A picat şi nr. 2 din Universitatea Ovidius. Restul conducerii începe să se dezică. Ministerul Educaţiei trimite Corpul de Control la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea Universităţii Ovidius din Constanţa - rectorul şi prorectorii FOTO Universitatea Ovidius
Conducerea Universităţii Ovidius din Constanţa - rectorul şi prorectorii FOTO Universitatea Ovidius

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis revocarea Gabrielei Stanciu din funcţia de ordonator de credite al Universităţii Ovidius din Constanţa şi, de asemenea, încetarea exercitării temporare a atribuţiilor de rector al acestei universităţi. Urmărită penal de DNA, prorectorul Stanciu preluase aceste prerogative după arestarea rectorului Dănuţ Tiberiu Epure, prins cu şpagă.

La data de 5 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că prorectorul Gabriela Stanciu este urmărită penal. Ea se face vinovat de luare de mită şi de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Altfel spus, prorectorul Gabriela Stanciu a vândut pe 1.500 euro subiectele şi rezolvările de la admiterea la Facultatea de Farmacie. Candidata a intrat pe un loc cu taxă, cu media 5,87.

DNA a decis ca Gabriela Stanciu să nu-şi mai exercite funcţia de prorector şi să nu părăsească ţara pe timp de 30 zile. Procurorii DNA au anunţat că efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. După rector şi prorector urmează cel mai probabil decanul Facultăţii de Farmacie, Rodica Sîrbu.

O zi mai târziu, Senatul Universităţii Ovidius din Constanţa s-a întrunit în şedinţă extraordinară.  „După delimitarea întregului Senat de actele de corupţie care planează asupra unor persoane din conducerea Universităţii, în unanimitate Senatul UOC a desemnat prorectorul care preia atribuţiile de ordonator de credite - prof.univ.dr.ing. Ion Bordeianu, prorector Imagine, Comunicare şi probleme sociale studenţeşti“, anunţă biroul de presă al universităţii.

În comunicatul de presă se mai amintea că „prof. univ. dr. Î.P.S. Teodosie Petrescu a revenit asupra demisiei din funcţia de Prorector Relaţii internaţionale şi studenţi străini, a retractat-o“. 

„În consecinţă, Universitatea Ovidius din Constanţa are patru prorectori, dintre care unul ordonator interimar de credite“, preciza universitatea.

Cu excepţia lui Bordeianu, ceilalţi 3 prorectori rămân aşadar pe funcţii. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie Petrescu este prorector responsabil cu „Relaţii internaţionale şi studenţi străini“, îndrumător pentru Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului şi pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. ÎPS Teodosie îşi dăduse demisia din fincţia de prorector în urmă cu câteva zile, dar a revenit asupra deciziei.

Victor Ploae este prorectorul responsabil cu „Cercetare ştiinţifică, dezvoltare, inovare şi relaţii cu mediul economico-social“,fiind îndrumător pentru Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Matematică şi Informatică, precum şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

Florin Anghel este prorectorul responsabil de „Strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii“, fiind îndrumător pentru Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, precum şi pentru Facultatea de Teologie.

În urma ordonanţei DNA, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat la 6 septembrie că Stanciu este revocată din funcţiile deţinute: rector interimar şi ordonator de credite. MEN a aprobat numirea prorectorului Ion Bordeianu în funcţia de ordonator de credite al Universităţii Ovidius din Constanţa.

„Atât în cazul numirii doamnei Gabriela Stanciu, cât şi a domnului Ion Bordeianu, Ministerul Educaţiei Naţionale a luat act de deciziile Senatului universitar, în conformitate cu prevederile legale privind autonomia universitară.

În acest context, precizăm faptul că desemnarea iniţială a doamnei prorector Gabriela Stanciu cu mandatul de a exercita atribuţiile de ordonator de credite până la încetarea cauzelor care conduc la imposibilitatea exercitării atribuţiilor de actualul titular al funcţiei, a fost decisă prin vot, în data de 1 august, de Senatul universităţii constănţene“, arată ministerul printr-un comunicat de presă.

Ministerul Educaţiei a mai hotărât şi deplasarea echipei Corpului de Control al ministrului Educaţiei Naţionale la Constanţa, pentru a analiza situaţia de la Universitatea Ovidius.

Rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, Dănuţ-Tiberius Epure, arestat pentru luare de mită, a fost suspendat din funcţie pe durata anchetei penale. MEN a emis şi un ordin de ministru privind revocarea lui Dănuţ-Tiberius Epure din poziţia de membru cu funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor, comisie de specialitate a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Vă mai recomandăm

Prorectorul Universităţii Ovidius, Gabriela Stanciu, urmărit penal pentru luare de mită. Şpaga a fost de 1.500 euro

Rectorul arestat Epure, amânat la judecarea cererii de eliberare provizorie

Rectorul Dănuţ Tiberius Epure rămâne în arest, dar miercuri are o nouă şansă de eliberare

Rectorul arestat Dănuţ Tiberius Epure rămâne după gratii

UPDATE Rectorul Epure, arestat pentru şpagă, pasat la altă instanţă. El ceruse eliberarea sub control judiciar

Zi decisivă pentru rectorul arestat. Dănuţ Epure află dacă rămâne după gratii

Demiterea rectorului Dănuţ Epure, cerută public la Constanţa

Rectorul arestat al Universtăţii Ovidius şi-a închis site-ul personal, dar şi toate conturile de pe reţelele sociale

FOTO Rectorul economist ajuns după gratii. Ascensiunea spectaculoasă a unui profesor atras de bani

Universitatea Ovidius, de la categoria A la DNA. Elanul unei instituţii în plină afirmare a fost retezat de arestarea rectorului pentru luare de mită

EXCLUSIV Eden Mamut: „Cu un rector arestat pentru asemenea practici, Senatul Universităţii Ovidius trebuie să-şi dea demisia“

EXCLUSIV Mihai Gîrţu: „Situaţia este delicată. Avem speranţa că la Universitatea Ovidius «cangrena» este vindecabilă“

Cum s-a schimbat declaraţia de avere a rectorului Universităţii Ovidius în doar un an

Rectorul Universităţii Ovidius, Dănuţ Epure, arestat pentru 29 zile

Rectorul prins cu şpagă, Dănuţ Tiberius Epure, suspendat din funcţia de vicepreşedinte al CNR

FOTO Scandal de corupţie la vârful Universităţii Ovidius. Rectorul Dănuţ Epure, reţinut de DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită

UPDATE FOTO Rectorul Universităţii Ovidius, reţinut de DNA pentru 24 ore. Dănuţ Tiberius Epure este acuzat că a primit 5000 de euro şpagă

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite