FOTO Scandal de corupţie la vârful Universităţii Ovidius. Rectorul Dănuţ Epure, reţinut de DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Dănuţ Epure, dus cu duba la DNA Bucureşti FOTO Adrian Boioglu
Rectorul Dănuţ Epure, dus cu duba la DNA Bucureşti FOTO Adrian Boioglu

Rectorul celei mai mari universităţi de stat din sud-estul ţării a fost ridicat marţi de procurorii DNA, fiind dus la Bucureşti pentru anchetare. Dănuţ Tiberius Epure (42 ani) este acuzat că a luat mită mii de euro, pentru a furniza subiectele de la admitere la Farmacie.

Rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, Dănuţ Tiberius Epure (42 ani), a fost reţinut marţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru luare de mită.

După ore de audieri în biroul său de la universitate, Epure - care este anchetat direct de investigatori de la Bucureşti - a fost pus sub învinuire. El a fost ridicat de DNA, fiind dus în Capitală pentru continuarea cercetărilor.

Comunicatul DNA, remis marţi seara la ora 20

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de învinuitul EPURE TIBERIUS-DĂNUŢ, rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de luare de mită.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2012, învinuitul Epure Tiberius-Dănuţ, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius”, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în cursul lunii iulie 2013, învinuitul Epure Tiberius-Dănuţ a pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.

Din banii pretinşi în luna iulie 2013, învinuitul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie.

Învinuitului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

O oră şi jumătate mai târziu, DNA postează un nou comunicat de presă prin care anunţă reţinerea rectorului Epure pentru 24 ore, împreună cu altă persoană, Stere Tala.

Comunicatul DNA de marţi seara, ora 21.30

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

EPURE TIBERIUS-DĂNUŢ, rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de luare de mită şi

TALA STERE, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2012, inculpatul Epure Tiberius-Dănuţ, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius”, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în cursul lunii iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuţ a pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.

Din banii pretinşi în luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie. În acest demers, de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuţ a fost ajutat de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 30 iulie 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Epure Tiberius-Dănuţ şi Tala Stere pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

image

Filmul zilei

O dubă MAI a descins miercuri dimineaţa, la ora 7.25, la campusul Universităţii Ovidius, unde are cabinetul rectorul Epure. Doi anchetatori însoţiţi de doi „mascaţi“ au urcat la etajul 1 al clădirii şi au sigilat biroul rectorului. „Ne întoarcem“, au spus procurorii DNA.

Şi s-au întors, cu rectorul Dănuţ Tiberius Epure luat de acasă. Anchetatorii au continuat la universitate cercetările începute la domiciliul acestuia.

Percheziţiile şi audierile au durat până la ora 17.30. Anchetatorii au desigilat doar uşa principală a cabinetului. În birou a mai fost chemată la audieri mâna dreaptă a rectorului, prof. univ. dr. Gabriela Stanciu, de la Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului, prorector responsabil cu Educaţia şi formarea continuă.

Miza reţinerii

Din spatele uşilor închise au răzbătut câteva informaţii. Suma pe care rectorul ar fi primit-o drept mită este de 4.500 euro dintr-un total de 10.000 euro. Banii ar fi reprezentat şpaga dată de câţiva candidaţi la admitere. Examenul de admitere la această facultate a avut loc joi, 25 iulie, iar rezultatele au fost afişate în seara aceleiaşi zile. Zilele scurse de la încheierea examenului până la descinderea procurorilor DNA ridică un mare semn de întrebare celor care îl susţin pe rectorul Epure.

„Este absurd cum de tocmai acum, când examenul este încheiat, iar rezultatele - afişate, izbucneşte acest scandal. El este un om care a făcut eforturi uriaşe pentru universitate şi a lucrat enorm la imaginea ei. A fost cot la cot cu noi în teritoriu, conducând caravana de promovare unică în ţară, pe care «Ovidius» o face în toate judeţele din jur, pentru atragerea studenţilor.

Şi acum, această lovitură năucitoare! Este mâna concurenţei care a văzut cum universitatea noastră câştigă notorietate şi are performanţe notabile. Dar acum nu este lovit un singur om, rectorul, ci toţi studenţii şi profesorii universităţii. Ieri, la iniţiativa rectorului, universitatea m-a serbat pentru împlinirea a 65 ani şi retragerea din activitate. Azi, în loc să ne bucurăm, sprijinim uşile şi tremurăm“, a declarat Aurelia Lăpuşan, conferenţiar universitar doctor şi fost director al centrului cultural al universităţii, care venise să-l susţină pe Epure.

Un an şi jumătate a durat mandatul rectorului Universităţii Ovidius din Constanţa, economistul Dănuţ Tiberius Epure, până la izbucnirea scandalului de corupţie în care este principalul vizat. Ca rector, Epure îndruma facultăţile de Ştiinţe Economice, Medicină Generală, Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole. Cu 20.000 studenţi, Universitatea Ovidius este cea mai mare instituţie de învăţământ superior de stat din sud-estul ţării.

Cine este Dănuţ Tiberius Epure

Dănuţ Tiberius Epure este un produs al Facultăţii de Ştiinţe Economice de la Universitatea Ovidius Constanţa, pe care a absolvit-o în prima promoţie, în 1995. A rămas la catedră, şi-a dat doctoratul în 2000, devenind profesor universitar în 2007. A făcut două masterate în Administraţie şi Guvernare şi în Managementul afacerilor şi este conducător de doctorat.

A devenit decanul de la Economie în 2009, iar în februarie 2012 a obţinut funcţia de rector al Universităţii Ovidius. Alegerile au fost puternic contestate de contracandidaţi şi de mediul academic, care au acuzat presiuni inimaginabile şi corupţie pentru obţinerea voturilor. Epure a câştigat mandatul confortabil, cu 390 voturi, faţă de următorul clasat, Mihai Gîrţu, decanul Facultăţii de Fizică şi Tehnologia Petrolului şi actual lider al Mişcării Populare Constanţa, care a adunat 239 voturi.

Rectorul Dănuţ Epure preda ca profesor cursuri şi seminarii în cadrul Catedrei de Administrare a afacerilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice. El a activat şi în politică, ca membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al Partidului Democrat, apoi al Partidului Social Democrat. Este colaborator şi prieten apropiat al lui Anghel Panait, fost preşedinte FPS Constanţa.

Vox populi

În timp ce rectorul era reţinut în cabinetul său de procurorii DNA, la doi paşi de uşa sigilată, viitorii studenţi îşi completau fişele de înmatriculare. Biroul este situat chiar lângă sala Facultăţii de Ştiinţe Economice, unde dascălii îndrumau tinerii pentru confirmarea locului obţinut la facultate.

„Noi nu credem aşa ceva. Adică la funcţia lui să îşi rişte cariera pentru o şpagă? Este o vorbă aruncată de cineva ca să-i facă rău“, îi ia apărarea o „boboacă“. Celelalte se abţin: „Da, am văzut ce s-a întâmplat. Să vedem cum o să ne afecteze. Ni se pare cam ciudat, totuşi. Un rector să facă aşa ceva!?“

O femeie din Tulcea, Elena, a venit cu fiica sa la înmatriculare. „Noi suntem machidoni, ca domnul rector şi ca mulţi studenţi de aici, de la Economie. Ne-au mirat ce note aveţi la Constanţa, foarte mari. Toţi au peste 9.50 la Bac?? La noi, la Tulcea, să ştiţi că nu există aşa ceva. Notele sunt mai scăzute, pentru că se dau pe bune. Am venit la «Ovidius» pentru că fata mea vrea să înveţe carte şi n-are rost să mergem până la Bucureşti, din moment ce avem facultate bună la Constanţa“, îşi spune părerea tulceanca.

„Totuşi, banii puteau fi ai lui. Aţi văzut declaraţia de avere?“, vorbeau între ei angajaţii universităţii care asistaseră la descinderea „mascaţilor“.

Dănuţ Tiberius Epure are trecute în declaraţia de avere pe anul 2013 bunurile deţinute împreună cu soţia sa Mihaela: un teren de 750 metri pătraţi la Techirghiol, dobândit în 2009; trei case (două la Constanţa şi una la Bucureşti), obţinute în ultimii 7 ani; două BMW-uri cumpărate în 2007-2008, bijuterii de 10.000 euro şi tablouri de 8.000 euro; conturi de 270.000 lei şi bani cash 38.000 euro.

Din activitatea sa, rectorul câştigă anual de la postul de bază de la „Ovidius“ şi de la universităţile „Dunărea de Jos“ Galaţi şi ASE Bucureşti (din comisiile de doctorat), suma de 215.000 lei, iar din consiliul de administraţie de FISE Electrica Serv SRL obţine un rest de 47 lei.

Soţia sa Mihaela Epure este profesoară la Colegiul Tehnic Tomis din Constanţa şi câştigă anual aproape 25.000 lei. În declaraţia de interese, rectorul Epure şi-a trecut 10 proiecte universitare în care figurează ca beneficiar, cu fonduri europene de zeci de mii de lei şi 1 milion euro.

Universitatea Ovidius din Constanţa a mai trecut prin două scandaluri de corupţie: în anii 2000, un lector de la Informatică, Adrian Răbâea, a fost reclamat de o studentă pentru luare de mită, iar în 2009, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, decan al Facultăţii de Teologie şi actual prorector pentru Relaţii internaţionale şi studenţi străini, a fost filmat în timpul unei negocieri privind admiterea la Teologie.

Vă mai recomandăm

Rectorul Universităţii Ovidius, pus sub învinuire de DNA. Dănuţ Tiberius Epure este dus la Bucureşti pentru continuarea anchetei vizând luarea de mită

Rezultatul alegerilor de la „Ovidius”. Cine este noul rector al celei mai mari universităţi din Dobrogea

Dănuţ Tiberius Epure, confirmat în funcţia de rector al Universităţii „Ovidius“

Cine sunt prorectorii Universităţii „Ovidius“ Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite