Profesor din Germania, la greva colegilor din România: „Singura resursă a Germaniei este intelectualitatea“

0
Publicat:

La protestul profesorilor care a avut loc pe 8 iunie 2023, în Iași, a participat și un profesor delegat din Germania, care a vorbit despre cum vede el sistemul de învățământ românesc, dar și despre cum sunt tratați dascălii la noi în țară.

Profesor Christian Lichtenberg FOTO Cristian Hitruc
Profesor Christian Lichtenberg FOTO Cristian Hitruc

Dascălul, care predă limba germană la un liceu din Iași, susține că România este o țară cu un potențial uriașe, dar care nu tratează acest lucru cu seriozitate.

„Singura resursă a Germaniei este intelectualitatea"

Profesorul Christian Lichtenberg a făcut o comparația între Germania și România și a subliniat faptul că țara noastră este mult mai bogată în resurse. Din păcate, susține acesta, ele nu sunt exploatate corespunzător, iar acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că nu se investește suficient în învățământ. 

„Eu, fiind profesor delegat din Germania la Iași, pot să spun că îi felicit și îi admir pe profesori pentru răbdarea, perseverența și rezistența pe care o au. Învățământul din România are nevoie de mai mult respect și de mai multă apreciere. Totodată, este nevoie și de salarii mai bune pentru profesori.

Lucrul pe care multă lume nu îl știe este că Germania este o țară fără resurse. Noi nu avem nimic, nu avem petrol, cărbune, metale, gaze sau lemn.

Unica resursă pe care o avem în Germania este intelectualitatea, mintea, învățământul.

De aceea, suntem conștienți că pentru a dezvolta țara trebuie dezvoltată școala, învățământul.

Faptul că o țară este bogată în resurse nu este o garanție că țara este bogată. Resursele nu au valoare dacă nu sunt gestionate bine. Pentru a administra bine resursele, este nevoie de învățământ bun. Este foarte important să fie sprijinit învățământul în țară", a precizat profesorul Christian Lichtenberg.

„Situația profesorilor din România este dificilă"

Profesorul Christian Lichtenberg a mai precizat că profesorii din România ar trebui să fie plătiți corespunzător, pentru a putea presta muncă de calitate. Astfel, acesta s-a arătat uimit de faptul că dascălii sunt nevoiți să mai aibă un loc de muncă sau două pentru a putea supraviețui.

,,Situația colegilor de aici este dificilă. Dacă un profesor după serviciu trebuie să mai facă o muncă sau două, pentru că nu îi ajunge salariul, acesta nu se poate concentra și pregăti pentru lecții bune în dimineața următoare. Salariul trebuie să fie suficient pentru ca fiecare profesor să își poată pregăti orele pentru ziua următoare. Orele trebuie să fie eficiente și plăcute pentru elevi. Neapărat trebuie ridicat nivelul salarial", a adăugat profesorul Christian Lichtenberg.

,,Lipsește respectul societății"

Prezent de o perioadă lungă de timp în România, acesta a observat că societatea nu respectă suficient învățământul și cadrele didactice. 

,,Lipsește și respectul și aici mă adresez și societății, în general. Putem face o comparație cu Japonia, o altă țară fără resurse. Cum este situația pentru un profesor în Japonia? Transportul public este gratis, dacă este o coadă de așteptare profesorul are întâietate. Acesta este respectul societății pentru profesori și învățământ. Profesorii din România trebuie să facă în continuare aceste lucruri, să nu cedeze și să reziste, pentru că sunt pe drumul cel bun", mai spune profesorul din Germania.

Totodată, dascălul a avut și un ultim mesaj pentru Guvern.

,,România are potențial, dar acesta ar trebui promovat și exploatat mai mult", a încheiat profesorul Christian Lichtenberg. 

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite