EXCLUSIV Eden Mamut: „Cu un rector arestat pentru asemenea practici, Senatul Universităţii Ovidius trebuie să-şi dea demisia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faimos printre studenţi pentru exigenţa sa, profesorul Eden Mamut mai este cunoscut pentru un motiv: sunt celebre în mediul constănţean manifestele sale prin care descria în termeni tăioşi riscul care paşte Universitatea Ovidius dacă profesorii nu-şi vor păstra ţinuta academică.

Prof.univ.dr.ing. Eden Mamut a fost unul printre cei mai duri critici ai lui Dănuţ Epure înainte ca acesta să devină rector, păstrându-şi poziţia şi după instalarea acestuia în funcţie. Cadrul didactic de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă a fost înscris şi el în cursa pentru rectorat. Profesorul este artizan al Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră şi director al Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie.

Faimos printre studenţi pentru exigenţa sa, profesorul Mamut mai este cunoscut pentru un motiv: sunt celebre în mediul constănţean manifestele sale prin care descria în termeni tăioşi riscul care paşte Universitatea Ovidius dacă profesorii nu-şi vor păstra ţinuta academică.

Pentru a-şi putea exprima liber punctul de vedere, profesorul constănţean le postează pe blogul personal ovidius-2015.blogspot.ro.

Ultima scrisoare deschisă este din martie 2013, când profesorul Eden Mamut a aşternut aceste rânduri:

„Daca ar fi sa ma uit la universitatea noastra, din pacate, in ultimul an traim un adevarat cosmar: impartirea in „cei ce m-au votat” si „cei care nu m-au votat”, mazilirea oricarei persoane care are alta opinie, teama ca suntem spionati, amenintari, sedinte pentru ridicare de osanale „iubitului conducator”, malversatiuni si presiuni de tot felul, indepartarea persoanelor indezirabile si multe alte lucruri mizerabile. Sau ultimile vesti cu adevarat apocaliptice: cadre didactice fortate sa scrie denunturi la adresa colegilor lor, liste de semnaturi pentru sustinerea conducerii sau fortarea cadrelor didactice sa nege ceea ce au declarat. Cand le enumeri, iti dai seama ca ar putea fi intamplari care sa semene cu scene traite in anii de trista amintire (anii 50) dar in niciun caz cu ceva care sa duca spre o Universitate din Spatiul European de Invatamant Superior. Dar noi, noi unde suntem? Pana unde o sa permitem aceste malversatiuni?“

Acum, după ce rectorul Dănuţ Epure a fost arestat, profesorul Mamut este mai degrabă mâhnit pentru că lovitura primită este resimţită în întregul mediu academic. Oamenii care s-au identificat cu universitatea sunt cei mai afectaţi. Deşi era aşteptat, momentul este dureros şi pentru cei care nu se aflau în tabăra rectorului.

„Eu lucrez din 1992 în Universitatea Ovidius şi pot spune că m-am identificat cu această instituţie. Pentru mine, a fi la catedră este o profesiune de credinţă. Eu mi-am susţinut ideile şi am vrut nu neapărat să acced la o funcţie înaltă, cât am vrut să facem ce e mai bine pentru universitatea noastră şi pentru comunitatea academică“, spune profesorul.

Arestarea rectorului este catalogată de criticul său fervent ca fiind „o situaţie extrem de gravă şi de neplăcută pentru întreaga comunitate academică“.

„Este un fapt cu totul şi cu totul reprobabil. Dacă faptele sunt probate în instanţă, o asemenea practică, la un astfel de nivel, este incalificabilă. În colectivitatea universitară am semnalat foarte multe clivaje de la un climat academic şi de la o practică în contextul deontologiei universitare şi al legii. De când s-a instalat această echipă, oamenii de valoare au fost terorizaţi şi măturaţi fără scrupule de o şleahtă de indivizi, într-o manieră ciobănească. De la publicarea ultimei scrisori pe blogul meu, am avut parte de o reacţie absolut şocantă: am trecut în 3 luni prin 4 comisii de etică şi de disciplină, am primit sancţiuni după sancţiuni până la abuzul de a nu mi se mai permite să îmi ţin examenele din sesiunea de restanţe cu studenţii mei din anii terminali“, relatează universitarul.

Acum, soluţia este una singură - în opinia profesorului Mamut.

„Senatul trebuie să-şi dea demisia. Vrând-nevrând, a luat parte la ce s-a întâmplat. Momentul este extrem de dificil şi nu putem rezolva lucrurile ascunzând mizeria sub preş. Dacă anchetatorii extind cercetările, vor avea mari surprize, la multe facultăţi. Ar fi momentul ca lucrurile să fie aşezate pe un făgaş normal, legal“.

Vă mai recomandăm

Universitatea Ovidius, de la categoria A la DNA. Elanul unei instituţii în plină afirmare a fost retezat de arestarea rectorului pentru luare de mită

EXCLUSIV Mihai Gîrţu: „Situaţia este delicată. Avem speranţa că la Universitatea Ovidius «cangrena» este vindecabilă“

Rectorul Universităţii Ovidius, Dănuţ Epure, arestat pentru 29 zile

Rectorul prins cu şpagă, Dănuţ Tiberius Epure, suspendat din funcţia de vicepreşedinte al CNR

FOTO Scandal de corupţie la vârful Universităţii Ovidius. Rectorul Dănuţ Epure, reţinut de DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită

UPDATE FOTO Rectorul Universităţii Ovidius, reţinut de DNA pentru 24 ore. Dănuţ Tiberius Epure este acuzat că a primit 5000 de euro şpagă

Rezultatul alegerilor de la „Ovidius”. Cine este noul rector al celei mai mari universităţi din Dobrogea

Dănuţ Tiberius Epure, confirmat în funcţia de rector al Universităţii „Ovidius“

Cine sunt prorectorii Universităţii „Ovidius“ Constanţa

Cine candidează pentru funcţia de rector al celei mai mari universităţi din Dobrogea

Astăzi este ales rectorul celei mai mari universităţi din Dobrogea! Care sunt mesajele candidaţilor

Alegeri la Universitatea „Ovidius”. Ce aşteaptă electorii de la viitorul rector FOTO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite