FOTO 8 zile în Coreea de Nord: jurnal de călătorie asupra adevăratei feţe a regimului de la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul britanic John Sweeney, alături de unul dintre căpitanii de la zona demilitarizată care separă cele două Corei FOTO Daily Mail
Jurnalistul britanic John Sweeney, alături de unul dintre căpitanii de la zona demilitarizată care separă cele două Corei FOTO Daily Mail

Jurnalistul britanic John Sweeney, care a lucrat în trecut pentru săpămânalul „The Observer”, a intrat direct în gura leului şi a făcut o vizită de opt zile în Coreea de Nord, arată „Daily Mail”. Jurnalistul nu este străin de astfel de relatări, el aducând informaţii din războaiele şi revoluţiile desfăşurate în mai bine de 60 de ţări, printre care România, Algeria, Irak, Cecenia, Burundi şi Bosnia.

Actualele condiţii în care Coreea de Nord incită la război, l-au determinat pe jurnalistul britanic să efectueze o vizită în ţara stalinistă şi să-i dezvăluie adevărata faţă. Prima concluzie pe care a tras-o este, poate, cea mai edificatoare. „Am adus informaţii din România lui Ceauşescu, din Irakul lui Saddam, din Libia lui Gaddafi, din Republica Zimbabwe a lui Robert Mugabe, dar după opt zile sub acoperire în Coreea de Nord cred că acest regim este cel mai înfricoşător dintre toate”, spune jurnalistul britanic, citat de publicaţia „Daily Mail“.

Spălare de creier turnată în bronz

„Jos, în metroul din Phenian, se află o statuie a „conducătorului etern“ al Coreei de Nord, Kim Il Sung. Spălare de creier turnată în bronz. Propaganda înfloritoare a regimului se aude tare în difuzoare. «Artileria noastră va face ca inamicul murdar să dispară de pe faţa pământului». Ziarele aduc noi detalii despre „agresorii imperialişti americani” şi avertizează despre un răzoi termo-nuclear”, povesteşte Sweeney despre experinţa trăită la Phenian.

Nord-coreenilor obişnuiţi nu le este permis să vorbească cu străinii, de aceea jurnalistul aseamănă acest popor cu un cult apocaliptic care are puterea de a declanşa Armaghedonul. Acest lucru pare şi mai evident odată ce noul „băiat-zeu”, Kim Jong-un, îşi ţine poporul într-o înrobire mintală totală.

metrou coreea de nord daily mail

Una dintre însoţitoarele de bord de la metroul nord-corean din capitala Phenian FOTO Daily Mail

Tocmai acest aspect îl nelinişteşte pe John Sweeney, care se teme că lipsa de experienţă a tânărului Kim Jong-un va duce ţara în pragul unui război nuclear. „Regimul este nelogic, rău şi prostesc, în acelaşi timp. Însă controlul său începe să piară, ceea ce îl face şi mai periculos. Dacă poporul nu se trezeşte şi nu îl rupe în bucăţi, atunci el îşi va duce naţiunea într-o stare de pesudo-război”, apreciază jurnalistul.

În prima zi de şedere în Coreea de Nord, jurnalistul britanic descoperă o mică parte a îndoctrinării fără margini.

Coreea de Nord este singura ţară condusă de un om mort

Călătoria din capitala Chinei, Beijing, spre capitala Coreei de Nord, Phenian, este pentru jurnalist o adevărată întoarcre în timp, încă de la primii paşi făcuţi pe terminalul aeroportului. „Se dovedeşte a fi terminalul aeroportului. Absenţa este usturătoare. Nicio reclamă, niciun avion care să vină sau să plece, lipsa accesului la internet, lipsa telefoanelor mobile. Secolului XXI nu se simte“, arată el.

Coreea de Nord nu permite intrarea în ţară a jurnaliştilor, aşa că acesta se alătură unui grup de turişti. Până şi ghidul acestui grup părea a fi îndoctrinat până în măduva oaselor, din moment ce ipocrizia sa merge dincolo de orice limită. „Bună ziua tuturor. Situaţia este foarte tensionată. Nimeni nu ştie când războiul va începe, dar vom fi în siguranţă. Autobuzul nostru are însemnul Companiei Internaţionale de Transport Coreene, astfel încât americanii nu vor lovi autobuzul. Ha, ha”, scrie britanicul.

Condiţiile de şedere au fost tipic nord-coreene, căci intrarea în hotelul în care jurnalistul a stat era dominată de o pictură a lui Kim Il Sung şi a lui Kim Jong Il. Televiziunea nord-coreeană îşi îndeplinea menirea oferind ştiri interminabile despre războiul din Coreea. „Timp de zece minute era fascinant, apoi dintr-o dată nu mai era”, spune Sweeney cu referire la porţia zilnică de televiziune de care poporul nord-coreean are parte.

saracie coreea de nord daily mail

Din cauza sărăciei, nord-coreenii caută râme sau rădăcini pentru a supravieţui FOTO Daily Mail

Ziua a doua îi arată lui Sweeney marea aberaţie în care poporul nord-coreean încă trăieşte. Grupul acestuia este dus la un mausoleu unde foştii lideri ai ţării, Kim Ir-sen şi Kim Jong Il, sunt aşezaţi în cutii de sticlă. „În Coreea de Nord, numai conducătorilor le este cald”, se amuză el, care, în acelaşi timp se supune ordinului de a se înclina în faţa celor doi.

Coreea de Nord, aşa cum evidenţiază Mark Fitzpatrick, expert american în politicile Coreei de Nord, este singura naţiune din lume condusă de un om mort, Kim Ir-sen fiind proclamat preşedinte etern. De asemenea, jurnalistul face referire şi la spusele lui John Everard, fostul ambasador britanic în Coreea de Nord, care afirma că „există paralele între Coreea de Nord şi Germania nazistă şi, deşii unii oameni o descriu ca un stat stalinist, Coreea de Nord este mai mult un stat neo-nazist.”

Luna aprilie, sezonul de îngropare a morţilor

După vizita la mausoleu, grupul este condus către o fabrică de îmbuteliere. Pe linia de producţie nu există nici urmă de sticle. A urmat apoi vizita la o fermă echipată cu tunuri antiaeriene, dar fără culturi sau animale de îngrijit. Totul se desfăşura în ritmul propagandei care se auzea din difuzoare.

Pe măsură ce vede mai multe, jurnalistul se îngrozeşte: fabrici dezafectate sau inactive de ani de zile, oameni care îşi spală hainele în râu. Ziua a treia este însă animată doar la vederea unei doamne în costumul naţional al ţării.

femei coreeea de nord daily mail

Femeile nord-coreene sunt obligate să întreţină drumul care duce spre zona demilitarizată FOTO Daily  Mail

Ziua a patra îl poartă pe britanic spre zona demilitarizată ce separă cele două Corei. Faptul că în anul 1950 Coreea de Nord a invadat vecinul de la sud nu este nici până astăzi recunoscut, iar o eventuală lămurire din partea unuia dintre coloneii responsabili ai acestei graniţe se dovedeşte a fi imposibilă. „Trebuie să plece pentru că ar putea izbucni războiul”, intervine ghidul jurnalistului atunci când acesta încerca să pornească o conversaţie cu colonelul.

Nu-ţi face griji. Nu se trage, nu poţi spune că e un război. Nu ştiu dacă va izbucni un război. Dacă va fi unul depinde de americani”, îi replică colonelul lui Sweeney, care la sfârşit face o poză cu acesta.

zona demilitarizata coreea daily mail

Soldat nord-corean privind prin binoclu spre Coreea de Sud FOTO Reuters

În ziua a cincea, jurnalistul are parte de o întâmplare care îi aduce aminte de răul provocat în trecut de liderii nord-coreeni. Aflându-se în capitala ţării şi cerând romanul politic „1984” al lui George Orwell, Sweeney primeşte în schimb o carte numită „Descoperirea alimentaţiei şi nutriţiei”. O încurcătură oarecum ironică ce aduce aminte de una dintre „realizările” regimului: foametea în masă din anii 1990.

Ziua a şasea a fost prilejul unei alte excursii. Drumul cu autocarul prin chei de munte şi zăpadă i-a adus jurnalistului aminte de un alt secret bine păstrat al ţării: gulagul nord-coreean. Totodată, şi-a amintit de un dezertor nord-coreean pe care l-a întâlnit în Coreea de Sud şi care i-a povestit ce putea să îndure în taberele de tortură. Fostul prizonier povestea că pământul era atât de tare în timpul iernii, că morţii nu puteau fi îngropaţi. De aceea, se aştepta până în aprilie, luna denumită „sezonul de îngropare”. „Morţii erau ţinuţi într-un depozit. Atunci când trebuia să îi îngropăm erau deja descompuşi. Îi mutam cu lopeţile, îngropam 80 de persoane în aceeaşi groapă”, îşi aminteşte el spusele fostului prizonier.

În ultima zi, grupul de vizitatori din care face parte şi John Sweeney este dus să viziteze cel mai mare spital din Phenian. Coordonatele sunt aceleaşi: un tur în care nu li se arată oameni, ci diverse maşinării. „Doctorul care ne ghidează spune că nu poate să ne arate pacienţii fără permisiunea lor, dar mie mi se pare că acesta este doar un alt tur de propagandă. M-am săturat. «Spune-i medicului că nu suntem proşti. Nu am văzut niciun pacient. Vă rugăm nu ne trataţi în acest fel», răbufneşte jurnalistul.

TOATE ARTICOLELE DESPRE COREEA DE NORD

Coreea de Nord ameninţă Japonia cu „focul nuclear”. Oficialii de la Tokio spun că sunt pregătiţi pentru orice scenariu

Coreea de Nord a ameninţat vineri Japonia cu un atac nuclear, în cazul în care Tokio va decide să se implice într-un eventual conflict izbucnit în aceasta se implică Penisnula coreeană. Oficialii de la Tokio au răspuns că sunt pregătiţi pentru orice scenariu. În jurul capitalei au fost mobilizate deja trei scuturi antirachetă.

Conflictul din Peninsula Coreeană: îşi va folosi China influenţa pentru a tempera ambiţiile nucleare ale Phenianului?

Ultimul val de retorici agresive ale conducătorului nord-coreean, Kim Jong-un, pune o presiune mai mare asupra puterilor internaţionale, în condiţiile în care serviciile secrete americane au dezvăluit că Phenianul intenţionează să testeze mai multe rachete nucleare. Atenţia se îndreaptă înspre China, cel mai important aliat al Coreii de Nord, însă are oare Beijingul puterea să-l tempereze pe liderul impulsiv de la Phenian?

FOTO În Coreea de Nord, îndoctrinarea politică începe de la şapte ani. Mii de copii adunaţi pe stadion i-au jurat credinţă „tatălui” Kim Jong-un

Copiii nord-coreeni care împlinesc şapte ani sunt înscrişi automat în Uniunea Copiilor Coreeni, o organizaţie asociată de grupările internaţionale pentru drepturile omului cu Tineretul Hitlerist. Vineri, copiii aduşi pe stadionul Kim Il Sung din Phenian au fost învăţaţi să-i spună „tată” lui Kim Jong-un, liderul de la Phenian, care, în schimb, îi alintă numindu-i „viitorii conducători ai unei ţări foarte puternice.

Se strânge laţul în jurul Phenianului? Rusia avertizează Coreea de Nord să renunţe la ameninţări

Ministerul de Externe de la Moscova a emis un „apel insistent” la adresa Phenianului, prin care-i cere să se abţină de la acţiuni care ar putea intensifica tensiunile cauzate de ameninţările privind folosirea armei nucleare.

VIDEO Coreea de Nord nu are tehnologia necesară pentru a lansa rachete nucleare, susţine Washingtonul

Coreea de Nord nu a demonstrat că dispune de tehnologia necesară lansării unei rachete care să transporte focoase nucleare, susţine Casa Albă. Joi, un membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA a declarat în cadrul unei audieri la care participau şi Secretarul Apărării şi şeful Statului Major că Phenianul are arma nucleară şi tehnologia necesară pentru a o folosi cu succes, citând un raport secret al serviciilor de informaţii militare.

Japonia instalează rachete Patriot pe insula Okinawa până în aprilie, pe fundalul tensiunilor cu Coreea de Nord

Japonia a anunţat vineri că va trimite rachete Patriot pe insula meridională Okinawa pe termen lung, cu scopul de a îşi întări scutul antirachetă, motivul fiind relaţia tensionată cu Coreea de Nord.

Statele Unite cer Chinei să blocheze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord

Secretarul de Stat american, John Kerry, îndeamnă China să blocheze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord, în contextul situaţiei tensionate generate de regimul de la Phenian.

VIDEO China şi Statele Unite vor colabora pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea „în mod paşnic“

Secretatul de Stat american, John Kerry, şi fostul ministru de Externe al Chinei, Yang Jiechi, au anunţat sâmbătă că cele două ţări vor colabora pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene „într-o manieră paşnică”.

Statele Unite cer Coreei de Nord să revină la masa negocierilor. Regimul de la Phenian ripostează: propunerea este „un truc inteligent“

Secretarul de stat american John Kerry le-a cerut liderilor nord-coreeni să „vină la masa negocierilor într-un mod responsabil“ pentru a elimina tensiunile. Aceeaşi propunere a făcut-o şi Coreea de Sud, însă regimul de la Phenian a refuzat şansa la dialog şi a catalogat-o drept un „truc inteligent“.

Regimul de la Phenian îl sărbătoreşte pe fondatorul ţării. Cine a fost Kim Il-sung, bărbatul care a pus stăpânire pe Coreea de Nord

Modul în care Kim Il-sung a condus Coreea de Nord i-a făcut pe unii cercetători să compare regimul cu una dintre lumile imaginate de George Orwell, iar până astăzi, ţara a rămas prizoniera propriei istorii.

VIDEO Povestea refugiatei din Coreea de Nord care a decis să îşi ajute compatrioţii: „Când eram copil, credeam că ţara mea este cea mai bună din lume“

Hyeonseo Lee s-a născut în Coreea de Nord şi a plecat în China în 1997. În prezent, trăieşte în Coreea de Sud şi ajută refugiaţii din ţara sa natală să aibă parte de un nou început.

Care este strategia Coreei de Nord: agresivitate, slăbiciune şi nebunie

Ordinele preşedintelui nord-coreean Kim Jong-Un, de a lua măsuri extraordinare pentru statul său, au fost interpretate ca o pregătire pentru un al treilea test nuclear. Kim a susţinut că ordinele date sunt, de fapt, o răzbunare pentru implicarea SUA în înăsprirea sancţiunilor ONU după testul nuclear din octombrie.

Coreea de Sud sporeşte nivelul alertei de securitate la „Ameninţare vitală“

Coreea de Sud a sporit nivelul alertei de securitate în contextul preocupărilor că regimul de la Phenian ar pregăti un test balistic.

Coreea de Nord, o ţaară mereu în stare de război 

Istoria Coreei de Nord este una plină de suişuri şi coborâşuri. Acest „monstru” s-a născut ca o replică a fostului stat comunist URSS, iar Coreea de Nord şi-a asumat continuitatea acestei ideologii până în zilele noastre, încercând să o ducă acum pe o culme periculoasă.

Cum s-a ajuns la criza din Coreea de Nord 

Coreea de Nord a stârnit panică în ultimele săptămâni, după ce a ameninţat cu o lovitură nucleară împotriva Statelor Unite ale Americii şi şi-a mutat rachetele pe coasta de est a ţării.

Câtă influenţă are China asupra Coreei de Nord: va interveni Beijingul pentru împiedicarea unui conflict mondial?  

Criza stârnită de ameninţările nord-coreenilor face ca un război la graniţa chineză să pară iminent. Însă Beijingul are puterea de a interveni şi de a-şi asuma un rol decisiv în împiedicarea unui conflict provocat de noul lider nord-coreean lipsit de experienţă.

SUA: Coreea de Nord ar putea testa racheta „în orice clipă“

Administraţia Obama consideră că e foarte posibil ca Phenianul să testeze rachete balistice în orice moment, având în vedere că serviciile secrete de informaţii au informat că nord-coreeni au terminat pregătirile pentru lansarea unei rachete, a anunţat marţi un oficial american. 

Conflictul din Coreea: ziua adevărului. Un nou test nuclear sau un atac real?

Coreea de Nord a avertizat toţi diplomaţii străini să părăsească peninsula până la 10 aprilie, dată după care nu le mai poate garanta siguranţa în eventualitatea unui atac nuclear.

Un influent om politic din Coreea de Sud doreşte armament nuclear pentru ţara sa: „Împotriva armelor nucleare, numai armele nucleare pot garanta pacea“

Unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Coreea de Sud a declarat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară pentru a descuraja Coreea de Nord

Coreea de Nord pune la încercare răbdarea lui Obama. De ce refuză liderul SUA să răspundă provocărilor

Actul de sfidare al liderului de la Phenian pune la încercare răbdarea lui Barack Obama care a ales să acţioneze, în cazul unui atac, într-un mod mai dur decât în trecut, dar prin care să evite declanşarea unui război.

Cum s-au pregătit vecinii Coreei de Nord de ziua Z

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată, astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene

VIDEO Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.

Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui tir nord-coreean

Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării.

VIDEO Vladimir Putin, despre un posibil război între Coreea de Nord şi SUA: „Cernobîlul ar fi un basm pe lângă asta“

Decizia Coreei de Nord de a închide complexul industrial Kaesong a alimentat speculaţiile potrivit cărora urmează ca liderul de la Phenian să îşi pună în aplicare ameninţările.

Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţările impulsive ale Coreei de Nord. Şeful statului american trebuie să înţeleagă că delegarea prealabilă a autorităţii către generali poate fi o mare greşeală atunci când ne referim la o posibilă confruntare nucleară.

VIDEO Oficial de la Seul: Coreea de Nord pregăteşte al patrulea test nuclear

Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze un al patrulea test nuclear şi un nou test de rachetă balistică, în următoarele zile. Anunţul a fost făcut de ministrul sud-coreean pentru Reunificare care a semnalat „semne” de activităţi neobişnuite în jurul principalei instaţalii nucleare nord-coreene.

INFOGRAFIE Cum se apără americanii de rachetele nord-coreene

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“. Într-adevăr, săptămâna trecută s-au putut observa mişcări de trupe impresionante de ambele tabere

China şi Cuba se leapădă de Kim Jong-un

Aliaţi tradiţionali al Coreii de Nord, Beijingul şi Havana s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

Jocul de putere din Peninsula Coreeană: cine clipeşte primul, Phenianul sau Vestul?

Toate părţile implicate au motive importante să evite un conflict armat deschis, însă regimul de la Phenian continuă să fie din ce în ce mai agresiv în discursul antioccidental, chiar cu preţul proriei economii naţionale. SUA arată că se pot apăra în faţa unui eventual atac, China şi Cuba încearcă să-l tempereze pe Kim. Va renunţa cel mai înţelept sau mănuşa a fost deja aruncată?

Fidel Castro către Coreea de Nord şi SUA: războiul nuclear nu va aduce niciun beneficiu nimănui

Fostul lider cubanez Fidel Castro a avertizat atât Coreea de Nord, cât şi Statele Unite ale Americii cu privire la pericolele ridicate de un eventual război nuclear, prin intermediul editorialul său publicat, vineri, în „Granma”, cotidian al Partidului Comunist din Cuba.

Ce impact ar avea războiul din Peninsula Coreeană asupra economiei mondiale

Un război între cele două Corei nu încântă pe nimeni, mai ales companiile care au legături economice puternice cu cele două ţări asiatice. Tocmai de aceea, ameninţările tot mai frecvente ale Phenianului au făcut ca vineri bursa de la Seul să cadă, scrie „The New York Times”. Efectul unui război în peninsulă ar fi unul devastator pentru economia mondială, însă mai ales pentru ţările asiatice.

Cât de departe pot ajunge rachetele nord-coreene

Coreea de Nord şi-a amplasat câteva dintre rachete sale pe coasta de est a ţării, o provocare şi un avertisment că şi-ar putea duce la îndeplinire unele dintre ameninţările recente.

Peninsula coreeană, în prag de război în Anul Şarpelui. Cele mai mari conflicte au avut loc în anii acestei zodii

Coreea de Nord a transferat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică şi a instalat-o pe un lansator mobil, înteţind astfel pregătirile pentru un eventual război. Iminentul conflict armat din Peninsula Coreeană aminteşte de previziunile astrologilor asiatici care au menţionat un posibil război în Anul Şarpelui

„Sfânta Treime“ din Coreea de Nord şi cultul personalităţii: cum s-a impus dinastia Kim

La începutul anilor ’50, statutul lui Kim Il-sung era deja consolidat în Coreea de Nord. Proclamat la moartea sa „preşedinte etern al Republicii“, fostul lider le-a lăsat urmaşilor o grea moştenire.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri