Vasile Rus, preotul care a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă pentru comunitatea pe care o păstoreşte

Vasile Rus, preotul care a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă pentru comunitatea pe care o păstoreşte

Într-o era în care timpul este totul şi în care suntem prea ocupaţi să dăm înapoi comunităţii în care trăim, un preot din Bistriţa-Năsăud a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă. Ultima sa „ispravă” a fost ecologizarea malurilor râului Someş şi conştientizarea pericolului adus de deşeuri.

În epoca Internetului în care o vizită la muzeu nu poate concura cu Facebook-ul, Complexul Muzeal pregăteşte un colţ de rai cu parc, târguri şi săli interactive

În epoca Internetului în care o vizită la muzeu nu poate concura cu Facebook-ul, Complexul Muzeal pregăteşte un colţ de rai cu parc, târguri şi săli interactive

În vremurile în care totul este la un click distanţă, cu siguranţă unul dintre cele mai grele lucruri este să aduci oamenii în locuri precum muzeele. Autorităţile locale din România par însă să înveţe de la străini şi „momesc” vizitatorii cu expoziţii, dar şi săli interactive multidisciplinare.

Casa Argintarului din Bistriţa, dovada bogăţiei breslei aurarilor din Transilvania

Casa Argintarului din Bistriţa, dovada bogăţiei breslei aurarilor din Transilvania

O casă spaţioasă construită în stilul Renaşterii în prima jumătate a secolului al XVI-lea este dovada faptului că breasla aurarilor din Transilvania era una dintre cele mai potente financiar. Semn că banii nu erau o problemă pentru bijutierul care a ridicat-o stă şi faptul că l-a adus să se ocupe de faţadă pe Petrus Italus de Lungano, meşterul care s-a ocupat şi de Biserica Evanghelică.

Zece alimente pe care ar trebui să le evităm în supermarket. Bombele calorice şi E-urile cele mai periculoase

Zece alimente pe care ar trebui să le evităm în supermarket. Bombele calorice şi E-urile cele mai periculoase

Ofertele bogate ale supermarketurilor ne pun adesea pe gânduri, mai ales dacă ţinem la sănătatea noastră. Alimente aparent sănătoase pot ascunde calorii „goale“ sau chimicale care în timp nu fac altceva decât să ne altereze starea de sănătate şi să favorizeze apariţia unor boli. Care sunt însă alimentele care ar trebui evitate atunci când mergem la cumpărături?

Amendat pentru că se grăbea s-o vadă pe Halep. Fanul Simonei a fost prins de radar în timp ce se ducea acasă ca să prindă transmisia tv a finalei din Dubai

Amendat pentru că se grăbea s-o vadă pe Halep. Fanul Simonei a fost prins de radar în timp ce se ducea acasă ca să prindă transmisia tv a finalei din Dubai

Meciul Simonei Halep l-a costat pe un bistriţean 390 de lei. Aceasta nu este contravaloarea unui bilet spre Dubai, locul unde a avut loc sâmbătă meciul, ci o amendă de circulaţie. Bistriţeanul s-a grăbit să ajungă acasă pentru a viziona meciul, a călcat prea tare pe acceleraţie, iar poliţia rutieră nu l-a iertat şi l-a amendat.

Un preot, în luptă cu gunoaiele de pe malul Someşului. Bistriţeanul a mutat pe Internet războiul pe care îl poartă cu deşeurile

Un preot, în luptă cu gunoaiele de pe malul Someşului. Bistriţeanul a mutat pe Internet războiul pe care îl poartă cu deşeurile

Mare iubitor de natură, preotul bistriţean Vasile Rus, se luptă de mai bine de un an cu gunoaiele care sufocă malurile râului Someş pe o distanţă de zeci de kilometri. A făcut sesizări peste sesizări, a organizat acţiuni de ecologizare şi, în disperare de cauză, s-a înarmat cu un smartphone şi a pus poze cu mormanele de gunoi identificate pe o platformă internaţională.

Meşterul care deţine secretele clopului cu pană de păun: „Nu vine nimeni să înveţe să aşeze penele pe clop. Io îi îmbiu pe tineri, da` n-am cu cine!“

Meşterul care deţine secretele clopului cu pană de păun: „Nu vine nimeni să înveţe să aşeze penele pe clop. Io îi îmbiu pe tineri, da` n-am cu cine!“

Bistriţeanul Leon Jora (68 de ani) confecţionează de peste o jumătate de veac celebrele podoabe ale costumului tradiţional din zona Năsăudului. El este supărat că niciun tânăr nu doreşte să-i devină ucenic, cu toate că pentru o roată de pene bine confecţionată se plăteşte chiar şi 2.000 de lei.

De cele mai multe ori, cele mai importante cuvinte, cele mai grave situaţii nu sunt cele rostite, vizibile, ci cele pe care doar le presupunem sau simţim. Cele pe care nu îndrăznim nici măcar să le numim. Este cazul, de exemplu, al schimbării frontierelor noastre. Este cazul acelor gesturi unilaterale comise de alţii dar ale căror consecinţe incomensurabile ne afectează profund, direct.

acum 19 ore · comentarii (3)

Dintr-o epocă în care fiecare fura ce vroia şi de la cine vroia iar a fura era o virtute ne îndreptăm astăzi spre perioadă a pocăinţei sociale în care atât oamenii politici cât şi afaceriştii de carton din spatele lor merg încolonaţi către arest cântând în cor ”noi nu comentăm deciziile instanţei” iar procurorii dinamitează toate instituţiile statului, aşa cum le-am cunoscut noi în 25 de ani.

acum 20 ore · comentarii (4)

Neconstituţionalitatea articolului privind numărul de semnături necesare înregistrării unui partid politic cu distribuirea lor teritorială obligă Parlamentul la revizuirea legii partidelor politice în favoarea dreptului cetăţenilor la asociere. Indiferent de calculele lor de putere, partidele actuale trebuie să renunţe la monopolul asupra politicii. Astfel, se pune punct unei inginerii politice care a dus la vicierea acestui câmp timp de 12 ani.

Graţie prieteniei pe Facebook cu simpaticul şi talentatul jurnalist Viorel Ilişoi, mutat temporar la Galaţi, am avut „privilegiul” să fiu conectat la zbaterile sociale prin care au trecut în ultima perioadă o bună parte a locuitorilor din oraşul de pe malul Dunării. Viorel Ilişoi a scris în repetate rânduri, e adevărat cu umor, despre o situaţie inimaginabilă în mileniul III, mai ales într-o ţară din Uniunea Europeană.

Liberalizarea pieţei de gaze naturale convenită de Guvernul României în anul 2012, cu Banca Mondială, UE şi FMI, stabilea obligaţia realizării unui set de măsuri de ANRE şi furnizori de gaze, anterior liberalizării pieţii clienţilor non-casnici. Nerealizarea acestor obligaţii nu permite clienţiilor non-casnici să profite de oportunităţile unei pieţe libere.

1 martie are o semnificaţie aparte. Primăvara ia locul iernii. Doar capricioasele ”Babe”, ele însăşi, izvorâte din legendă, mai amintesc de anotimpul alb. Din negura timpului însă, 1 martie este asociat cu un simbol: mărţişorul, un obiect de podoabă al cărui semn distinctiv îl reprezintă două fire, unul alb şi altul roşu.

Cum nu îţi poţi alege rudele sau vecinii de scară, nu îţi poţi alege nici vecinii de blog. Şi, până la urmă, atâta vreme cât socoteşti democratică, aşa cum este de fapt, decizia conducerii editoriale a cotidianului Adevărul de a pune la dispoziţie platforma de bloguri a ziarului unui cât mai mare de persoane care se presupune că s-ar fi ilustrat cu ceva în profesia lor de bază şi care au ceva de

Cu un vot covârşitor, demn de o cauză mai bună, partidele parlamentare au respins la Senat legea mea împotriva autonomiei şi a oricărei forme de secesionism. Cum i-a convins UDMR pe senatorii români că nu e bine să interzicem autonomia separatistă în mod expres, având în vedere precedentul din Estul Ucrainei, pe care Ungaria, cu sprijinul tacit al Rusiei, îl poate replica oricând în Transilvania? Foarte simplu: prin şantaj.

acum 2 zile · comentarii (139)

Scandalul provocat de documentarul Channel 4 ”The Romanians are coming” (Vin românii) ridică mai multe probleme şi este bine că o face. Pe de o parte, titlul este vădit politizat, în stilul bine obişnuit al tonul politicianist alarmist anti-imigraţie, pe care britanicii l-au avut şi cu polonezii, iar înaintea lor cu imigranţii din coloniile britanice.

acum 2 zile · comentarii (5)

Optimist din fire, am sperat ca, în sfârşit, să găsim în Programul PNL altceva, o demolare a tiparelor  din 1990 până în prezent, o părăsire a paradigmei de construcţie a programelor, arhicunoscute. În loc de aceasta, regăsim aceeaşi colecţie de clişee, de utopii, de speranţe, de dorinţe, din ciclul „ce bine ar fi să fie bine”.

acum 2 zile · comentarii (12)

Multe din acţiunile lui Putin nu par a fi în logica de astăzi. Ca şi în cazul lui Hitler, occidentul închide ochii cu speranţa şi încrederea că lucrurile nu pot fi atât de nebuneşti pe cât se arată şi că totul este un joc al momentului. Aşa cum Hitler a curăţat scena politică din Germania prin asasinate la comandă, tot aşa şi Putin a reuşit să anihileze slaba opoziţie din Rusia prin eliminarea fizică a oponenţilor.

acum 2 zile · comentarii (14)

Societatea românească a ajuns să se răfuiască cu bârfa de la colţul străzii şi cu gura lumii prin măsuri dictatoriale. Am ajuns ca oameni să fim atât de mărunţi încât să nu mai avem nici umorul şi nici demnitatea de a gestiona elegant amorul propriu rănit de gura lumii. Facem dramolete dictatoriale prin şcoli pentru că ni s-a dărmat soclul.

acum 2 zile · comentarii (70)

Preiau de pe Mediafax următoarea ştire: „Peste două miliarde de tineri – grăbiţi, pragmatici, independenţi şi încăpăţânaţi – trăiesc într-o simbioză perfectă cu universul digital şi alcătuiesc Generaţia Z, se afirmă într-un studiu realizat recent de sociologi americani şi europeni”. Tinerii cu pricina ar avea între 13 şi 20 de ani.

acum 3 zile · comentarii (9)

Ca urmaşi ai romanilor, noi, românii, nu ne prea putem mândri cu dictonul „Aureea mediocritatis”, adică, pe româneşte, „Mediocritatea este de aur”. De la daci nu avem urma verbală a vreunui dicton sau aforism, şi nici speranţa, nutrită de unii, că am putea să o descoperim cândva. De fapt, acest dicton pleacă de la concepţia lui Aristotel despre Măsură.

acum 3 zile · comentarii (7)
Postari Recente