Demiterea rectorului Dănuţ Epure, cerută public la Constanţa
0Mişcarea Populară Constanţa cere Ministerului Educaţiei Naţionale constituirea unei comisii de analiză care să îl demită pe rectorul Universităţii Ovidius, prins cu şpagă.
Partidul Mişcarea Populară - filiala Constanţa denunţă „sancţiunea de compromis şi lipsită de suport legal“ care i-a fost aplicată de Ministerul Educaţiei Naţionale lui Dănuţ Epure, rectorul Universităţii Ovidius şi anume suspendarea din funcţia de administrator al Universităţii Ovidius din Constanţa.
„Sancţiunea nu este prevăzută de Legea educaţiei naţionale şi nici de Carta Universitară pentru un rector prins în flagrant delict de luare de mită“, arată preşedintele interimar Claudiu Palaz, fostul prefect al Constanţei.
Mişcarea Populară Constanţa îl somează astfel, printr-o adresă oficială, pe ministrul Educaţiei Naţionale să respecte Legea educaţiei nr. 1/2011, art. 312 – 315 şi să desemneze o comisie de analiză care, în urma cercetării abaterii disciplinare săvârşite, să îl demită pe rectorul Epure.
„Comisia respectivă trebuie să procedeze la investigarea abaterii disciplinare săvârşite de Epure Dănuţ, dar şi la identificarea de urgenţă a persoanelor care au colaborat sau permis săvârşirea infracţiunilor pentru care acesta este cercetat. Avem în vedere atât echipa de prorectori desemnată de acesta, cât şi persoanele cu specializarea necesară pentru rezolvarea subiectelor de la facultatea de farmacie.
Prin omisiunea desemnării comisiei de analiză, MEN nu numai că împiedică identificarea complicilor şi înlăturarea acestora, dar împiedică şi Senatul universităţii să aplice o sancţiune proporţională cu faptele săvârşite. Iar unica sancţiune prevăzută de Legea educaţiei naţionale pentru asemenea fapte este demiterea din funcţia de conducere“, mai spun politicienii.
La data de 30 iulie, rectorul Dănuţ Epure a fost reţinut de DNA pentru 24 ore, pentru comiterea a trei infracţiuni de luare de mită în perioada august 2012 – iulie 2013. El a fost arestat o zi mai târziu de Tribunalul Bucureşti.
„Conform comunicatului oficial al DNA, faptele au fost săvârşite în perioada august 2012 – iulie 2013, ceea ce, dacă se confirmă, dovedeşte o activitate infracţională extrem de periculoasă, continuată pe o perioadă îndelungată de timp, şi înclinaţia rectorului pentru fapte de corupţie.
Sintetic, infracţiunile de luare de mită care au determinat cercetarea penală a rectorului Universităţii Ovidius au constat în punerea la dispoziţia unor candidaţi la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius nu numai a subiectelor elaborate chiar în cadrul universităţii, dar şi a rezolvărilor aferente.
Considerăm că Ministerul Educaţiei Naţionale a încălcat flagrant legea prin omisiunea desemnării comisiei de analiză, permiţând întinarea numelui şi renumelui celei mai prestigioase universităţi din sud-estul ţării şi perpetuarea imaginii ei de El Dorado al celor interesaţi să-şi obţină diplome prin fraudă“, conchid cei de la Mişcarea Populară.
Vă mai recomandăm
FOTO Rectorul economist ajuns după gratii. Ascensiunea spectaculoasă a unui profesor atras de bani
Cum s-a schimbat declaraţia de avere a rectorului Universităţii Ovidius în doar un an
Rectorul Universităţii Ovidius, Dănuţ Epure, arestat pentru 29 zile
Rectorul prins cu şpagă, Dănuţ Tiberius Epure, suspendat din funcţia de vicepreşedinte al CNR
Dănuţ Tiberius Epure, confirmat în funcţia de rector al Universităţii „Ovidius“
Cine sunt prorectorii Universităţii „Ovidius“ Constanţa
Cine candidează pentru funcţia de rector al celei mai mari universităţi din Dobrogea
Astăzi este ales rectorul celei mai mari universităţi din Dobrogea! Care sunt mesajele candidaţilor
Alegeri la Universitatea „Ovidius”. Ce aşteaptă electorii de la viitorul rector FOTO