Criza din Egipt stârneşte reacţii dure în întreaga lume: Turcia cere reuniune în Consiliul de Securitate al ONU, Danemarca nu mai dă bani pentru Cairo

0
0
Represaliile armatei asupra taberele de protestatari au fost criticate de comunitatea internaţională. FOTO Reuters
Represaliile armatei asupra taberele de protestatari au fost criticate de comunitatea internaţională. FOTO Reuters

Confruntările violente din Egipt, în care au murit cel puţin 343 de persoane şi alte 2.930 au fost rănite, a atras critici aspre din întreaga lume. SUA iau în calcul sistarea ajutoarelor financiare, Danemarca a decis deja să nu mai dea bani Egiptului, Franţa l-a convocat pe ambasadorul egiptean să dea explicaţii, Iranul avertizează că evenimentele „cresc riscul unui război civil”, iar lumea arabă se solidarizează cu Frăţia.

Turcia: premierul cere Consiliului de Securitate să se reunească pe tema Egiptului

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut, joi, Consiliului de Securitate al ONU să se reunească "rapid" pentru a discuta despre Egipt, la o zi de la dispersarea sângeroasă a susţinătorilor preşedintelui demis Mohamed Morsi, relatează AFP."Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să se reunească rapid pentru a discuta despre situaţia din Egipt", a declarat el în faţa presei la Ankara, apreciind că toate ţările din cadrul Consiliului ar trebui să accepte o astfel de reuniune.

El a denunţat "un masacru foarte grav" comis de forţele de ordine în timpul dispersării susţinătorilor lui Morsi şi a criticat "ipocrizia" comunităţii internaţionale.

"Este un masacru foarte grav (...) care a vizat poporul egiptean ce nu făcea altceva decât să manifesteze paşnic", a declarat el pe aeroportul din Ankara, înainte de a pleca spre Turkmenistan, criticând lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale.

Franţa: preşedintele François Hollande îl convoacă pe ambasadorul egiptean la Paris

Preşedintele francez François Hollande l-a convocat pe ambasadorul Egiptului la Paris la ora 10.00 (11.00 ora României) la Elysée, a anunţat joi dimineaţa preşedinţia, citată de AFP.

Ministrul de Externe Laurent Fabius a declarat că este nevoie de o „poziţie internaţională urgentă” cu privire la situaţia din Egipt, adăugând disponibilitatea Franţei de a media conflictul. 

Danemarca suspendă ajutorul pe care îl oferă Egiptului

"Danemarca are două proiecte de colaborare directă cu Guvernul şi instituţiile publice egiptene, iar de-acum vor fi suspendate", a declarat pentru cotidianul „Berlingske” ministrul pentru Ajutor şi Dezvoltare Christian Friis Bach. "Este o reacţie la evenimentele sângeroase şi la foarte regretabila întorsătură pe care a luat-o evoluţia democraţiei", a adăugat el.

Valoarea ajutorului nu este mare, Copenhaga acordând 30 de milioane de coroane daneze (patru milioane de euro) pentru două proiecte, unul prin intermediul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, iar celălalt prin intermediul Băncii Mondiale.

Friis Bach şi-a exprimat dorinţa ca Uniunea Europeană să examineze ajutorul pe care îl oferă Egiptul. Danemarca finanţează o parte din acest ajutor, iar ministrul a anunţat pentru „Berlingske” că Guvernul danez ia în calcul să-şi suspende contribuţia.

SUA iau în calcul sistarea ajutoarelor financiare către Egipt

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a anunţat în noaptea de miercuri spre joi că analizează posibilitatea sistării acestor împrumuturi, însă până acum nu au anunţat vreo decizie în acest sens. Anual, SUA acordă ajutoare în valoare de 1,5 miliarde de dolari Egiptului. 

„Este un moment decisiv pentru toţi egiptenii. Calea către violenţă duce numai la şi mai multă instabilitte, dezastru economic şi suferinţă”, a declarat John Kerry, secretarul de stat american. 

UE „condamnă puternic” violenţele şi cere forţelor armate să se controleze

„Doar un efort concentrat din partea tuturor egiptenilor şi a comunităţii internaţionale ar putea aduce ţara înapoi pe o cale a democraţiei şi a depăşirii provocărilor”, a spus Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate. 

ONU denunţă violenţa 

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a denunţat violenţa din Egipt şi cere autorităţilor să intervină ferm pentru a opri confruntările. 

Ban Ki-moon a adăugat că este „perfect conştient de faptul că majoritatea egiptenilor vrea ca ţara să înainteze în mod paşnic, într-un proces coordonat de egipteni către prosperitate şi democraţie”. 

Hamas acuză vărsarea de sânge

Guvernul Hamas din Gaza a emis un scurt comunicat în care condamnă „folosirea forţei şi vărsarea de sânge” din Egipt, îndemnând autorităţile să apeleze la „soluţii politice paşnice” pentru a rezolva această criză. 

Tunisia: „o crimă abjectă”

Rachid Ghannouchi, preşedintele partidului aflat la guvernare în Tunisia, a numit confruntarea „o crimă abjectă”. El şi-a exprimat solidaritatea faţă de susţinătorii lui Morsi şi eforturile lor de a-şi „recupera libertatea şi de a se opune loviturii de stat”. 

Germania este „extrem de îngrijorată”

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a declarat că Germania este „extrem de îngrijorată” de escaladarea „foarte periculoasă” a violenţelor, criticând indirect conducerea Egiptului pentru atacul asupra Frăţiei Musulmane. 

Ambasadorul Egiptului la Berlin a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe. "La cererea ministrului Afacerilor Externe Guido Westerwelle (aflat în Tunisia, n.red.), poziţia Guvernului german a fost prezentată foarte clar ambasadorului egiptean", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt. 

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a declarat că „principiul decisiv” trebuie să fie ca „drepturile fundamentale ale omului să fie respectate pentru toţi egiptenii, indiferent de orientarea lor politică şi de convingerile individuale, iar toţi trebuie respectaţi şi protejaţi”. 

Iordania se solidarizează cu Frăţia

Frăţia Musulmană din Iordania şi-a arătat sprijinul pentru protestatari, pe care îi îndeamnă să continue manifestaţiile în ciuda represaliilor. Iordanienii au adăugat că o victorie a grupului din Egipt va ajuta Frăţia să capete mai multă putere în alte colţuri ale lumii arabe. 

Marea Britanie: „violenţa nu rezolvă nimic”

„Ceea ce se cere în Egipt este o tranziţie reală la o democraţie reală. Asta înseamnă compromis din toate părţile”, a spus premierul David Cameron. Cameron şi-a exprimat regretul pentru moartea unui britanic în luptele din Egipt, cameranul Mick Deane, care lucra pentru Sky News. 

Iranul: „violenţa creşte posibilitatea unui război civil”

Ministrul iranian al Externelor a criticat intervenţia armatei asupra taberelor de protestatari, avertizând că aceasta „creşte posibilitatea unui război civil”

„Denunţăm intervenţia violentă şi condamnăm masacrarea poporului, ne exprimăm îngrijorarea ridicată faţă de consecinţele deloc dorite”, a spus acesta. 

Kuweit: proteste de sprijin pentru islamişti

Sute de persoane s-au strâns pentru a-şi arăta sprijinul faţă de susţinătorii preşedintelui Morsi, strigând slogane împotriva generalului armatei egiptene, Abdel Fattah el-Sisi, care a coordonat lovitura de stat pentru înlăturarea lui Morsi. 

Un cleric kuweitian a făcut apel pentru organizarea de noi proteste vineri, în faţa ambasadei SUA. Imediat după înlăturarea lui Morsi de la putere, guvernul kuweitian promisese ajutoare de patru miliarde de euro Egiptului, care acum par în pericol de a fi suspendate. 

Italia cere evitarea unei „băi de sânge”

Emma Bonino, ministrul de Externe al Italiei, a făcut apel la toate părţile implicate să facă tot ceea ce pot pentru a stopa escaladarea violenţei şi pentru a evita o „baie de sânge”. Aceasta a adăugat că este esenţial ca forţele armate să „exercite autocontrolul la nivel maxim, precum toată lumea trebuie să evite incitarea la violenţă”. 

Qatarul cere autorităţilor să se abţină

Qatarul a „condamnat puternic” violenţele din Egipt, cerând autorităţilor să se abţină de la atacurile asupra demonstranţilor. 

CITEŞTE MAI MULT

Cameramanul unui post de televiziune britanic a fost omorât în timpul protestelor din Cairo

Un cameraman al postului de televiziune britanic Sky News a fost împuşcat mortal în timpul protestelor din Egipt, miercuri dimineaţa.

Bilanţul morţilor din Egipt creşte la câteva sute. Luptele dintre susţinătorii lui Morsi şi armată continuă

Sute de persoane au fost rănite şi alte câteva mii rănite în luptele dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi forţele armate care au preluat conducerea Egiptului prin lovitură de stat, la începutul lunii iunie.

Contrarevoluţia din Egipt, în imagini. Cele mai puternice momente ale luptelor dintre islamişti şi armată (ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE)

Câteva sute de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în confruntările dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi armata care l-a înlăturat de la putere prin lovitură de stat la începutul lunii iunie.

Comunitatea internaţională şi presa pun presiune pe SUA să sisteze ajutoarele financiare către Egipt

Administraţia Obama este aspru criticată chiar şi de presa tradiţional favorabilă democraţilor din cauza deciziei de a continua programele de asistenţă financiară cu Egiptul, stat căruia îi furnizează anual împrumuturi şi ajutoare în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Acum, în contextul intervenţiei violente a armatei asupra poporului, voci tot mai multe şi mai puternice vor ca SUA să nu mai finanţeze Egiptul.

FOTO VIDEO Ciocnirile sângeroase între manifestanţii pro-Morsi şi armata egipteană instaurează haosul în Egipt

Forţele de securitate egiptene au demarat miercuri o operaţiune brutală de îndepărtare a două tabere din Cairo, ocupate de susţinătorii preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Armata a scos în stradă tancuri, buldozere, vehicule blindate şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în timp ce lunetiştii şi elicopterele urmăreau de la înălţime evoluţia operaţiunii. Violenţele de până acum au făcut cel puţin 47 de victime.

Armata din Egipt previne manifestaţiile în afara Cairo: trenurile au fost blocate

Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

UPDATE VIDEO Violenţe la Cairo. Cel puţin 95 morţi în timpul operaţiunii de dispersare a susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi

Cel puţin 95 persoane au fost ucise miercuri în timpul operaţiunilor armatei care a început să disperseze protestatarii din cele două tabere ridicate în Cairo.

Armata din Egipt îndepărtează două tabere de protestatari din Cairo

Susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi au spus că forţele de securitate au demarat miercuri o operaţiune de îndepărtare a două tabere ale protestatarilor amplasate în Cairo.

VIDEO Ciocniri între susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitori din Cairo

Poliţia a folosit grenade lacrimogene, marţi, pentru a dispersa mulţimea după ciocnirile dintre susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi şi locuitorii din centrul oraşului Cairo, a constatat un fotograf al AFP.

Israelienii au interceptat o rachetă lansată din Egipt

Forţele israeliene au detectat şi interceptat cu succes o rachetă lansată din regiunea egipteană Sinai spre staţiunea Eilat, din sudul Israelului, , în noaptea de luni spre marţi. De la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Sinai a devenit refugiul grupurilor de jihadişti care se opun armatei şi cer eliberaarea lui Morsi şi a capilor Frăţiei Musulmane, arestaţi de la începutul lunii iulie.

Justiţia egipteană a prelungit detenţia preventivă a fostului preşedinte Mohamed Morsi

Justiţia egipteană a anunţat luni prelungirea cu 15 zile a detenţiei preventive a preşedintelui Mohamed Morsi, demis şi arestat de armată pe 3 iulie, informează AFP.

Poliţia intenţionează să disperseze treptat manifestanţi pro-Morsi din pieţe, la Cairo

Poliţia va dispersa în mod "treptat", în decurs de "mai multe zile" şi după "mai multe somaţii", mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, care ocupă de o lună două pieţe în Cairo, au anunţat duminică oficiali de rang înalt, potrivit Mediafax.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite