FOTO Spiriduşi care cântă, domniţe care se unduiesc pe balade şi acrobaţii cu foc. „Game of Thrones”, în centrul Bistriţei

FOTO Spiriduşi care cântă, domniţe care se unduiesc pe balade şi acrobaţii cu foc. „Game of Thrones”, în centrul Bistriţei

Vineri la prânz au debutat Serbările Bistriţei Medievale, un festival menit să aducă atmosfera cetăţii de altă dată chiar în centrul oraşului. Printre cele mai spectaculoase momente s-a numărat spectacolul făcut de cei de la Bordo Sarkany, care au fost completaţi de domniţe, dar şi de fachiri care fie au scuipat flăcări, fie au aruncat torţe aprinse în aer.

Tupeu de huligan al unui politician PNL din Bistriţa-Năsăud. Cine este „domnul” care a urmărit şi agresat o femeie în plină stradă | pnl

Tupeu de huligan al unui politician PNL din Bistriţa-Năsăud. Cine este „domnul” care a urmărit şi agresat o femeie în plină stradă

Un politician din judeţul Bistriţa-Năsăud ar fi agresat o femeie într-un incident rutier, iar apoi a lovit-o în plină stradă. Acesta se numeşte Jenor Beudean, a fost vicepreşedinte al PNL Bistriţa şi a candidat la funcţia de primar în comuna Şieu-Odorhei. Conducerea PNL BN se va reuni ca să voteze excluderea acestuia din partid.

Un copil de un an şi jumătate a murit înecat într-o fosă septică. Acesta fusese lăsat nesupravegheat de mamă

Un copil de un an şi jumătate a murit înecat într-o fosă septică. Acesta fusese lăsat nesupravegheat de mamă

Un copil de doar un an şi jumătate din comuna bistriţeană Rodna şi-a găsit sfârşitul joi după-amiază, după ce a căzut într-o fosă septică şi a murit înecat, fiind lăsat nesupravegheat de mama sa. Peste 100 de jandarmi, pompieri, poliţişti şi voluntari l-au căutat pe copil mai bine de cinci ore, trupul său fiind găsit în cele din urmă într-o fosă septică veche de câteva decenii.

O realitate halucinantă, pusă în evidenţă de statisticile ultimilor ani la Bacalaureat, ne arată  că în 2015 aveam circa  115 licee cu randament sub 15%, din care 55 cu ZERO promovare la examenul de Bcalaureat. Campion este judeţul Maramureş cu 7 (şapte) licee cu promovare ZERO. Ialomiţa are 4 astfel de licee, în judeţul Sibiu există 4 licee cu promovare ZERO la Bacalaureat în anul 2015, La Dolj 3, şi tot aşa.

acum 3 zile · comentarii (9)

Brexit nu este un şoc. Brexit este urmarea firească a educaţiei, a (lipsei) valorilor, a profitorilor erei informaţionale, a populiştilor care sunt atât de slabi încât cu victoria în braţe se scuză şi nu ştiu ce să facă. Oamenii ăştia au obţinut majoritatea voturilor pentru că majoritatea votanţilor s-au identificat cu aceşti politruci mediocri, cu alte cuvinte sunt la fel de mediocri, sau chiar mai mediocri decât ei.

acum 4 zile · comentarii (147)

Eşec al clasei politice de la Londra, ce s-a jucat cu opinia publică din Marea Britanie şi ani la rând a aruncat tot ceea ce nu a ieşit bine asupra Uniunii Europene, cu o totală iresponsabilitate. Apoi populismul şi aducerea la urne a scos pe londonezi afară din cel mai puternic club economic al lumii. Dar ieşirea Marii Britanii ar putea însemna regândirea proiectului european în termeni mult mai clari.

acum 4 zile · comentarii (22)

După mai bine de şapte luni de atacuri sistematice ale liderilor majorităţii parlamentare (Ponta, Dragnea, Tăriceanu ş.a.) la adresa guvernului de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş, căruia i-au fost aduse acuzaţii dintre cele mai abjecte (miniştrii fiind consideraţi agenţi ai Bruxelles-ului), s-a găsit, în sfârşit, un ministru cu sânge în instalaţie care să încerce restabilirea adevărului.

acum 4 zile · comentarii (2)

Marii oameni politici au apărut, în istorie, aproape întotdeauna în timpul conflictelor şi războaielor. Atunci când consensul social e coagulat de teamă şi de furie, mari oameni de stat reuşesc să scrie istorie. În astfel de momente, politicienii se preocupă să nu piardă teritorii naţionale sau eventual să cucerească altele noi. Cu orice preţ. Pe timp de pace, politicienii se preocupă, însă, să câştige voturi. Cu orice preţ.

acum 4 zile · comentarii (0)

S-a întâmplat ca la meciul România-Franţa. La referendumul din Marea Britanie, tabăra „Remain”, a celor care doreau să rămână în UE a fost bătută aproximativ cum am fost noi. În mai mult de prima jumătate a zilei, ea a condus, apoi, la sfârşit, Brexit-ul a învins cu 51,9 la sută faţă de 48,1 la sută, ceea ce a însemnat o diferenţă de peste un million de voturi.

acum 4 zile · comentarii (15)

Ca est-european, Brexitul mi se pare un act de un egoism sfidător. Am trăit pe un continent divizat, într-un comunism mizer şi asupritor din care ieşeai doar cu visul la ţările occidentale. După 1990, am văzut şi simţit interdicţii după interdicţii. De călătorie, de studiu, de muncă. În cele din urmă, printr-un gest de solidaritate, am intrat în Uniunea Europeană doar ca să auzim din nou de Europa cu două viteze şi de excepţia britanică.

acum 4 zile · comentarii (142)

E una din zilele acelea în care realitatea ne aminteşte adevărul simplu, elocvent surprins de Gogol: „Tot felul de tâmpenii se întâmplă pe lume“. Votul britanic e o nefăcută care deschide Cutia Pandorei – cu riscuri, dar şi cu oportunităţi pentru curajoşi. Cred că răspunsul cel mai potrivit în faţa acestei provocări istorice este relansarea proiectului integrării europene. Părăsită de britanici, UE27 are o şansă: să devină cu adevărat o uniune.

acum 5 zile · comentarii (18)

Cel mai rău dintre scenariile posibile s-a produs. Să fim totuşi calmi, reci (stiu ca este dificil pe caldura aceasta) şi raţionali. Văd deja o efervescenţă de opinii apocaliptice, exagerări ale contagiunii, cuvinte mari precum panică, sfîrşit, dezastru, criză... Analiza obiectivă a economiei romanesti ne arata un tablou cu mecanisme de imunizare consolidate împotriva socurilor de natura financiară şi economică.

acum 5 zile · comentarii (1)

Continentul se va micşora şi se va regionaliza, va fi o Germanie mai mare cu teritorii de vacanţă prin Sud, din care vor mai pleca cei care nu suportă pactul fiscal. Europa va deveni Europa lui Wolfgang Schäuble, Europa cu mai multe viteze, dar numai cei din viteza superioară vor fi de fapt Europa, restul vor fi şi mai clar decât acum marginea Europei.

acum 5 zile · comentarii (0)

Potrivit unui proiect de lege redactat de guvern, Casa Regală a României va deveni persoană juridică, dar nu una oarecare, ci „de utilitate publică”. Sintagma „persoană juridică de utilitate publică” se întâlneşte, însă, în legislaţia oengistă si cu acest statut se mândresc oengeurile fruntaşe, de exemplu Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi

acum 5 zile · comentarii (6)

Pentru prima şi – sper – ultima dată, o să-l citez pe Nigel Farage, liderul populist şi xenofob al UKIP şi o să insist să luăm spusele lui cu cea mai mare seriozitate, pentru că o dată are deplină şi teribilă dreptate: “tema cea mai importantă aici nu este ce s-a întâmplat cu Marea Britanie, ci ce s-a întâmplat cu restul UE. Duhul eurosceptic a scăpat din lampă şi nu mai poate fi băgat la loc".

acum 5 zile · comentarii (21)

Nu am plecat de la Europene. Sîntem tot acolo, parcaţi într-un centru corecţional şi trecem, aproape zilnic, prin şedinţe de umilire. Ieri, ne-au vizitat Ungaria şi Islanda. Mesajul a fost clar şi sever: munciţi, alergaţi, faceţi ore suplimentare, strîngeţi din dinţi, treceţi la credinţa fanatică în şansa înecată de sudoare şi veţi cîştiga!

acum 5 zile · comentarii (5)

În copilărie eram convinsă că nu voi ajunge vreodată să beau cafea. Priveam curioasă ciudatul obicei al adulţilor din familia mea: sâmbătă dimineaţa, uneori chiar şi duminică, atunci când toată familia era împreună, scoteau ceştile alb-albastre din dulap şi le umpleau cu lichidul cel mai amar din lume, pe care mai apoi îl sorbeau cu înghiţituri mici jumătate de zi.

acum 5 zile · comentarii (25)