Tensiuni în rândul greviștilor. Liderii de sindicat din educație, acuzați de „cumetrie, sabotaj și parazitism“ VIDEO

0
Publicat:

Sunt tensiuni între sindicate și cadre didactice la Galați. Profesorii acuză faptul că sunt sabotați chiar de către cei care ar trebui să-i reprezinte. „Greva este a noastră, nu a liderilor de sindicat”, spun cadrele didactice.

Joi, 8 iunie 2023, la Galați era anunțat un protest al cadrelor didactice în fața Prefecturii. Unii profesori au fost anunțați, însă, că mitingul se suspendă.

Decizia i-a nemulțumit și i-a făcut să se înverșuneze și mai mult. Oamenii s-au mobilizat și au ieșit în număr mare în stradă. 

Participanții la protest au venit cu pancarte şi vuvuzele. Oamenii au scandat: „Nu cedăm!”, „Demisia!”, „Meritocrația bate ineriția!”

„Ni s-a spus că vom picheta Prefectura azi. Dimineață, ce să vezi? Am aflat că au  programat o ședință, cu o oră înainte de începerea pichetării, astfel încât să nu putem să ne mobilizăm. Protestul nu slăbește, protestul continuă.

Greva este a noastră, nu a liderilor de sindicat. În ce luptă, cel din colțul tău este cel care îți spune să renunți? Este vorba de ceea ce se întâmplă azi aici. Suntem sabotați de liderii de sindicat.

Nu cred că e vorba de șantaj, cred că vorba de cumetrie, de parazitism. Sindicatele sunt aici pentru a ne reprezenta pe noi. Am de la mine pentru domnii de la sindicat demisia”, reclamă un profesor de istorie supărat.

„Ni s-a spus să facem liniște că sunt Zilele Galațiului. Cu atât mai mult trebuie să vorbim și să arătăm că mațele noastre sunt goale, iar fără mațe pline nu ai cum să gândești. Stomacul lor s-a format în așa fel încât digeră orice și ne digeră și pe noi”, spune un alt cadru didactic.

„România nu este a lor, nu este a noastră! Este a copiilor noștri. Suntem foarte dezamăgiți. Luptăm pentru copii și pentru viitor. De dimineață ne-am regrupat cu toții și am zis că, dacă sindicatele nu ne reprezintă, venim aici”, susține un profesor. 

Profesorii în stradă, la Galați FOTO: C. Mazilu
Profesorii în stradă, la Galați FOTO: C. Mazilu

Liderii de sindicat de la Galați spun că este de fapt o neînțelegere și vor continua greva. 

„Federațiile au făcut o adresă comună prin care s-a solicitat fiecărui membru de sindicat să-și exprime opțiunea dacă sunt de acord sau nu sunt de acord cu ceea ce am obținut până acum. Comunicatul acesta  a ajuns foarte târziu… De aici unii colegi au înțeles greșit. Noi nu le spunem să oprească greva sub nicio formă. Mâine (vineri, 9 iunie 2023 - n.r.) vom pleca la București și continuăm greva. Cei care rămân în Galați vor picheta Prefectura”, spune Nicoleta Ivan, lider de sindicat SIP. 

2.000 de cadre didactice au participat la un marş în Brăila

Peste 2.000 de cadre didactice şi alţi angajaţi din învăţământul brăilean au participat, joi, 8 iunie 2023, la un marş de protest. 

Participanții la protest au venit cu pancarte pe care scrie: „Fără educaţie, pierim ca naţie!”, „Vrem salarii decente în educaţie”, „N-o să cedăm!”, „Opriţi bullyingul statului asupra profesorilor!” 

În intervalul orar 11:00-12:00, s-a închis complet circulația rutieră pe sensul de mers de pe Bulevardul A.I.Cuza, cuprins între strada Nicolae Bălcescu și Calea Călărașilor. De asemenea, nu s-a circulat nici pe Calea Călărașilor, între intersecția cu Bdul. Cuza și intersecția cu Bdul. Independenței. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite