Prorectorul Universităţii Ovidius, Gabriela Stanciu, urmărit penal pentru luare de mită. Şpaga a fost de 1.500 euro

0
0
Facultatea de Farmacie de la Universitatea Ovidius, în prim-plan prorectorul Gabriela Stanciu
Facultatea de Farmacie de la Universitatea Ovidius, în prim-plan prorectorul Gabriela Stanciu

După rectorul Dănuţ Tiberius Epure, prorectorul Gabriela Stanciu este urmărită penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru luare de mită.

Prorectorul Gabriela Stanciu de la Universitatea Ovidius din Constanţa este urmărită penal de Direcţia Naţională Anticorupţie. Stanciu este mâna dreaptă a rectorului Dănuţ Tiberius Epure, care este arestat de la finele lunii iulie pentru luare de mită în formă continuată.

DNA a anunţat joi cum s-au derulat faptele. În luna iulie 2012, prorectorul Gabriela Stanciu a primit suma de 1.500 euro de la Lucica Toader, o femeie care dorea să-şi vadă fata farmacistă. Trocul a fost eficient: prorectorul şi-a luat şpaga, iar mama candidatei a primit mutarea în plic.

Pentru examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, candidatei i-au fost furnizate subiectele de concurs selectate de la chimie şi răspunsurile corecte pentru cele 50 întrebări de la Biologie.

Anchetatorii Anticorupţie au dispus câteva măsuri imediate: Gabriela Stanciu are obligaţia de a nu mai exercita funcţia de prorector şi este obligată să nu părăsească ţara pe o perioadă de 30 zile.

Gabriela Stanciu şi Lucica Toader sunt ambele urmărite penal de DNA, cazul fiind în legătură directă cu lanţul faptelor de corupţie pentru care a fost arestat rectorul Dănuţ Tiberius Epure.

Gabriela Stanciu este acuzată de luare de mită şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Lucica Toader este învinuită de infracţiunea de dare de mită.

Decapitarea reţelei de corupţie de la Universitatea Ovidius a început la finele lunii iulie. La data de 30 iulie, rectorul Dănuţ Tiberius Epure a fost reţinut de DNA pentru 24 ore, pentru comiterea a trei infracţiuni de luare de mită în perioada august 2012 – iulie 2013. El a fost arestat o zi mai târziu de Tribunalul Bucureşti.

În cursul lunii august 2012, rectorul Epure a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii, la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius, pe un loc destinat cetăţenilor străini. În cursul lunii iulie 2013, Epure a pretins, atât direct, cât şi prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi subiectele de la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie.

Din banii pretinşi în luna iulie 2013, el a primit suma de 4.000 euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la Biologie şi Chimie. În acest demers, de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, rectorul Epure a fost ajutat de taximetristul Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani. Complicele a fost eliberat din arest la începutul lunii august.

Procurorii DNA au anunţat atunci că efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. După rector şi prorector urmează cel mai probabil decanul Facultăţii de Farmacie, Rodica Sîrbu.

Comunicatul DNA

Cu referire la cauza penală mediatizată prin comunicatul nr. 709 din 30 iulie 2013, privind fapte de corupţie reţinute în sarcina rectorului Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de:

STANCIU GABRIELA, prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, care în prezent exercită atribuţiile de rector al universităţii menţionate, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

TOADER LUCICA, persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în luna iulie 2012, învinuita Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a primit suma de 1.500 euro de la Toader Lucica pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a-i pune la dispoziţie subiectele şi răspunsurile corecte la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. Concret, în schimbul banilor, învinuita Stanciu Gabriela a pus la dispoziţia învinuitei Toader Lucica, anterior examenului, subiectele de concurs selectate la disciplina chimie, iar pentru disciplina biologie, răspunsurile corecte pentru fiecare din cele 50 de întrebări.
În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica, a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

În cauză s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile faţă de învinuita Stanciu Gabriela, precum şi obligaţia de a nu exercita funcţia de prorector, în conformitate cu prevederile art. 1451 rap. la art. 145 al.12 lit. f din Codul de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Revenim cu amănunte

Vă mai recomandăm

Rectorul arestat Epure, amânat la judecarea cererii de eliberare provizorie

Rectorul Dănuţ Tiberius Epure rămâne în arest, dar miercuri are o nouă şansă de eliberare

Rectorul arestat Dănuţ Tiberius Epure rămâne după gratii

UPDATE Rectorul Epure, arestat pentru şpagă, pasat la altă instanţă. El ceruse eliberarea sub control judiciar

Zi decisivă pentru rectorul arestat. Dănuţ Epure află dacă rămâne după gratii

Demiterea rectorului Dănuţ Epure, cerută public la Constanţa

Rectorul arestat al Universtăţii Ovidius şi-a închis site-ul personal, dar şi toate conturile de pe reţelele sociale

FOTO Rectorul economist ajuns după gratii. Ascensiunea spectaculoasă a unui profesor atras de bani

Universitatea Ovidius, de la categoria A la DNA. Elanul unei instituţii în plină afirmare a fost retezat de arestarea rectorului pentru luare de mită

EXCLUSIV Eden Mamut: „Cu un rector arestat pentru asemenea practici, Senatul Universităţii Ovidius trebuie să-şi dea demisia“

EXCLUSIV Mihai Gîrţu: „Situaţia este delicată. Avem speranţa că la Universitatea Ovidius «cangrena» este vindecabilă“

Cum s-a schimbat declaraţia de avere a rectorului Universităţii Ovidius în doar un an

Rectorul Universităţii Ovidius, Dănuţ Epure, arestat pentru 29 zile

Rectorul prins cu şpagă, Dănuţ Tiberius Epure, suspendat din funcţia de vicepreşedinte al CNR

FOTO Scandal de corupţie la vârful Universităţii Ovidius. Rectorul Dănuţ Epure, reţinut de DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită

UPDATE FOTO Rectorul Universităţii Ovidius, reţinut de DNA pentru 24 ore. Dănuţ Tiberius Epure este acuzat că a primit 5000 de euro şpagă

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite