Coreea de Nord ameninţă Japonia cu „focul nuclear”. Oficialii de la Tokio spun că sunt pregătiţi pentru orice scenariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Tokio au fost mobilizate rachete defensive de tip Patriot pentru a intercepta orice rachetă nord-coreeană
În Tokio au fost mobilizate rachete defensive de tip Patriot pentru a intercepta orice rachetă nord-coreeană

Coreea de Nord a ameninţat vineri Japonia cu un atac nuclear, în cazul în care Tokio va decide să se implice într-un eventual conflict izbucnit în aceasta se implică Penisnula coreeană. Oficialii de la Tokio au răspuns că sunt pregătiţi pentru orice scenariu. În jurul capitalei au fost mobilizate deja trei scuturi antirachetă.

Implicarea Japoniei într-un eventual conflict coreean, prin interceptarea unei rachete lansată de regimul de la Phenian, ar atrage „focul nuclear” asupra Japoniei, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

"Japonia se află în continuare în vizorul armatei noastre revoluţionare, iar dacă Japonia face cel mai mic gest, scânteia războiului va atinge Japonia prima", a dat asigurări KCNA într-un editorial.

Decizia Japoniei de a intercepta orice rachetă lansată de Coreea de Nord este cea care a atras declaraţiile agresive din partea nord-coreenilor. 

Ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera a autorizat, săptămâna aceasta, în mod oficial forţele de autoapărare (numele oficial al armatei japoneze) să distrugă orice rachetă nord-coreeană ce ar ameninţa teritoriul japonez. 

Rachete defensive de tip Patriot au fost instalate în centrul oraşului Tokio şi în jurul capitalei, iar distrugătoare echipate cu sistemul radar de tip AEGIS şi mijloace de interceptare au fost mobilizate în Marea Japoniei.

"Suntem conştienţi că remarcile făcute de Coreea de Nord prin intermediul presei şi altor canale. Nu putem să comentăm, dar putem să spunem că vom adopta toate măsurile posibile pentru a răspunde acestui tip de scenariu", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării.

INFOGRAFIE SUA Coreea de Nord Guam

Alte articole pe aceeaşi temă:

Coreea de Nord se pregăteşte de sărbătoare, în ajunul unui potenţial război nuclear

image

Coreea de Nord se pregăteşte intens pentru evenimentele de pe 15 aprilie când are loc comemorarea fondatorului statului comunist Kim il-Sun, deşi un nou test nuclear ar putea avea loc în orice zi. Sărbătoarea naţională a comemorării este asociată în mod tradiţional cu spectacole impresionante de forţe, într-o încercare de a atrage atenţia lumii.


Kim Jong-un FOTO Reuters

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalism?


Cum s-a ajuns la criza din Coreea de Nord

coreea de nord prizonieri

Coreea de Nord a stârnit panică în ultimele săptămâni, după ce a ameninţat cu o lovitură nucleară împotriva Statelor Unite ale Americii şi şi-a mutat rachetele pe coasta de est a ţării.


Câtă influenţă are China asupra Coreei de Nord: va interveni Beijingul pentru împiedicarea unui conflict mondial?

china steag reuters

Criza stârnită de ameninţările nord-coreenilor face ca un război la graniţa chineză să pară iminent. Însă Beijingul are puterea de a interveni şi de a-şi asuma un rol decisiv în împiedicarea unui conflict provocat de noul lider nord-coreean lipsit de experienţă.


Coreea de Nord, o ţară mereu în stare de război

razboi irak 10 ani foto reuters

Istoria Coreei de Nord este una plină de suişuri şi coborâşuri. Acest „monstru” s-a născut ca o replică a fostului stat comunist URSS, iar Coreea de Nord şi-a asumat continuitatea acestei ideologii până în zilele noastre, încercând să o ducă acum pe o culme periculoasă.


SUA soldati foto reuters

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“.


John F. Kennedy

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţări. 


Coreea de Nord FOTO Reuters

Economia nord-coreeană va fi prima victimă a oricărui atac demarat de Phenian. Deja, pentru a arăta că nu blufează, liderii nord-coreeni au închis accesul către o zonă industrială comună, împărţită cu Sudul.


Kim Kyong Hu kim jong-un ap/telegraph.co.uk

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.


Kim Long-un

Armele nucleare din arsenalul Coreii de Nord acţionează drept un scut împotria potenţialilor agresori şi ca o fundaţie pentru prosperitate, a spus liderul ţării, Kim Jong-un.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite