Ce impact ar avea războiul din Peninsula Coreeană asupra economiei mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un război între cele două Corei nu încântă pe nimeni, mai ales companiile care au legături economice puternice cu cele două ţări asiatice. Tocmai de aceea, ameninţările tot mai frecvente ale Phenianului au făcut ca vineri bursa de la Seul să cadă, scrie „The New York Times”. Efectul unui război în peninsulă ar fi unul devastator pentru economia mondială, însă mai ales pentru ţările asiatice.

În timp ce Phenianul îşi „arată muşchii”, aşa cum spun  oficialii ruşi, mobilizând armament pe tot teritoriul ţării, iar Coreea de Sud, în contrapartidă, încearcă să se apere, folosind nave militare cu interceptoare antibalistice, pieţele încep să tremure la ideea unui război între Nord şi Sud. Vineri, moneda sud-coreeană a scăzut în raport cu dolarul american, iar bursa de la Seul a luat-o pe pantă descendentă.

Principala victimă a războiului ar fi Coreea de Sud, economia ei având mult mai mult de pierdut decât izolata economie a nord-coreenilor. De altfel, primele semne că economia sud-coreeană ar putea suferi de pe urma unui conflict în peninsulă s-au văzut vineri, când Dan Akerson, directorul executiv al General Motors, a anunţat că ia în calcul varianta de a reloca facilităţile de producţie dacă tensiunile continuă să crească.

Războiul economic al celor două Corei

Pentru jurnaliştii spanioli de la „ABC” războiul dintre cele două Corei a început deja. Cel economic, bineînţeles. Şi asta, de curând, când regimul de la Phenian a decis să interzică sud-coreenilor să mai intre în complexul Kaesong, aflat la frontiera dintre cele două ţări. În Kaesong lucrează 53.000 de nord-coreeni pentru 123 de companii sud-coreene. Doar că neavând acces în poligon, firmele sud-coreene nu pot prelua marfa (ceramica, textile, electronice, haine, etc.) şi, dacă situaţia va continua, vor trebui să apeleze la forţă de muncă locală, care însă e mai scumpă şi asta automat se traducere într-o creştere a costurilor de producţie. Dacă vor creşte costurile de producţie, profiturile se vor micşora. Aşadar, vorbim despre un prim efect asupra economiei globalizate a Coreei de Sud.

Situaţia din Kaesong riscă să creeze o criză politică la Seul, acolo unde de curând a ajuns la putere preşedinta Park Geun-hye, fiica unui fost dictator sud-coreean. Cei 600 de angajaţi sud-coreeni din Kaesong ameninţă că vor pune şi mai multă presiune asupra proaspetei lor preşedinte dacă situaţia nu se va rezolva şi Seulul nu va lua măsuri împotriva tânărului lider de la Phenian, Kim Jong-un.

Având în vedere poziţia fermă a Phenianului asupra situaţiei de la frontieră, Kaesong se transformă practic din ultimul bastion al colaborării dintre cele două ţări în noul câmp de luptă.

Companiile afectate de un eventual război

Dacă războiul izbucneşte, nu numai că General Motors îşi va reloca producţia, dar vor suferi şi companiile locale din Coreea de Sud. De exemplu, Samsung, una dintre cele mai importante companii de electronice din lume care a avut în 2011 venituri în valoare de aproape 250 de miliarde de dolari, sau LG, un alt mare producător de electronice şi electrocasnice.

Nici Korean Steel Industry, care produce mai mult de 4% din oţelul realizat la nivel global, nu ar scăpa teafăr dintr-un eventual război în Peninsulă.

Efectele pe termen scurt

Dar care ar fi efectele pe termen scurt ale unui război coreean? Economiştii citaţi de „The Christian Science Monitor” spun că s-ar ivi foarte repede o mulţime de probleme economice. Companiile de automobile ar fi nevoite să concedieze o parte din angajaţi, până ar putea găsi furnizori alternativi, firmele mari de electronice, precum Apple, ar putea avea probleme majore în acoperirea comenzilor, iar piaţa petrolului ar putea înregistra scăderi, Coreea de Sud fiind un importator major din Orientul Mijlociu.

Fred Dickson, un oficial al companiei D.A. Davidson & Co. din Lake Oswego (Oregon), a afirmat că problemele cele mai mari ar putea fi resimţite de Apple, care se bazează pe piesele realizate de Samsung pentru iPhone, dând ca exemplu memoria flash sau procesorul pentru aplicaţii. Publicaţia „The Economist” a estimat că piesele Samsung reprezintă circa 26% din costul unui telefon produs de Apple.

Războiul coreean şi efectele pe termen lung

Pe termen lung, economiştii nu exclud o diminuare a comerţului internaţional. Unele companii ar putea să decidă păstrarea producţiei mai aproape de Statele Unite, iar Mexicul este o variantă. „Companiile ar putea fi dispuse să plătească un pic mai mult pentru o rută sigură în locul uneia mai ieftine”, a afirmat Gary Haufbauer, senior fellow la think-tankul Peterson Institute for International Economics din Washington.

Potrivit Korea International Trade Association, Coreea de Sud este o parte vitală a economiei globale, reprezentând circa 3% din comerţul internaţional. Principalul partener al Coreei de Sud este China, în timp ce Japonia este al treilea. Statele Unite este cel de-al doilea partener comercial al sud-coreenilor.

După aceste trei ţări, cele mai importante pieţe de export pentru Seul sunt Hong Kong, Singapore, Vietnam, Taiwan, Indonesia şi India.

“Efectul negativ al oricei turbulenţe ar fi destul de mare pentru restul Asiei. Acesta ar fi o mare problemă”, a afirmat Michael Smitka, profesor de economie la Washington and Lee University în Lexington (Virginia).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite