Cum l-a transformat Fanny pe realistul Liviu Rebreanu într-un romantic incurabil. Rebreanu i-a dedicat una dintre cele mai frumoase declaraţii de dragoste 0

Scrisorile trimise de Liviu Rebreanu soţiei sale Fanny erau atât de savuroase, asta pentru că parcă erau în antiteză cu stilul său de scris realist şi sobru, încât acestea au fost reunite într-un volum numit „Intime”. Mai mult, Rebreanu este autorul uneia dintre cele mai frumoase şi impresionante scrisori şi declaraţii de dragoste din istoria literaturii româneşti.

Cum l-a transformat Fanny pe realistul Liviu Rebreanu într-un romantic incurabil. Rebreanu i-a dedicat una dintre cele mai frumoase declaraţii de dragoste Vezi comentarii 0

„Donează un leu pentru tatăl meu“. Un elev de liceu din Bistriţa a făcut o campanie pentru a-şi ajuta tatăl bolnav de cancer

„Donează un leu pentru tatăl meu“. Un elev de liceu din Bistriţa a făcut o campanie pentru a-şi ajuta tatăl bolnav de cancer

Florin Clapa are doar 18 ani, este încă elev de liceu, şi a pus la punct o campanie umanitară pentru a-şi ajuta tatăl bolnav de cancer. Campania poartă numele „Donează un leu pentru tatăl meu” şi deja a sensibilizat comunitatea locală, care a început să-l ajute pe tânăr să strângă suma necesară pentru un tratament în Ungaria.

Una dintre cele mai sugestive locuinţe din Transilvania care ilustrează stilul Renaşterii şi-a deschis porţile şi a fost „redată” saşilor

Una dintre cele mai sugestive locuinţe din Transilvania care ilustrează stilul Renaşterii şi-a deschis porţile şi a fost „redată” saşilor

De Ziua Unirii Principatelor, Casa Argintarului, una dintre cele mai sugestive locuinţe din Transilvania care ilustrează stilul Renaşterii şi-a redeschis porţile, după ce a avut parte de reabilitare cu ajutorul fondurilor europene. Clădirea ridicată de un meseriaş saş a fost „redată” saşilor, fiind transformată într-un „centru german”.

Cum l-au cucerit cochetăria şi frumuseţea bistriţencelor din secolul al XIX-lea pe germanul Rudolf Berger: „Marama le dă un aspect de amazoane“

Cum l-au cucerit cochetăria şi frumuseţea bistriţencelor din secolul al XIX-lea pe germanul Rudolf Berger: „Marama le dă un aspect de amazoane“

Etnograful german Rudolf Berger a vizitat în mai multe rânduri Transilvania, dedicându-i chiar o carte intitulată „Siebenbürgen“ (în traducere Transilvania). În cartea sa, etnograful remarcă frumuseţea şi cochetăria bistriţencelor, precizând chiar că baronii şi conţii maghiari care se relaxau la Sângeor-Băi uitau de starea lor materială şi duceau românce în castelele şi conacele lor impunătoare.

Ştim toţi că Americanii, întrucât nu au ajuns în puterea vreuneia dintre tiraniile antice sau moderne care au devastat toate celelalte părţi ale planetei, cred naiv în sfârşituri fericite pentru poveşti. Având în vedere ce armată îi apără, e ceva rezonabil în această naivitate. Dar de data asta, sfârşitul fericit merge prea departe.

acum 2 zile · comentarii (0)

Starea de normalitate nu e conspiraţie. Exceptând cazurile, printre care se numără şi România, în care, prea-obişnuiţi fiind cu starea de a-normalitate, succesiunea a două evenimente din registrul normalului poate da naştere la conexiuni şi teorii conspiraţioniste. Ce s-a întâmplat, de fapt?

acum 5 zile · comentarii (6)

Pentru astăzi la ora 13.00, în PMAN din Chişinău, au fost anunţate proteste anticomuniste, proteste împotriva alegerii politicienilor fals pretinşi a fi europeni de a face un guvern minoritar, dar prin susţinerea acestuia de către comunişti. Vorbim în realitate de o înţelegere pentru infestarea administraţiei statului cu oamenii Moscovei, un mijloc uşor pentru a bloca sau tergiversa traseul european.

acum 5 zile · comentarii (12)

Dacă citeşti presa „quality” şi pe jurnaliştii & intelectualii mainstream de la noi, ai impresia că în Grecia a venit la putere Stalin. Pentru unii victoria prin alegeri domocratice a Syrizei e aproape echivalentul actelor teroriste. Mă mir că GDS&22 nu au depus încă o petiţie pentru interzicerea acestui partid. Am dat doar două exemple ca să înţelegeţi „fibra democratică” a „culturnicilor” noştri.

acum 2 zile · comentarii (46)

Şi la Cotroceni, şi la Parlament, au loc consultări pe marginea Codului electoral în care societatea civilă e din nou marginală. Aşteptăm încă un răspuns serios de la dl. Preşedinte Zgonea de ce nu se poate face livestreaming de la discuţia Comisiei de cod electoral, pentru ca  vrem ca toată diaspora să poată urmări dezbaterile în direct.

acum 2 zile · comentarii (0)

Câteva comparaţii sunt utile pentru a înţelege lumea de dincolo de Prut şi de dincolo de Nistru. Astfel, preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, a fost ales de conaţionali, pentru a reda ţării sale integritatea teritorială. Dar preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost propulsat în funcţia actuală pentru a menţine echilibrul necesar dintre pro-europeni şi nostalgicii epocii sovietice, într-un teritoriu deloc indiferent Casei Albe.

acum 3 zile · comentarii (12)

„Voi face pistele pentru biciclete (...)”. Aşa îşi începe declaraţia primarul Sorin Oprescu într-un articol de pe Hotnews. A spus în urma cu un an că nu se pricepe la mobilitate urbană, dar afirmă ca EL va face pistele pentru biciclete. Mai multe persoane m-au întrebat ce opinie am.  Ce să zic? La fel cum nu vreau ca un creator de modă să îmi scrie o reţetă medicală, la fel, nu vreau ca un doctor să facă piste pentru biciclete.

acum 3 zile · comentarii (8)

Când vine vorba de morală unii autori din zilele noastre, de teatru şi nu numai, mai degrabă ar trage cu pistolul. La români asta pare justificat, intoxicaţi fiind de etica şi echitatea socialistă cu care ne-au bătut la cap ideologii vechiului regim. Altora, de prin alte părţi, li se întâmplă din contră. Din prea mult liber la morală eşuat adesea în libertinism şi golire de sens, valorile morale sunt târnosite chiar în numele acesteia.

acum 3 zile · comentarii (0)

Anunţul reluării relaţiilor diplomatice după 53 de ani dintre Statele Unite ale Americii şi Cuba din 17 decembrie 2014 a surprins pe toată lumea. Deşi, observatorii atenţi au notat întâlnirea de scurtă durată din 2013 dintre preşedintele Obama şi Raul Castro din Africa de sud la înmormântarea lui Nelson Mandela. Se pare că atunci au fost iniţiate negocierile istorice intermediate şi de Papa Francisco.

acum 3 zile · comentarii (5)

De ce? Aparent pentru că un fel de publicaţie pariziană caricaturizează la grămadă politicieni, lideri religioşi, zei şi dumnezei, într-un acces perpetuu de râs necontrolat, de băşcălie şi de inspiraţie vulgară. Fără o mare comunitate musulmană în Europa, necuviinţele de la Charlie Hebdo nu ar fi adus moartea violentă a caricaturiştilor.

acum 3 zile · comentarii (0)

„Mozart in the jungle” poate fi o poveste despre glorie, sex de conjuctură şi drog dealing, dar poate fi şi povestea despre împlinirea viselor  în spatele cortinelor care separă publicul de lumea misterioasă şi dură a muzicii clasice.. .Nu pot decât să vă recomand să-l vedeţi, dacă n-aţi făcut-o pînă acum, se găseşte pe internet, deşi nu prea am obiceiul să fac pledoarii, dar azi e ziua lui Mozart – apropos, Happy Birthday liebe Wolfi.

acum 3 zile · comentarii (4)

În recent apăruta carte „Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook“, profesorul Vasile Dâncu dedică un capitol relaţiei dintre sexul frumos şi politică. Sub titlul inspirat „Oglindă pentru nevestele politicienilor”, reputatul sociolog de la Cluj face o analiză extrem de interesantă  a tipologiei femeii prezente in ”establishment”-ul politic românesc.

acum 3 zile · comentarii (8)

De ceva timp studiez istoria feroviară dintr-o multitudine de perspective: istorii ale liniilor, ale gărilor, ale feroviarilor, ale căii ferate văzută prin prisma literaturii etc. Totdeauna mă raportam la tren, la calea ferată ca la un vehicul, un mijloc al progresului societăţii, fascinat fiind de o vorbă de spirit a englezilor: „după locomotivă urmează civilizaţia”.

acum 3 zile · comentarii (1)

După ce s-au lămurit cât de cât apele politicii de la Chişinău putem analiza la rece situaţia creată. Avem un proiect de guvernare formată de PLDM şi PD care nu deţine o majoritate în Parlamentul Republicii Moldova. Primul test, alegerea preşedintelui Parlamentului a fost trecut cu succes, consfinţindu-se alianţa tacită a coaliţiei PLDM-PD cu Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin.

acum 3 zile · comentarii (8)

De la o Syriza condamnabilă la una stimabilă nu e decât un pas: azi UE o blamează, însă mâine aceeaşi UE o să găsească cel puţin o cale de a se înţelege cu ea. Mereu se găsesc interese comune, chestii de evacuat, de cumpărat...Într-o Uniune a compromisului şi a interesului imediat, pe scurt lipsită de viziune, vom trece şi de această stupoare şi ne vom obişnui cu ea.

acum 4 zile · comentarii (55)