Conflictul din Peninsula Coreeană: îşi va folosi China influenţa pentru a tempera ambiţiile nucleare ale Phenianului?
0Ultimul val de retorici agresive ale conducătorului nord-coreean, Kim Jong-un, pune o presiune mai mare asupra puterilor internaţionale, în condiţiile în care serviciile secrete americane au dezvăluit că Phenianul intenţionează să testeze mai multe rachete nucleare. Atenţia se îndreaptă înspre China, cel mai important aliat al Coreii de Nord, însă are oare Beijingul puterea să-l tempereze pe liderul impulsiv de la Phenian?
Potrivit specialiştilor, China este ţara care ar putea exercita cea mai mare influenţă asupra vechiului său aliat, mica ţară din Peninsula Coreea, care s-a angajat într-un schimb agresiv de replici cu liderii internaţionali.
Deşi trupele chineze au luptat pe acelaşi front cu soldaţii nord-coreeni în timpul războiului dintre cele două Corei, iar în ultimii ani micul stat comunist a beneficiat de resursele de alimente şi combustibil din partea aliatului, China ar putea sista orice ajutor.
Cu toate acestea, este puţin probabil să apeleze la această ultimă soluţie radicală. Beijingul a mai încercat să constrângă Phenianul în 2002 şi 2006, însă nu a fost atins scopul dorit. O astfel de măsură s-ar putea întoarce împotriva Chinei, deoarece ar putea atrage milioane de refugiaţi.
Internauţii chinezi au pus problema unor limitări a sprijinului către Coreea de Nord, însă au ajuns în cele din urma la concluzia că „trebuie să renunţăm la orice mijloace de constrângere, pentru că nu-i putem lăsa să moară”, a explicat Sunny Lee, student şi scriitor sud-coreean. „Ei ştiu că este o strategie ineficientă încă de la început.”
De asemenea, Beijingul este motivat să păstreze o relaţie apropiată cu Phenianul, altfel riscă să permită reunificarea celor două ţări peninsulare sub dominaţia Coreii de Sud. Astfel, noua ţară ar deveni automat aliatul Statelor Unite ale Americii, scenariu de neacceptat pentru China.
Este adevărat că şi Statele Unite pot atrage propria parte din interesele legate de Peninsula Coreea. SUA poate determina Coreea de Sud să se alăture sistemului militar american sau unui grup comercial regional prin care ar putea obţine mai uşor arme avansate.
Între timp, analiştii sunt de părere că un război pe scară largă în Peninsula Coreea este puţin probabil, însă există şanse mai mari pentru o situaţie care favorizează un incident izolat. Alternativă condamnată de China.
„Niciunei ţări nu ar trebui să îi fie permis să arunce o regiune în haos pentru câştiguri egoiste”, a susţinut preşedintele chinez Xi Jinping săptămâna trecută, lansând o declaraţie neobişnuit de fermă din partea „fratelui mai mare şi protector”.
Represaliile împotriva Coreei de Nord au început odată cu efectuarea celui de-al treilea test nuclear, pe 12 februarie. Comunitatea internaţională şi-a exprimat indignarea, iar SUA a impus şi mai multe sancţiuni usturătoare.
Până şi fostul preşedinte cubanez Fidel Castro, aliat al Coreii de Nord, a avut o părere faţă de criza actuală. Castro a descris situaţia tensionată din Peninsulă drept „unul dintre cele mai grave riscuri” de declanşare a unui holocaust nuclear, de la criza rachetelor cubaneze din 1962.
Pregătirile în ajunul unui potenţial război nu au stagnat. John Kerry, şeful diplomaţiei americane, a ajuns vineri în Asia pentru prima dată de când a devenit Secretarul de Stat al SUA, la începutul acestui an. Kerry are programate întâlniri la Seul, Beijing şi Tokio.
Prioritatea sa va fi convingerea Chinei să acţioneze pentru evitarea escaladării tensiunilor. Kerry va încerca să influenţeze oficialii chinezi să conştientizeze urgenţa unei soluţii optime pentru toate părţile implicate, înainte ca autorităţile de la Beijing să poarte discuţii cu regimul de la Phenian.
„Bineînţeles că îşi vor folosi influenţa”, a declarat Jon Huntsman, fost ambasador al Statelor Unite în China. „Întrebare este: va lua în considerare Coreea de Nord mustrarea lor? Autorităţile chineze au influenţă, însă au fost minţiţi şi înşelaţi de Coreea de Nord. Ştiu şi ei acest lucru şi resimt urmările.”
În prezent, comunitatea internaţională este în expectativă. Rămâne de văzut cât de departe este dispus să meargă Kim Jong-un, tânărul conducător nord-coreean, pentru a-şi consolida poziţia în regiune, asumându-şi riscul de a îndepărta şi mai mult vechiul şi puternicul aliat stat chinez.
Alte ştiri asemănătoare:
Ameninţările privind un atac nuclear lansate de Coreea de Nord sunt „inacceptabile”, SUA nu vor tolerata ca Phenianul să fie putere nucleară, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, aflat într-o vizită oficială de trei zile în Asia.
Statele Unite au îndemnat public Beijingul să se folosească de toată influenţa pe care o are asupra Coreei de Nord pentru a tempera acţiunile „destabilizatoare” ale regimului de la Phenian, care ameninţă cu lansarea unui atac nuclear.
Coreea de Nord a lansat joi o nouă serie de retorici agresive prin care asigură celelalte ţări că micul stat comunist dispune de „mijloace de luptă extraordinar de puternice” care sunt pregătite pentru atac; totodată, miniştrii se externe din grupul G8 s-au reunit de urgenţă joi pentru a discuta posibilele soluţii pentru criza rachetelor din Peninsula Coreeană.
Phenianul dispune de tehnologia necesară pentru a monta focoase nucleare în rachete şi de a lansa dispozitivele, potrivit unui raport al Pentagonului, încă nepublicat, susţine un membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.