Povestea inedită a armelor grănicerilor din Năsăud, care l-au umilit pe Napoleon. Cum l-au înfrânt în bătălia de la Arcole 5

Infanteria grănicerească era formată din ţărani liberi din Ardeal, din zona Năsăudului. Deşi proveneau din rândul ţăranilor, aceştia aveau arme considerate performante la acea vremea. Acestea însă trebuiau schimbate des pentru că se încălzeau, iar ţintirea nu se făcea aproape de ochi, pentru a se evita accidentele.

Povestea inedită a armelor grănicerilor din Năsăud, care l-au umilit pe Napoleon. Cum l-au înfrânt în bătălia de la Arcole Vezi comentarii 5

Top 20 de expresii din Ardeal pe care nu le înţeleg ceilalţi români. Ce înseamnă să fii făcut „bolund“, „hâd“ sau „drojder“

Top 20 de expresii din Ardeal pe care nu le înţeleg ceilalţi români. Ce înseamnă să fii făcut „bolund“, „hâd“ sau „drojder“

Deşi vorbesc aceeaşi limbă, nu de puţine ori ardelenii nu reuşesc să se facă înţeleşi nici în sudul ţării şi nici în Moldova. Cuvinte precum „bolund”, „găluşte” sau „jinars” ridică sprâncenele oltenilor şi moldovenilor deopotrivă. Adevărul.ro vă prezintă 20 de expresii ardeleneşti neînţelese de ceilalţi români.

S-a vorbit mult despre scandalul Haxi Pharma şi despre diversele sale implicaţii. Dar, ciudat, nu a fost evocată dimensiunea internaţională de securitate pe care o pune – pentru calitatea de membru NATO şi UE – acest caz care, pe fond, anunţă o vulnerabilitate extremă a României.

acum 3 zile · comentarii (4)

Acest gând nu reprezintă o furie. Ci o indignare. Furia te poate obnubila pe când indignarea îţi oferă posibilitatea să acţionezi. Mă indignă inadecvarea noastră. A unei buni părţi a cetăţenilor care vieţuiesc în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Inadecvarea poate reprezenta una dintre cauzele pentru care suntem în paradigma brambura.

acum 3 zile · comentarii (4)

A început Transilvania International Film Festival (TIFF). N-o să vă mint: nu am mers la deschiderea oficială, pentru că nu-mi plac discursurile, nici aglomeraţia. Pe de altă parte, e cam greu să eviţi aglomeraţia la TIFF, pentru că străzile sunt pline de oameni care au un singur lucru în cap: să vadă filme, cât mai multe filme.

acum 3 zile · comentarii (3)

Decizie istorică a Ministrului Educaţiei din România, excelenţa sa Adrian Curaj, după ce a fost luată hotărârea ca peste 450 de profesori din România să participe la încheierea anului şcolar din Republica Moldova. Mai mult, mii de tineri din al doilea stat românesc vor putea să viziteze România cu ajutorul instituţiilor de invăţământ.

acum 4 zile · comentarii (20)

Cu toate că Televiziunea publică îşi face pe mai departe datoria de a aloca timp de emisie unor dezbateri electorale pe care nu le urmăreşte mai nimeni, nu alegerile locale, dezbaterile pe programe, ideile sau planurile strict gospodăreşti au fost principala preocupare a mass-media româneşti în cursul săptămânii ce se încheie de final.

acum 4 zile · comentarii (0)

Cu 24 de ore înainte de celebrul post de televiziune CNN, la un simplu post privat de televiziune, 6TV, care trăieşte de azi, pe mâine, un invitat al unei emisiuni urmărită constant de ambasadele statelor relevante pentru actuala ecuaţie geopolitică mondială a făcut o predicţie de zile mari.  Ce a prevestit românul Liviu Mureşan a confirmat, după 24 de ore, postul de televiziune neurmărit în SUA, dar relevant pe alte continente!

acum 4 zile · comentarii (3)

Nu pot să cred că l-au coborât în pamântul nostru din Cugir. Precum vinul, Cosmin Zidurean e viaţă. Nu mă încearcă decât o revoltă mută, cel mai pasionant oenolog, producător TV şi scriitor de vinuri, unchiul meu îndepărtat, nu mai e. Nu scriu epitafuri, nici eulogii pentru că îmi e încă prezent; nu e prea mult să spun că îl am în fiecare pahar de vin.

acum 4 zile · comentarii (2)

Vă amintiţi bancul ăla cu Bulă, care se lăuda la şcoală că a făcut o faptă bună trecând o bătrânică strada? Şi când îl întreabă profesoara dacă i-a mulţumit, Bulă spune că nu, pentru că băbuţa n-avea nicio treabă pe partea cealaltă a străzii?! Cam aşa e şi viaţa în weekend a bucureştenilor care nu sunt adepţii sectei bicicliştilor, maratoniştilor, motocicliştilor sau altor asemenea adoratori ai mijlocelor de locomoţie de „nişă“.

acum 4 zile · comentarii (13)

Ştim, nu avem autostrăzi. În cei 26 de ani de după Revoluţie, România nu a reuşit să construiască decât circa 600 kilometri de autostradă, la sfârşitul lui 2015, reţeaua naţionala ajungând la fabuloasa lungime de 747 kilometri, deşi, aproape fără excepţie, toţi guvernantii s-au bătut cu proiectele de infrastructură în piept. Iar anul trecut s-a lucrat cu o cadenţă ieşită din comun: 175 metri/zi.

acum 4 zile · comentarii (0)

Unul dintre cei mai talentaţi jurnalişti, CTP, a afirmat public, nu demult, într-o anumită împrejurare, că a suferit un accident cerebral. După un prim moment de uluire, mi-am dat seama că era vorba de o exprimare metaforică: ceea ce voia să spună era că nu mai înţelege nimic din ce se întâmplă, de la o vreme, cu el, cu noi toţi, în această ţară.

acum 4 zile · comentarii (63)

60.000 de oameni din Bucureşti nu sunt în asistenţa nimănui pentru că nu au acte. Ei sunt pericole publice sociale şi medicale, verigi importante în transmiterea bolilor ca hepatita B, C sau HIV şi TBC. Neavând acte, nu au asigurări sociale şi deci nu primesc serviciile de care au nevoie ei şi copiii lor. Cum facem să-i ajutăm? O întrebare pentru candidaţi.

acum 4 zile · comentarii (0)

Specie pe cale de dispariţie, uitaţi şi ignoraţi intenţionat, românii din nordul Bucovinei, Timoc, Bugeac sau Transcarpatia nu au murit, sunt vii şi în acest sfârşit de săptămână vor veni cu toţii la Bucureşti, la Muzeul Satului şi în Herăstrău, unde pentru prima dată se marchează Ziua Românilor de Pretutindeni.

acum 4 zile · comentarii (6)

Peste 350 de tineri în Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, miercuri pe seară. O înscenare a Trupei Auleu, teatru independent, în cadrul Ediţiei a 25-a StudentFest. Piesa nu a fost o premieră, dar a fost pentru prima dată în stradă. Mai e o speranţă. Tinerii înţeleg ce se întâmplă, ştiu exact ce se petrece în România. Cultura protestului e pe mâini bune. Teatru politic - e ca şi cum pui seminţe pentru mâine.

acum 4 zile · comentarii (1)

Cu o mare întârziere, ca toate temele europene, a ajuns şi în România discuţia publică despre căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Doar că pe dos. Discuţia, adică nu progresiştii au cerut să fie permisă aceasta căsătorie, ci tradiţionaliştii să nu fie permisă. Ceea ce deja nu era.

acum 4 zile · comentarii (27)

Iată ce afirmă, în calitatea sa de vicepremier în Guvernul Cioloş, domnul Vasile Dâncu: „Într-o cercetare sociologică realizată în urmă cu câţiva ani, peste 80% dintre români declarau că sunt mult mai inteligenţi decât europenii, chiar dacă testele de cultură generală sau cunoştinţe ştiinţifice arată exact invers“.

acum 4 zile · comentarii (18)

La deschiderea sărbătorii dedicate împlinirii celor 80 de ani de la inaugurarea Muzeului Naţional al Satului l-am întâlnit cu bucurie pe celebrul om de ştiinţă Corneliu Ioan Bucur, cel care în spirit gustian a făcut să sporească şi să strălucească virtuţile muzeului sibian Astra, văzut ca „Muzeu al Civilizaţiei Populare, Tradiţionale din România”.

acum 4 zile · comentarii (0)

S-a împărţit internetul în două tabere, din nou. Colţul din dreapta, în care stau apărătorii căsătoriei tradiţionale, abundă de indivizi care se cred superiori moral şi-i dispreţuiesc pe cei care gândesc altfel decât ei. În colţul din stânga,  susţinătorii libertăţilor individuale, care menţionează din 3 în 3 minute cât de deştepţi sunt ei, în raport cu cealaltă tabară. Miza? Cine cu cine, când şi cum se poate sau nu căsători.

acum 5 zile · comentarii (26)