Bilanţul morţilor din Egipt creşte la peste 500. Luptele dintre susţinătorii lui Morsi şi armată continuă

0
0
O femeie încearcă să oprească buldozerele să treacă pentru trupul unui rănit. FOTO: Reuters
O femeie încearcă să oprească buldozerele să treacă pentru trupul unui rănit. FOTO: Reuters

Peste 500 de persoane au murit, alte 3.500 au fost rănite luptele dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi forţele armate care au preluat conducerea Egiptului prin lovitură de stat, la începutul lunii iunie.

UPDATE 16.04 Peste 500 de persoane au murit, iar alte 3.500 au fost rănite, a anunţat în urmă cu câteva minute Ministerul Sănătăţii de la Cairo. 

UPDATE 11.17 Cel puţin 343 de persoane au murit, iar alte 2.930 au fost rănite până în dimineaţa de joi în Egipt, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Cairo. 

***

Bilanţul victimelor de pe urma confruntărilor dintre susţinătorii preşedintelui Mohamed Morsi şi ai regimului Frăţiei Musulmane şi armata care a preluat puterea după înlăturarea islamiştilor a crescut la „câteva sute” de morţi şi mii de răniţi.  

Deocamdată, nu există statistici clare despre numărul morţilor şi cel al răniţilor, ultimul nivel oficial înaintat miercuri seară fiind de 150 de morţi şi 1.400 de răniţi. 

Luptele au continuat însă în noaptea de miercuri spre joi, în ciuda restricţiilor de circulaţie impuse de armată. În 14 provincii egiptene, printre care Cairo, Giza, Alex şi Asiut, nimeni nu mai are voie să iasă pe stradă între ora 19.00 (ora 18.00 a României) şi 6.00. În plus, transporturile feroviare au fost sistate în mai multe mari oraşe, începând cu capitala, din încercarea armatei de a evita reorganizarea grupurilor de susţinători ai lui Mohamed Morsi. 

Încă de când acesta a fost înlăturat de la putere, la începutul lunii iunie, sute de susţinători s-au baricadat în mai multe cartiere şi pieţe din Cairo, unde au protestat fără întrerupere, chiar şi în timpul lunii sfinte a musulmanilor, Ramadanul, care s-a încheiat la începutul lui august. 

Săptămâna trecută, armata a dat ordin Ministerului de Interne să împrăştie aceste mulţimi „cu orice” preţ, declarându-le riscuri la adresa securităţii naţionale. La doar câteva zile de când armata a dat ordinul, intervenţia forţelor de ordine pentru dispersarea mulţimilor s-a produs violent, cu peste 1.400 de răniţi şi peste 150 de morţi. 

Alte peste 550 de persoane au fost arestate. Majoritatea morţilor sunt protestatari, însă printre victime se numără şi şase poliţişti şi un jurnalist Sky News. 

Protestatarii cer eliberarea lui Mohamed Morsi, care a fost arestat şi rămâne în custodia armatei, şi repunerea acestuia în funcţie, refuzând să recunoască mandatele interimate impuse de armată până la organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale, care vor avea loc cel mai probabil la începutul anului viitor. 

Miercuri, în zori, forţele armate egiptene au demarat acţiunea pentru a-i împrăştia pe protestatari, în special pe cei din zona Rabaa al-Adawiya din estul capitalei şi pe cei din Piaţa Nahda, din centrul oraşului. 

Poliţiştii au aruncat gaze lacrimogene în locurile în care se aflau corturile protestatarilor, în timp ce mai multe elicoptere survolau zonele. Buldozerele au început să dărâme corturile şi baricadele ridicate de protestatari din cărămizi, pietre, saci cu nisip şi garduri. 

Pentru a-şi apăra taberele, manifestanţii au încercat să creeze bariere de foc, aprinzând anvelope şi alte materiale inflamabile. Astfel, deşi majoritatea deceselor s-au produs ca urmare a plăgilor prin împuşcare, câteva persoane au murit arse. 

Cu oră de stingere şi fără trenuri

În momentul de faţă, puterea din Egipt este concentrată în mâinile armatei, care l-a înlăturat pe Morsi şi a pus capăt regimului Frăţiei Musulmane printr-o lovitură de stat la începutul lunii iulie. Miercuri seară, forţele armate au declarat stare de urgenţă pentru toată ţara pentru o lună. 

Pentru 14 provincii, printre care Cairo, Giza, Asuit, Sohag, Sinai, Suez şi Alex, au fost stabilite şi ore de „stingere”, astfel încât civilii nu mai au voie să iasă pe stradă între orele 19.00 (ora 18.00 în România) şi 6.00 dimineaţa. Totodată, pentru a se asigura că suporterii islamişti nu se regrupează, armata a oprit transporturile feroviare din şi spre capitală. 

CITEŞTE MAI MULT

FOTO VIDEO Ciocnirile sângeroase între manifestanţii pro-Morsi şi armata egipteană instaurează haosul în Egipt

Forţele de securitate egiptene au demarat miercuri o operaţiune brutală de îndepărtare a două tabere din Cairo, ocupate de susţinătorii preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Armata a scos în stradă tancuri, buldozere, vehicule blindate şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în timp ce lunetiştii şi elicopterele urmăreau de la înălţime evoluţia operaţiunii. Violenţele de până acum au făcut cel puţin 47 de victime.

Armata din Egipt previne manifestaţiile în afara Cairo: trenurile au fost blocate

Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

UPDATE VIDEO Violenţe la Cairo. Cel puţin 95 morţi în timpul operaţiunii de dispersare a susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi

Cel puţin 95 persoane au fost ucise miercuri în timpul operaţiunilor armatei care a început să disperseze protestatarii din cele două tabere ridicate în Cairo.

Armata din Egipt îndepărtează două tabere de protestatari din Cairo

Susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi au spus că forţele de securitate au demarat miercuri o operaţiune de îndepărtare a două tabere ale protestatarilor amplasate în Cairo.

VIDEO Ciocniri între susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitori din Cairo

Poliţia a folosit grenade lacrimogene, marţi, pentru a dispersa mulţimea după ciocnirile dintre susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi şi locuitorii din centrul oraşului Cairo, a constatat un fotograf al AFP.

Israelienii au interceptat o rachetă lansată din Egipt

Forţele israeliene au detectat şi interceptat cu succes o rachetă lansată din regiunea egipteană Sinai spre staţiunea Eilat, din sudul Israelului, , în noaptea de luni spre marţi. De la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Sinai a devenit refugiul grupurilor de jihadişti care se opun armatei şi cer eliberaarea lui Morsi şi a capilor Frăţiei Musulmane, arestaţi de la începutul lunii iulie.

Justiţia egipteană a prelungit detenţia preventivă a fostului preşedinte Mohamed Morsi

Justiţia egipteană a anunţat luni prelungirea cu 15 zile a detenţiei preventive a preşedintelui Mohamed Morsi, demis şi arestat de armată pe 3 iulie, informează AFP.

Poliţia intenţionează să disperseze treptat manifestanţi pro-Morsi din pieţe, la Cairo

Poliţia va dispersa în mod "treptat", în decurs de "mai multe zile" şi după "mai multe somaţii", mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, care ocupă de o lună două pieţe în Cairo, au anunţat duminică oficiali de rang înalt, potrivit Mediafax.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite