Stiri despre antisemitism

  191 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Raport. Antisemitismul în România: evoluţii
îngrijorătoare şi potenţial toxic în mediul online. Pandemia de COVID-19, teren fertil pentru conţinut antisemit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raport. Antisemitismul în România: evoluţii îngrijorătoare şi potenţial toxic în mediul online. Pandemia de COVID-19, teren fertil pentru conţinut antisemit

  Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW) a făcut un inventar al manifestărilor antisemite şi a celor care lezează memoria victimelor Holocaustului petrecute în perioada 2019 – aprilie 2020. Cele mai importante concluzii ale raportului evidenţiază că:

 • Povestea evreului care a ajutat-o pe Monica Lovinescu să fugă din ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea evreului care a ajutat-o pe Monica Lovinescu să fugă din ţară

  George Silviu a fost omul care a încercat să facă dreptate cu vorba bună şi aşa i-a convins pe comunişti să-i dea voie Monicăi Lovinescu să iasă din ţară. Avocat, ziarist, scriitor şi politician, el a fost persecutat din cauza „originii nesănătoase“ şi întemniţat. Şi-a trăit ultima parte a vieţii la Paris, alături de familie, însă nu a putut accepta niciodată trocul între cetăţenia română şi cea franceză.

 • Max Auschnitt: mărirea şi
decăderea 

„Regelui de Fier“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Max Auschnitt: mărirea şi decăderea „Regelui de Fier“

  Max Auschnitt, administratorul Uzinelor şi Domeniilor Reşiţa, a fost unul dintre întreprinzătorii iscusiţi ai României interbelice, însă traiectoria în afaceri i-a fost influenţată de cei aflaţi la putere. Carol al II-lea a acceptat să-l trimită la închisoare pe omul de afaceri evreu, însă mareşalul Ion Antonescu i-a redat libertatea în vremuri marcate de antisemitism.

 • Porcăria „scroafei
evreieşti“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Porcăria „scroafei evreieşti“

  În plină explozie antisemită, un tribunal german a hotărât că scroafa cu evrei, o sculptură sluţind biserica din Wittenberg n-ar fi penală, n-ar insulta evrei în viaţă şi poate rămâne unde e. Problema n-a fost rezolvată.

 • Iohannis: Pericolul revenirii atitudinilor xenofobe şi antisemite este mereu prezent
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iohannis: Pericolul revenirii atitudinilor xenofobe şi antisemite este mereu prezent

  Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, 27 ianuarie, la ceremonia de decorare a unor entităţi şi a unor supravieţuitori romi ai Holocaustului, că pericolul revenirii atitudinilor xenofobe şi antisemite este „mereu prezent“. „Aceste evoluţii reprezintă un atac frontal la adresa statului de drept şi a principiilor democratice, tocmai de aceea contraofensiva trebuie să fie fermă şi în acord cu valorile europene“, a spus el.

 • Quo vadis Europa? Liderii lumii şi ruşinile continentului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Quo vadis Europa? Liderii lumii şi ruşinile continentului

  Quo vadis Terra? Europa? Liderii lumii s-au reunit fie la Davos, în Elveţia, fie la Ierusalim, în Israel. Unii se întreţin despre climă. Alţii despre Holocaust şi antisemitism. Toţi au multe de spus. Şi mai mult bine de făcut. Problema e că, în loc să-l facă, unii dintre ei se ţin de prostii. Şi iau decizii dintre cele mai discutabile.

 • „Arbeit macht frei“, sintagma sinonimă cu oroarea Holocaustului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Arbeit macht frei“, sintagma sinonimă cu oroarea Holocaustului

  “Munca vă face liberi”, asta este inscripţia de la intrarea lagărului Auschwitz-Birkenau, cea pe care o vedeau prizonierii aduşi din toate părţile Europei, evrei în primul rând, apoi toţi cei care cădeau pradă sinistrului program de curăţare etnică închipuit de Hitler şi pus în aplicare cu meticuloasă eficienţă de acoliţii săi din structurile celui de-al Treilea Reich.

 • Aurescu: Asistăm, în mod profund regretabil, la creşterea fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aurescu: Asistăm, în mod profund regretabil, la creşterea fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului

  Asistăm, în mod profund regretabil, la o creştere fără precedent a antisemitismului şi negării Holocaustului în societăţile noastre, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu duminică, la reuniunea ministerială a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), adăugând că România depune eforturi importante pentru a deveni un adevărat model regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi promovarea memoriei Holocaustului.

 • Stigmatul etnic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stigmatul etnic

  După catastrofa degradantă a Holocaustului, ne-am fi aşteptat ca incriminarea cuiva după criterii etnice să nu mai funcţioneze niciodată în dezbaterea publică. Sau să fie amendată prompt, mergînd pînă la soluţii penale.

 • „Eugenia”
sau evocarea antisemitismului românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Eugenia” sau evocarea antisemitismului românesc

  Mărturisesc că fiind un mare admirator şi degustător al fermecătoarele pagini purtând semnătura lui Mihail Sebastian, indiferent că este vorba despre scrieri în proză, fie ele nuvele sau romane, ori literatură dramatică am aşteptat cu mare nerăbdare apariţia traducerii în limba română a romanului „Eugenia”, scris de Lionel Duroy, apărut cu doar un an în urmă în limba franceză la prestigioasa editură „Robert Laffont”.

 • „Cărţile care
stau la baza civilizaţiei occidentale“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cărţile care stau la baza civilizaţiei occidentale“

  Chiar dacă lansări (aparent) mai actuale, sau cu minim de glamour, au luat faţa Bookfest-ului, cred că evenimentul acestei ediţii a fost lansarea de la Humanitas a celui de-al doilea volum al traducerii „Bibliei după textul ebraic“, coordonată de profesoarele Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu. Lansarea a fost prezentată de Horia-Roman Patapievici, un campion fervent şi constant al textului sacru.

 • Manifestaţie împotriva antisemitismului la Berlin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manifestaţie împotriva antisemitismului la Berlin

  Personalităţi politice au manifestat sămbătă, la Berlin, împotriva antisemitismului. Manifestanţi şi-au exprimat solidaritatea, purtând kippah în contextul unor dezbateri, care au dominat spaţiul public german, asupra afişării acestui semn religios.

 • Formele fanatice ale prostiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Formele fanatice ale prostiei

  Omenirea pare să-şi fi uitat, şi încă foarte repede, chinurile prin care a trecut lăsându-se pradă propriei sale gândiri intolerante, voltei sale discriminatorii, mofturilor sale rasiste.

 • Antisemitism şi extremism în România, în Europa şi aiurea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antisemitism şi extremism în România, în Europa şi aiurea

  Că e şi internaţională n-o face mai puţin românească. E vorba de problema antisemitismului. Care cu şi fără evrei devastează, iată, minţile unui tot mai mare număr de oameni din lumea liberă, periclitându-i democraţiile.

 • „Vânătorul
de nazişti“ de origine română Serge Klarsfeld: „România
a fost prima ţară bogată văzută în viaţa mea. Erau multe prăjituri
în cofetării“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Vânătorul de nazişti“ de origine română Serge Klarsfeld: „România a fost prima ţară bogată văzută în viaţa mea. Erau multe prăjituri în cofetării“

  Născut la Bucureşti în 1935 şi stabilit în Franţa de mic, Serge Klarsfeld, împreună cu soţia sa, Beate, este celebru pentru activitatea sa de vânător de nazişti şi pentru că datorită lui au fost prinşi sau demascaţi câţiva dintre cei mai odioşi criminali nazişti. Serge Klarsfeld a acordat un amplu interviu în exclusivitate pentru „Weekend Adevărul“ despre viaţa sa fabuloasă, primul interviu acordat vreodată unui ziar din Europa de Est.

 • Reacţia RoStar, după ce a publicat imagini cu Hitler
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reacţia RoStar, după ce a publicat imagini cu Hitler

  Reprezentanţii firma RoStar au transmis joi un comunicat de presă în care precizează faptul că societatea nu a încercat niciodată să creeze o asociere între produsele sale şi Adolf Hitler.

 • Un săptămânal polonez titrează pe prima pagină „cum să recunoşti un evreu”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un săptămânal polonez titrează pe prima pagină „cum să recunoşti un evreu”

  Parlamentul polonez a fost îndemnat să se pronunţe în vederea unei interziceri a vânzării săptămânalul "Tylko Polska" care, într-un articol publicat recent pe prima pagină, îşi învaţă cititorii ”cum să recunoşti un evreu” pe baza numelui, personalităţii şi felului în care arată, relatează Reuters.

 • Oroare de jigodii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oroare de jigodii

  Există pe lume tot felul de jigodii, de la asasini la mafioţi cocoţaţi în funcţii politice înalte, de care avem dreptate să avem oroare. Dar oricine se poate schimba. Poate şi antisemitul, uneori. De ce nu şi Europa?

 • Viitorul uitat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viitorul uitat

  Demult, în 1966, pe vremea cînd faima se potcovea cu 99 de ocale de prafuri şi zbura peste plopi plini de pere, un oarecare John Lennon a exclamat decisiv: sînt mai popular decît Isus! În mai puţin de 30 de ani - spun datele sociologice - Lennon a fost înghiţit de uitare.