China şi Cuba se leapădă de Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de la Phenian, Kim Jong-un (dreapta), şi-ar putea pierde toţi aliaţii din cauza retoricii agresive împotriva Occidentului FOTO Reuters
Liderul de la Phenian, Kim Jong-un (dreapta), şi-ar putea pierde toţi aliaţii din cauza retoricii agresive împotriva Occidentului FOTO Reuters

Aliaţi tradiţionali al Coreii de Nord, Beijingul şi Havana s-au îndepărtat pentru prima dată de retorica agresivă a liderului Kim Jong-un la adresa Statelor Unite şi a Coreii de Sud.

Ameninţările fără precedent la  adresa Statelor Unite şi a Seulului l-ar putea costa pe Kim Jong-un, liderul nord-coreean, cel mai puternic aliat: pentru prima dată, China dă de înţeles că îţi pierde răbdarea faţă de Coreea de Nord. 

„Niciunei ţări nu ar trebui să i se permită să disturbe pacea mondială”, să destabilizeze regiunea şi întreaga Asie, a subliniat duminică Xi Jinping, noul preşedinte chinez, care a adoptat astfel cea mai dură poziţie vizavi de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeană. 

„Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune şi, cu atât mai puţin, întreaga lume, din egoism. Trebuie să acţionăm în mod concret pentru a soluţiona dificultăţi importante, cu scopul de a asigura stabilitatea Asiei”, a declarat Xi Jinping, care s-a oferit să medieze relaţia Coreii de Nord cu puterile internaţionale.

Asia „se confruntă cu noi provocări, atât timp cât apar probleme sensibile şi cât timp există ameninţări în domeniul securităţii tradiţionale şi netradiţionale”, a continuat acesta. 

Un avertisment similar a venit şi din partea lui Fidel Castro, un alt aliat tradiţional al Phenianului. 

Fidel Castro FOTO Reuters

„Acum că v-aţi demonstrat avansul tehnic şi ştiinţific, vă amintim de datoria pe care o aveţi faţă de ţările care v-au fost prietene. Totodată, n-ar fi corect să treceţi cu vederea că un astfel de război ar afecta cinci miliarde din cele şapte care trăiesc pe planetă”, a avertizat Castro (foto dreapta), accentuând că Havana a fost şi va rămâne un aliat al Coreei de Nord. 

Cuvintele liderului de la Beijing au fost imediat calificate de analişti drept un avertisment subtil, dar puternic, la adresa retoricii agresive auzită în ultima săptămână la Phenian. Săptămâna trecută, Beijingul şi-a onorat alianţa cu statul nord-coreean şi a mobilizat trupe în apropierea coastelor Nordului, în replică la mişcările de nave din partea americanilor.

Însă schimbarea politicii externe a chinezilor faţă de Coreea de Nord devine evidentă, crede Kurt Campbell, care a fost director pentru Asia în Departamentul de Stat al SUA până în februarie. 

„Phenianul are nevoie de China din toate motivele”

„Nu cred că Phenianul nu a observat schimbarea. Ei (nord-coreenii – n.r.) au nevoie de o relaţie apropiată cu China din toate motivele posibile. Nu este în interesul lor strategic să se îndepărteze de toate ţările care-i înconjoară”, a explicat Campbell la un forum organizat la Universitatea John Hopkins din SUA. 

Avertismentul din partea Beijingului nu este complet neaşteptat, însă cel mai probabil Phenianul se bazează pe faptul că Beijingul nu va susţine vreodată o acţiune a Statelor Unite şi că, mai mult ca sigur, va prefera „răul pe care îl cunoaşte deja”, spun analiştii. Astfel, China va susţine în continuare dinastia Kim, însă va încerca să-i modereze cât de cât retorica.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite