Ştefan Vlaston

Ştefan Vlaston

Profesor
Vezi mai multe
 • acum 4 ore

  Coronavirusul găseşte o Românie paralizată de lupte politice interne

  Situaţia este cât se poate de proastă. Nu e vorba de o criză economică, bugetară, sau una care mai poate fi strunită. Este vorba de un virus ucigaş, de care nu te poţi ascunde. Confraţii noştri italieni, cu aceleaşi temperament şi adrenalină, trăiesc acum ce vom trăi noi în zilele şi săptămânile ce vin. Panică, isterie, cozi la alimente, anularea evenimentelor publice.

 • acum 3 zile

  Consecinţe negative grave ce rezultă din eşecul declanşării alegerilor anticipate

  Pe măsură ce trece timpul este tot mai clar că nu vom avea alegeri anticipate. Ce n-au înţeles preşedintele Iohannis şi premierul Orban este faptul că în filosofia Constituţiei noastre declanşarea alegerilor anticipate este exclusiv atributul majorităţii parlamentare, nu al preşedintelui sau al premierului. Toate asigurările că vom avea alegeri anticipate, venite din partea preşedintelui şi a premierului, sunt vorbe în vânt.

 • acum 6 zile

  Un scenariu. Poate dizolva preşedintele Parlamentul şi fără îndeplinirea celor două condiţii din Constituţie?

  Nu sunt constituţionalist. Ridic în faţa specialiştilor şi a analiştilor politici un posibil scenariu, fără pretenţia de a şti că a fost luat în considerare în cercurile înalte ale politicii româneşti. Pur şi simplu caut explicaţii la faptul că preşedintele Iohannis şi PNL n-au luat în calcul faptul că actuala opoziţie, PSD-Pro Romania-UDMR-ALDE, poate tergiversa câteva săptămâni respingerea a două guverne Orban.

 • acum 9 zile

  O lege recentă reduce  norma didactică a profesorilor la 9 ore/săptămână, mai puţin de două ore/zi

  Este vorba de o modificare a Legii Educaţiei Naţionale. Cele 9 ore/săptămână pot fi completate cu ore de pregătire pentru examenele naţionale, pentru performanţă şi pentru remediere.  Depinde de directorul şcolii să nu se facă abuzuri în aplicarea acestei modificări, adică orele se fac doar pe hârtie, nu şi în realitate. Directorii şcolilor sunt cu delegaţie,  aceiaşi din perioada conducerii PSD. Poţi avea încredere în ei?

 • acum 10 zile

  Partidele, cu excepţia PNL şi USR,  nu sunt de acord cu OUG privind anticipatele. Vom avea cvorum la respingerea guvernului Orban II?

  A apărut în MOf, în sfârşit, OUG privind alegerile anticipate. Discuţii ample pe marginea acestei OUG, pentru că de acceptarea ei depinde posibilitatea atingerii cvorumului pe 24 februarie, când ar trebui respins guvernul Orban II. Doar PNL şi USR sunt de acord cu această OUG, restul partidelor manifestă mari rezerve. Importanţa acordului partidelor este maximă: fără realizarea cvorumului procesul anticipatelor este blocat.

 • acum 11 zile

  OUG privind alegerile anticipate nu apare în Monitorul Oficial. Şi-a dat seama Orban de capcana în care a intrat?

  În mod neuzual, OUG adoptată acum o săptămână, referitoare la alegerile anticipate, nu a fost trimisă la Monitorul Oficial. Explicaţia dlui Dancă, şeful cancelariei premierului: nu are încă decizia premierului de a merge la MOf. Şi-a dat seama premierul de riscurile ca această OUG să nu treacă de controlul de constituţionalitate al CCR? Şi preşedintele şi premierul Orban au jucat totul pe cartea anticipatelor.

 • acum 13 zile

  Ura, dispreţul, încrâncenarea, dezbinarea din clasa politică aruncă în haos 20 de milioane de români

  Toate evenimentele politice actuale merg împotriva intereselor românilor. Din calcule greşite şi lipsa de înţelegere a faptului că în joc este soarta României şi a românilor, ne rupem minţile cu alegeri anticipate şi alegeri locale în două tururi, deşi ambele sunt imposibil de pus în practică. Am ajuns cu un guvern Orban interimar, deci impotent, care nu poate promova legi în parlament, OUG-uri sau asumări de răspundere.

 • acum 14 zile

  Toate scenariile privind anticipatele ignoră interesul parlamentarilor care nu se vor regăsi în viitorul parlament

  Am citit tot felul de scenarii privind anticipatele. Că e blat între PNL şi PSD, că Iohannis este cel mai pragmatic preşedinte al României, că Orban este pion de sacrificiu care va fi înlăturat la un moment dat, şi câte şi mai câte. Prea puţine opinii spre deloc iau în considerare interesul parlamentarilor care îşi vor pierde locul în viitorul parlament. Din toate partidele. PSD îşi va reduce la jumătate, cel mult, numărul de parlamentari.

Vezi mai multe