Unul dintre cele mai spectaculoase conace din Transilvania râvnit de belgieni şi englezi, salvat cu fonduri europene

Unul dintre cele mai spectaculoase conace din Transilvania râvnit de belgieni şi englezi, salvat cu fonduri europene

Unul dintre cele mai spectaculoase conace boiereşti din Transilvania, situat în localitatea bistriţeană Posmuş va fi salvat cu ajutorul fondurilor europene. Asta după ce fosta reşedinţă a conţilor Teleki a făcut cu ochiul unui institut belgian şi unei companii engleze. Aceştia ar fi renunţat la ideea, realizând că reabilitarea conacului costă prea mult.

Legume bio crescute cu excremente de peşte. Experimentul unic în ţară, pus la punct de un liceu din Ardeal

Legume bio crescute cu excremente de peşte. Experimentul unic în ţară, pus la punct de un liceu din Ardeal

Colegiul Silvic „Transilvania“ din Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, reuşeşte să vină cu o variantă inedită pentru creşterea legumelor bio, prin care se face o economie serioasă la consumul de apă. Plantele cultivate sunt ajutate să crească de excremente provenite de la peşti, sistemul integrat acvaponic fiind o alternativă viabilă pentru cei din zonele defavorizate din punct de vedere climatic

Cum erau formaţi conducătorii satelor româneşti în 1930. Modelul danez care a stat la baza diseminării informaţiilor în mediul rural

Cum erau formaţi conducătorii satelor româneşti în 1930. Modelul danez care a stat la baza diseminării informaţiilor în mediul rural

Istoricii arată că reforma agrară din 1921 a avut influenţă inclusiv în învăţământul românesc. Autorităţile din acele vremuri au preluat un model danez de şcoli ţărăneşti, menite să formeze conducătorii satelor şi să disemineze în rândul populaţiei din mediul rural ultimele metode şi tehnici de cultivare a pământului şi de creştere a animalelor.

Învăţătoare acuzată că a bătut zeci de copii. Un elev de 10 ani a ajuns la spital cu atac de panică

Învăţătoare acuzată că a bătut zeci de copii. Un elev de 10 ani a ajuns la spital cu atac de panică

O învăţătoare de la Şcoala Generală din Piatra Fântânele, Bistriţa-Năsăud, este acuzată că îi terorizează pe copiii pe care ar trebui să îi înveţe carte. Cei mici ar fi numiţi zilnic „măgari” şi „proşti” şi ar fi loviţi peste cap. Un băiat de 10 ani a făcut un atac de panică după ce a fost pedepsit de învăţătoare. Acesta a necesitat internare.

Nişte barbari ciudaţi, cu fulare înfăşurate în jurul feţelor, ies la vânătoare în fiecare după-amiază în zona Pipera. Ei pândesc tramvaiul 36 la marginea Bucureştiului, îl vânează ca pe un animal mare, pe care speră să-l eviscereze şi să mănânce din el în toată iarna care vine. 36-le e salvarea lor.

acum 3 zile · comentarii (31)

Fondului unic de Asigurări de Sănătate (FUASS) ar trebui să crească exact cu aceeaşi procent de majorare al salariilor. Nici cel mai optimist dintre analiştii din sănătate, fie el şi într-o stare de turmentare bahică, nu se aşteaptă la o creştere a bugetului sănătăţii cu aproape 2 miliarde de lei fără ca Guvernul să găsească mijloace de contrabalansare a acesteia!

acum 3 zile · comentarii (0)

O ameninţare bombă a venit în urmă cu câteva zile la Comisia de anchetă a ANRE, în care reprezentantul celui mai mare furnizor de gaze din România arată că singura soluţie la iarnă este să se oprească gazele la unii consumatori. Surprinzător nu a fost nici o reacţie la această declaraţie. Nimeni nu a arătat că o astfel de practică ar fi ilegală. De ce oare? Poate pentru că adevărul întotdeauna este la mijloc: 50% complicitate / 50% incompentenţă.

acum 4 zile · comentarii (4)

Atunci când se pregăteşte să primească în rândurile sale un nou membru, Mafia îl supune unui test crucial: să ucidă pe cineva. Dacă Mafia are pe loc o ţintă, atunci aceea e victima. Dacă nu, novicele poate să ucidă pe oricine, chiar şi fără motiv, singura condiţie este ca Mafia să aibă dovada. Crima îl leagă pe aspirant de veteranii Mafiei şi îi lasă foarte puţine şanse să mai dea înapoi. Se numeşte crima de loialitate.

acum 4 zile · comentarii (19)

Suntem în teren de câteva zile. De câţiva ani lucrăm în comunităţi vulnerabile din Moldova, unde încercăm să provocăm un proces de dezvoltare sustenabilă a comunităţilor locale cu un număr semnificativ de romi. Lucrăm direct cu o tonă de oameni simpli şi cu autorităţi locale şi reuşim să activăm resurse ce contribuie la o viaţă mai bună. Reparăm drumuri, refacem şcoli, discutăm cu părinţi, formăm profesori şi slujim ideea unui viitor mai bun.

acum 4 zile · comentarii (10)

Evaluarea poziţionării preşedintelui american, între omologul chinez şi cel rus, cu prilejul turneului întreprins în Asia, constituie nu doar un exerciţiu de comunicare modernă, ci şi un prilej de a semnala repere de interes real, pentru cei preocupaţi de calea urmată de diplomaţia română.

acum 4 zile · comentarii (10)

După ani lungi şi grei de anonimat datorat unui management defectuos lăsat să-şi arate neputinţa până la ultima consecinţă, Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a fost preluat după un concurs exigent de un director ambiţios, priceput şi harnic. În doar 7 luni, Nicolae Poghirc, cunoscut actor al naţionalului craiovean, a cârmit vizibil istoria teatrului redând colectivului speranţa unei renaşteri în care puţini mai credeau.

acum 5 zile · comentarii (1)

Teoria „războiului lung“ este una clasică şi are reflectări în special în spaţiul ce implică SUA în perioada contemporană, chiar dacă există şi variantele clasice ale războiului de 30 de ani (franco-german, 1618-1648) sau a celui de 100 de ani (între Anglia şi Franţa, 1337-1453). Războiul Coreei, Vietnamul, Afganistanul (pentru SUA după 2001 şi pentru URSS în 1979-1989) sunt câteva mostre ce ilustrează conceptul de război lung.

acum 5 zile · comentarii (49)

Populismul continuă să câştige teren în Europa. Alegerile din Germania, Austria şi Cehia confirmă vigoarea tendinţei. Mai grav, pentru a rezista valului contestatar, dreapta tradiţională tinde să preia agenda extremei drepte. Cât de actuală e înţelepciunea lui Esop, formulată acum 2600 de ani: „Demagogii cetăţilor îşi urmează interesele mai cu spor când îşi învrăjbesc patria”! Dar marşul cu torţe de la Varşovia ce vesteşte?

acum 5 zile · comentarii (40)

În sfârşit, „bomba“ Tel Drum a explodat. Cu un dosar beton, la realizarea căruia a contribuit OLAF-ul european. Nu e vorba de dosare politice, de binom, trinom, că doar nu băgăm şi OLAF-ul în binoame româneşti. Apărarea lui Liviu Dragnea este ridicolă. Îi dă înainte cu statul paralel, cu servicii, cu Pahonţu, cu Iohannis, cu preluarea PSD, basme atât de răsuflate încât nu le mai cred nici membrii PSD.

acum 5 zile · comentarii (9)

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis zilele trecute la CCR o sesizare de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Motivul: legile trebuie sa aibă caracter general şi nu să rezolve probleme punctuale.

acum 5 zile · comentarii (2)

Nici o supriză că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu va demisiona în urma noului dosar pe care i l-a deschis DNA. Era clar că şeful PSD va nega toate acuzaţiile, afirmând că este victima unei noi înscenări politice. Dar, de data asta, lucrurile sunt mult mai greu de gestionat de Liviu Dragnea.

acum 6 zile · comentarii (59)

Da, cetăţeni, l-am descoperit pe dumnezeul Miliţiei Române! Gata, el e! E tătuca tuturor miliţienilor aroganţi şi parveniţi ajunşi, naiba ştie cum!, să conducă Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud. De fapt, ştiu cum a ajuns tovarăşul Jurcan Claudiu Petru să se cocoaţe pe scaunul de şefuleţ de Miliţie, plătit din banii munciţi de noi şi aruncaţi aiurea în buzunarele unor funcţionăraşi ca el.

acum 1 an · comentarii (39)
Postari Recente