu-te minunat”.

În esență, Pilatesul nu este doar o modalitate de a te îmbunătăți la nivel fizic, ci și mental și emoțional, promovând o abordare holistică a sănătății și a bunăstării generale.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite