LIVE TEXT | Greva în Educație: profesorii cer demisia lui Iohannis; Guvernul vine cu o nouă ofertă; examenele naționale, modificate prin OUG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou protest masiv al profesorilor este programat, astăzi, 9 iunie, în Capitală. Mitingul este programat între orele 11:00-16:00, potrivit anunțului sindicaliștilor.

UPDATE 17.10 Un proiect de OUG prezentat de Ministerul Educației impune modificări importante în calendarul examenelor naționale:  probleme orale la BAC vor fi anulate și se vor echivala cu notele din timpul liceului, evaluarea națională pentru elevii de clasa a VI-a este anulată pentru anul acesta, iar concursul de ocupare a posturilor didactice în învățământul preuniversitate va suferi și el modificări. Proiectul de OUG poate fi consultat aici

UPDATE 15.55 Mii de profesori au ajuns în fața Palatului Cotroceni și își strigă nemulțumirile. Printre lozincile scandate se numără și „Demisia“, cerută președintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 15.10 Guvernul face o nouă ofertă greviștilor din Educație: 5% în plus și vouchere anuale de 1.500 de lei

În urma întâlnirii de vineri între premierul Ciucă și sindicatele din Educație, Executivul a venit cu o nouă ofertă 5% în plus față de ce s-a oferit deja și 1.500 de lei anual. Detalii aici

UPDATE Protest masiv în Capitală. Sindicaliștii din Educație au plecat în marș spre Cotroceni FOTO

După ce au demonstrat timp de două ore în fața Guvernului, sindicaliştii din Educaţie au plecat în jurul orei 13:30 în marş spre Palatul Cotroceni.

Traseul stabilit pentru marş este Piaţa Victoriei - Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu. Detalii aici 

UPDATE: Noi negocieri cu sindicatele la Guvern

O nouă rundă de negocieri cu sindicatele din învățământ va avea loc astăzi la Guvern, potrivit programului premierului Nicolae Ciucă. Întâlnirea va avea loc începând cu ora 12:00 la Palatul Victoria.

Detalii aici

UPDATE Tribunalul București respinge declararea ilegală a grevei din Educație

Cererea pentru declararea ilegală a grevei din Educație fusese depusă de o femeie și a fost respinsă de tribunal pe motiv că nu are calitate procesuală activă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Detalii aici

Știrea inițială

De la începutul grevei generale din Educație, acesta este cel de-al treilea protest. Sindicaliștii preconizează participarea a aproximativ 20.000 de oameni.

Unde vor avea loc manifestațiile

Inițial, dascălii și-au dat, ca punct de întâlnire, Piața Victoriei. După ce se strâng aici, urmează să se deplaseze, similar cu protestul precedent, din 30 mai, către Palatul Cotroceni. Traseul este însă unul diferit și anume: Bd. Nicolae Titulescu – urcare pod Basarab – str. Grozăvești – Bd. Geniului.

Între orele 11:00 – 12:00, participanții la miting se vor aduna în Piaţa Victoriei. De la ora 12:30, până la ora 15:00, vor parcurge traseul: Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod; Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu.

Între orele 15:00 – 16:00, adunarea publică va avea loc în zona Statuii Leu. Pe durata de desfăşurare a manifestației se vor folosi bannere, pancarte și mijloace audio, cu respectarea legislației în vigoare.

Anunțul ministrului Educației

Reamintim că din cauza grevei, ieri, 8 iunie, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, amânarea probelor de competențe de la Bacalaureat.

„Conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se termină perioada de încheiere a situației școlare pentru elevii din ani terminali. Ar fi trebuit să se încheie și înscrierea la examene. Perioada de încheiere se prelungește până pe 13 iunie. La celelalte clase nu se impun modificări. În ceea ce privește înscrierea la examene, la Bacalaureat se prelungeşte până pe 13 iunie. Probele de competențe se vor susține în perioada 14-23 iunie. În ceea ce privește probele scrise, nu se impune în acest moment modificarea calendarului”, a declarat ministrul Educaţiei.

Începută în data de 22 mai, greva profesorilor continuă chiar și după ce Guvernul a adoptat, tot pe 8 iunie, declarația care are ca anexă memorandumul cu creșterile salariale din Învățământ. Sindicatele au transmis că documentul nu prezintă garanții”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite