INFOGRAFIE Cum se apără americanii de rachetele nord-coreene
0În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“. Într-adevăr, săptămâna trecută s-au putut observa mişcări de trupe impresionante de ambele tabere.
Coreea de Nord a mobilizat două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta estică. De aici, aparatele pot lovi bazele din Guam, ceea ce ar însemna un atac al unui teritoriu american.
În sprijinul Phenianului, care şi-a mobilizat armata în „stare de război“ – cel mai ridicat grad de alertă posibil, China Beijingul a mobilizat trupe terestre şi avioane de luptă în partea de nord-est a peninsulei. În plus, Phenianul a ameninţat cu atacuri nucleare „iminente“ îndreptate către SUA şi Coreea de Sud.
În replică, SUA au mobilizat un distrugător capabil să intercepteze rachete sol-aer în apropierea coastelor, şi-au sporit efectivele din Guam şi au pornit amplasarea de rachete defensive. Acum însă, ca un gest de bună-credinţă, Washingtonul a anunţat că va amâna un test nuclear programat pentru săptămâna viitoare în California, cu scopul de a evita „o percepţie negativă sau o manipulare“.
Noul front pe care se duce războiul
Însă, în timp ce ameninţarea nucleară rămâne cel mai mare risc ridicat de Coreea de Nord, conflictul se desfăşoară pe mai multe planuri. Dacă Phenianul are sau nu tehnologia nucleară rămâne un subiect dezbătut de analişti. Nu există însă niciun dubiu faţă de capacităţile cibernetice ale regimului totalitar.
Un atac cibernetic va fi cel mai probabil arma pe care nord-coreenii o vor utiliza dacă tensiunile continuă să escaladeze, spune unul dintre cei 3.000 de specialişti din cadrul unităţii specializate în atacuri cibernetice de la Phenian. Acesta, care a dezertat în Sud în 2008, spune că următoarea mişcare a Nordului va fi să spargă reţelele americane pentru a fura informaţii. Hackerii nord-coreeni ar fi pus în aplicare ordine similare şi au paralizat reţelele mai multor bănci şi instituţii media din Coreea de Sud, a povestit acesta pentru „The Observer“.