Cât de departe pot ajunge rachetele nord-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord şi-a amplasat câteva dintre rachete sale pe coasta de est a ţării, o provocare şi un avertisment că şi-ar putea duce la îndeplinire unele dintre ameninţările recente.

Dar cât de departe pot ajunge aceste rachete, se întreabă „Washington Post“. Nu se ştie exact ce fel de rachete are Coreea de Nord, aşa că răspunsul nu este foarte sigur. Dar există două posibilităţi: ori sunt rachete Musudan (după cum susţine armata sud-coreeană), ori sunt KN-08 (după cum a precizat presa japoneză). Sau are ambele modele. Dar niciunul dintre aceste tipuri de rachetă nu este foarte periculos pentru Statele Unite ale Americii, care sunt principala ţintă a atacurilor promise de Phenian. 

Pe harta realizată de „Washington Post“, care reprezintă cât de departe pot ajunge diversele rachete ale Coreei de Nord, cel mai mare cerc verde reprezintă raza de acţiune a rachetelor Musudan. Cercul cuprinde Japonia şi Coreea de Sud, dar nu şi Guam sau Hawaii.

image

Rachetele Musudan, deşi au fost testate, nu sunt foarte exacte. Totuşi, ar crea distrugeri semnificative în Coreea de Sud şi chiar în Japonia, dacă ar fi lansate.

KN-08 pare că este o rachetă balistică intercontinentală, iar Coreea de Nord susţine că poate ajunge până aproape de 10.000 de kilometri (fapt care ar periclita oraşul american Los Angeles), doar că nimeni nu ştie dacă funcţionează, deoarece nu a fost testată niciodată. Înseamnă că e posibil să nu lovească nimic pe rază lungă, asta dacă reuşeşte cu adevărat să decoleze, spune „Washington Post“.

Noile modele de rachetă ICBM trebuie să fie testate riguros, cu riscul unor efecte groaznice. „Este complet imposibil ca rachetele KN-08 să fie operaţionale fără o testare prealabilă“, spune Markus Schiller, expert în armata nord-coreeană. Chiar şi ţările care au construit şi au lansat cu succes rachete ICBM (lucru pe care Coreea de Nord nu l-a făcut) nu se aşteaptă ca un model nou să funcţioneze perfect din prima, fără a fi testat. 

În aprilie 2012, Phenianul a arătat pentru prima dată, într-o paradă militară, că deţine rachete KN-08, dar nu a fost făcută nicio lansare-test de atunci. Nici măcar analiştii nu sunt siguri că ce au prezentat nord-coreeni este adevărat.

Cea mai optimistă analiză a potenţialului rachetelor KN-08 a fost publicată într-un ziar japonez şi specula că nord-coreenii au mutat aceste rachete pe coastă pentru ca, în eventualitatea unei lansări-test, să nu cadă chiar pe teritoriu nord-coreean.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite