Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Kyong Hu este singura femeie din cercurile înalte ale politicii de la Phenian. FOTO AP/telegraph.co.uk
Kim Kyong Hu este singura femeie din cercurile înalte ale politicii de la Phenian. FOTO AP/telegraph.co.uk

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.

Săptămâna trecută, la o reuniune a comitetului politic central de la Phenian, Kim Jong-un a aruncat vorbe ameninţătoare şi a spus că va apăra programul nuclear al ţării drept „garanţia pentru prosperitatea Coreii de Nord”. În timp ce-i ameninţa pe sud-coreeni şi pe americani, Kim era înconjurat de cuplul despre care se spune orchestrează, de fapt, viitorul Coreii de Nord. 

Mătuşa şi unchiul liderului, Kim Kyong Hu şi Jan Song Thaek, ambii în vârstă de 66 de ani, au fost aleşi personal de tatăl acestuia pentru a-i ajuta fiul să-şi consolideze autoritatea. Mătuşa sa este uşor de recunoscut: aproape fără excepţie, ea este singura femeie în fotografiile oficiale de la Phenian. Ea conduce Departamentul pentru Organizare şi Ghidare. 

Soţul ei, care a fost cel mai apropiat confident al defunctului lider Kim Jong-il, este vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională şi este omul de legătură cu China, al cărei sprijin reprezintă încă perfuziile care ţin în viaţă economia nord-coreeană. Însă misiunea primordială a cuplului este asigurarea continuităţii dinastiei Kim, iar pentru asta ei trebuie să-i creeze lui Kim Jong-un imaginea unui lider dur, ferm, care înspăimântă Vestul. 

Dinastia Kim a fost venit la putere în 1948, când Kim Il-sung a preluat frâiele puterii şi a devenit „Preşedintele Etern”. Nepotul său, cunoscut acum ca „Liderul Suprem” – formulă de adresare folosită i de Fidel Castro în mesajul pe care i l-a transmis, face eforturi pentru a se asemăna chiar şi fizic cu bunicul său. 

Ca fiică a primului lider al ţării, sora celui de-al doilea şi acum mătuşa celui de-al treilea, Kim Kyong Hu a fost o figură politică înaltă în ultimele patru decenii. A dispărut din viaţa publică în perioada 2003-2009, aparent căzând din graţiile familiei. În 2010 însă a reapărut mai puternică decât niciodată şi a fost făcută general cu patru stele în acelaşi an. 

Cine conduce de fapt Coreea de Nord? Cine sunt oamenii din spatele lui Kim Jong-un

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite