FOTO VIDEO Ciocnirile sângeroase între manifestanţii pro-Morsi şi armata egipteană instaurează haosul în Egipt

0
0
proteste Cairo Egipt REUTERS

Forţele de securitate egiptene au demarat miercuri o operaţiune brutală de îndepărtare a două tabere din Cairo, ocupate de susţinătorii preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Armata a scos în stradă tancuri, buldozere, vehicule blindate şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în timp ce lunetiştii şi elicopterele urmăreau de la înălţime evoluţia operaţiunii. Violenţele de până acum peste 100 de victime.

Martorii violenţelor din cele două pieţe care adăposteau taberele de protestatari au spus că au auzit zgomotul focurilor trase de pistoale şi mitraliere, în timp ce fumul alb al gazelor lacrimogene se amesteca cu fumul negru şi înecăcios al cauciucurilor arse, relatează cotidianul „The New York Times”.

Au fost raportate zeci de morţi la numai câteva ore de la mobilizarea armatei, printre care şi doi poliţişti. Sute de oameni au fost arestaţi, între care se află şi mai mulţi lideri ai Frăţiei Musulmane, mişcarea islamistă care i-a instigat pe egipteni să protesteze faţă de demiterea fostului preşedinte.

La câteva ore de la începerea operaţiunii, armata a transmis că ţine „sub control” tabăra cea mai mică dintre ele două, din piaţa Nahda, în apropiere de Universitatea din Cairo. Deşi protestatarii din cea de-a doua tabără, în spatele moscheei Rabaa al-Adawyia dintr-o suburbie a cartierului Nasr, opun rezistenţă armatei, sunt depăşiţi numeric de soldaţii bine-înarmaţi.

Violenţele sângeroase se răspândesc în afara Cairo

Între timp, protestatarii din afara celei mai mari tabere s-au ciocnit pe străzile alăturate cu poliţiştii, luptându-se cu valurile de gaze lacrimogene. Unii dintre egipteni au construit baricade şi au desprins bucăţi din pavaj pe care le-au aruncat spre rândurile de poliţişti.

Totodată, fenomenul violent al protestelor se răspândeşte cu rapiditate şi în alte oraşe din ţară. Sute de susţinători din Alexandria ai fostului preşedinte Morsi au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta indignarea faţă de operaţiunea militară din Cairo. De asemenea, guvernul a anunţat că trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri cu scopul de a evita regruparea protestelor în afara capitalei.

Numărul morţilor este neclar din cauza agitaţiei. Presa locală a transmis că doi ofiţeri au fost omorâţi, pe când Frăţia Musulmană, din care provine fostul şef de stat islamist, afirmă că în „masacru” au fost ucise „peste 250 de persoane” din rândul manifestanţilor pro-Morsi. Bilanţul iniţial al morţilor este de peste 100 de persoane, potrivit agenţiei de ştiri AFP.

Violenţele din Egipt reflectă dezbinarea între curentul islamist susţinut de Frăţia Musulmană şi forţele seculariste pentru care armata reprezintă garanţia protecţiei naţionale.

 


Alte ştiri asemănătoare: 

Armata din Egipt previne manifestaţiile în afara Cairo: trenurile au fost blocate

Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

VIDEO Ciocniri între susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitori din Cairo

Poliţia a folosit grenade lacrimogene, marţi, pentru a dispersa mulţimea după ciocnirile dintre susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi şi locuitorii din centrul oraşului Cairo, a constatat un fotograf al AFP.

Israelienii au interceptat o rachetă lansată din Egipt

Forţele israeliene au detectat şi interceptat cu succes o rachetă lansată din regiunea egipteană Sinai spre staţiunea Eilat, din sudul Israelului, , în noaptea de luni spre marţi. De la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Sinai a devenit refugiul grupurilor de jihadişti care se opun armatei şi cer eliberaarea lui Morsi şi a capilor Frăţiei Musulmane, arestaţi de la începutul lunii iulie.

Justiţia egipteană a prelungit detenţia preventivă a fostului preşedinte Mohamed Morsi

Justiţia egipteană a anunţat luni prelungirea cu 15 zile a detenţiei preventive a preşedintelui Mohamed Morsi, demis şi arestat de armată pe 3 iulie, informează AFP.

Poliţia intenţionează să disperseze treptat manifestanţi pro-Morsi din pieţe, la Cairo

Poliţia va dispersa în mod "treptat", în decurs de "mai multe zile" şi după "mai multe somaţii", mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, care ocupă de o lună două pieţe în Cairo, au anunţat duminică oficiali de rang înalt, potrivit Mediafax.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite