Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un a încercat să implementeze reforme care garantau cetăţenilor nord-coreeni mai multe libertăţi, dar a eşuat  FOTO Reuters
Kim Jong-un a încercat să implementeze reforme care garantau cetăţenilor nord-coreeni mai multe libertăţi, dar a eşuat  FOTO Reuters

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

Pe 19 decembrie 2011, la funeraliile tatălui său, întreaga lume avea să-l cunoască pe Kim Jong Un. Îmbrăcat complet în haine de culoare neagră, noul lider al Coreei de Nord îşi arăta adevărata faţă, după ani în care lumea exterioară Phenianului nu ştia aproape nimic despre el. Până la acel moment, singura fotografie cu acesta îl înfăţişa la vârsta de 11 ani, dar acum micul Kim a devenit stăpân peste o întreagă naţiune.

În această nebuloasă de informaţii, analiştii occidentali s-au străduit să răspundă unui flux continuu de întrebări ale căror răspunsuri încercau să evidenţieze ce fel de persoană este Kim Jong-un, un tânăr despre care nu se ştiau prea multe detalii şi care era viitorul lider nord-coreean. Toţi se întrebau dacă el va fi mai puţin autoritar decât tatăl său, iar iar mulţi experţi au spus, plini de speranţă, că acest tânăr educat în Occident va fi mai puţin autoritar şi mai înclinat spre a le oferi cetăţenilor săi mai multă libertate.

Un Kim Jong-un timid şi pasionat de cultura americană

Nimeni nu are idee ce urmează. Coreea de Nord se confruntă acum cu un vid al conducerii, în care practic un copil încearcă să conducă ţara“, spunea în decembrie 2011 Victor Cha, consilier la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, pentru CNN.

Aşadar, de ce mulţi au crezut despre Kim Jong-un că va fi mai bun, se întreabă jurnaliştii de la „Alaska Dispatch“.

Totul a început cu educaţia lui Kim. El a fost şcolit în Elveţia, unde a învăţat engleza, germana şi franceza. Tot acolo şi-a făcut mulţi prieteni din toate colţurile Europei, potrivit ştirilor prezentate în ziua când a preluat şefia ţării. Deşi unii dintre colegii săi şi-l amintesc drept un tip timid, în mare parte era un copil obişnuit.

Au existat o mulţime de speculaţii că el ar fi persoana care să conducă nord-coreenii într-o direcţie liberală. Acest lucru a fost evidenţiat prima oară atunci când a venit la putere şi prin discursurile sale sugera că se va angrena în reforme agricole şi în descentralizarea politicilor economice“, a declarat Charles Armstrong, expert în problemele Coreei de Nord de la Şcoala pentru Afaceri Internaţionale şi Publice de la Universitatea Columbia.

Într-o detaşare simbolică faţă de trecut, Kim a fost fotografiat în public alături de soţia sa, Ri Sol-ju. Acest lucru nu s-a întâmplat cu foştii lideri, Kim Jong Il şi Kim Jong Sung, care îşi ţineau soţiile departe de ochii publicului.

O schimbare cu adevărat surprinzătoare a fost toleranţa noului lider pentru piaţa neagră. Revista financiară „The Economist“ a remarcat că mult mai multe bunuri din lumea exterioară, inclusiv filme occidentale stocate pe stick-uri de memorie, îşi „croiau” drum spre Coreea de Nord. Apoi, declaraţiile lui Kenji Fujimoto, fostul bucătar al familiei Kim, pentru publicaţia „The Telegraph“, cu privire la intenţia acestuia de a implementa reforme economice precum cele din China anilor 1990, au stârnit şi mai mult interesul lumii pentru noul lider nord-coreean.

O democratizare eşuată

Tot optimismul general s-a spulberat la doar un an de la moartea lui Kim Jong Il, atunci când tânărul Kim a ordonat efectuarea unui test cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, urmat, la doar două luni, de un alt test nuclear. Cu fiecare săptămână ce trecea, ameninţările Phenianului deveneau din ce în ce mai sinistre.

În aceste împrejurări, întreaga lume se întreba ce l-a schimbat atât de mult pe acel tânăr timid şi dornic de reforme. Dar experţii nu s-au înşelat cu nimic în urmă cu un an - Kim a încercat să impună reforme, dar a eşuat, crede Alexandre Mansourov, savant de la Institutul Coreean al Universităţii Johns Hopkins din SUA.

Acum s-a întors la politica tradiţională a Coreei de Nord, atât pe plant intern, cât şi internaţional“, crede Alexandre Mansourov.

O ameninţare necunoscută?

Ceea ce nu vrea să se întâmple este să fie ignorat. În esenţă, este exact ceea ce administraţia Obama a făcut în ultimii cinci ani“, crede Charles Armstrong despre politica lui Jong-un.

Prin stitlul său îi determină pe ceilalţi să şi-l dorească înapoi pe Kim Jong Il, este de părere Kong Dan-oh, expert coreean de la Institutul pentru Analize de Apărare din Virginia, SUA. Pe cât de fanatic părea, Kim Jong Il îşi ştia măsura. Faţă de fiul său, acesta părea mult mai raţional, deşi „se agita ca un căţeluş în luarea deciziilor, iar la final nimeni nu-i spunea «nu»“, după cum spune Kong Dan-oh. „Pentru prima dată suntem puţini speriaţi. Pe Kim Jong Il şi pe Kim Il Sung îi ştiam foarte bie, dar pe acest om nu îl ştim la fel de bine“, conchide Kong.


Citeşte toate articolele despre COREEA DE NORD

Un influent om politic din Coreea de Sud doreşte armament nuclear pentru ţara sa: „Împotriva armelor nucleare, numai armele nucleare pot garanta pacea“

Unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Coreea de Sud a declarat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară pentru a descuraja Coreea de Nord

Coreea de Nord pune la încercare răbdarea lui Obama. De ce refuză liderul SUA să răspundă provocărilor

Actul de sfidare al liderului de la Phenian pune la încercare răbdarea lui Barack Obama care a ales să acţioneze, în cazul unui atac, într-un mod mai dur decât în trecut, dar prin care să evite declanşarea unui război.

Cum s-au pregătit vecinii Coreei de Nord de ziua Z

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată, astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene

VIDEO Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.

Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui tir nord-coreean

Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării.

VIDEO Vladimir Putin, despre un posibil război între Coreea de Nord şi SUA: „Cernobîlul ar fi un basm pe lângă asta“

Decizia Coreei de Nord de a închide complexul industrial Kaesong a alimentat speculaţiile potrivit cărora urmează ca liderul de la Phenian să îşi pună în aplicare ameninţările.

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţările impulsive ale Coreei de Nord. Şeful statului american trebuie să înţeleagă că delegarea prealabilă a autorităţii către generali poate fi o mare greşeală atunci când ne referim la o posibilă confruntare nucleară.

VIDEO Oficial de la Seul: Coreea de Nord pregăteşte al patrulea test nuclear

Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze un al patrulea test nuclear şi un nou test de rachetă balistică, în următoarele zile. Anunţul a fost făcut de ministrul sud-coreean pentru Reunificare care a semnalat „semne” de activităţi neobişnuite în jurul principalei instaţalii nucleare nord-coreene.

INFOGRAFIE Cum se apără americanii de rachetele nord-coreene

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“. Într-adevăr, săptămâna trecută s-au putut observa mişcări de trupe impresionante de ambele tabere

China şi Cuba se leapădă de Kim Jong-un

Aliaţi tradiţionali al Coreii de Nord, Beijingul şi Havana s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

Jocul de putere din Peninsula Coreeană: cine clipeşte primul, Phenianul sau Vestul?

Toate părţile implicate au motive importante să evite un conflict armat deschis, însă regimul de la Phenian continuă să fie din ce în ce mai agresiv în discursul antioccidental, chiar cu preţul proriei economii naţionale. SUA arată că se pot apăra în faţa unui eventual atac, China şi Cuba încearcă să-l tempereze pe Kim. Va renunţa cel mai înţelept sau mănuşa a fost deja aruncată?

Fidel Castro către Coreea de Nord şi SUA: războiul nuclear nu va aduce niciun beneficiu nimănui

Fostul lider cubanez Fidel Castro a avertizat atât Coreea de Nord, cât şi Statele Unite ale Americii cu privire la pericolele ridicate de un eventual război nuclear, prin intermediul editorialul său publicat, vineri, în „Granma”, cotidian al Partidului Comunist din Cuba.

Ce impact ar avea războiul din Peninsula Coreeană asupra economiei mondiale

Un război între cele două Corei nu încântă pe nimeni, mai ales companiile care au legături economice puternice cu cele două ţări asiatice. Tocmai de aceea, ameninţările tot mai frecvente ale Phenianului au făcut ca vineri bursa de la Seul să cadă, scrie „The New York Times”. Efectul unui război în peninsulă ar fi unul devastator pentru economia mondială, însă mai ales pentru ţările asiatice.

Cât de departe pot ajunge rachetele nord-coreene

Coreea de Nord şi-a amplasat câteva dintre rachete sale pe coasta de est a ţării, o provocare şi un avertisment că şi-ar putea duce la îndeplinire unele dintre ameninţările recente.

Peninsula coreeană, în prag de război în Anul Şarpelui. Cele mai mari conflicte au avut loc în anii acestei zodii

Coreea de Nord a transferat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa estică şi a instalat-o pe un lansator mobil, înteţind astfel pregătirile pentru un eventual război. Iminentul conflict armat din Peninsula Coreeană aminteşte de previziunile astrologilor asiatici care au menţionat un posibil război în Anul Şarpelui

„Sfânta Treime“ din Coreea de Nord şi cultul personalităţii: cum s-a impus dinastia Kim

La începutul anilor ’50, statutul lui Kim Il-sung era deja consolidat în Coreea de Nord. Proclamat la moartea sa „preşedinte etern al Republicii“, fostul lider le-a lăsat urmaşilor o grea moştenire.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite