Comunitatea internaţională şi presa pun presiune pe SUA să sisteze ajutoarele financiare către Egipt

0
0

Administraţia Obama este aspru criticată chiar şi de presa tradiţional favorabilă democraţilor din cauza deciziei de a continua programele de asistenţă financiară cu Egiptul, stat căruia îi furnizează anual împrumuturi şi ajutoare în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Acum, în contextul intervenţiei violente a armatei asupra poporului, voci tot mai multe şi mai puternice vor ca SUA să nu mai finanţeze Egiptul.

„Destul înseamnă destul. Washingtonul trebuie să rupă legăturile cu Egiptul” este primul titlu care se poate citi pe pagina electronică a publicaţiei internaţionale „Foreign Policy”. 

„Cu sânge curgând pe străzile Egiptului şi revenirea la stare de urgenţă, este timpul ca Washingtonul să înceteze să se mai prefacă”, scriu jurnaliştii Foreign Policy. 

„Sute de morţi în Egipt, iar ajutoarele din partea SUA încă mai curg!” este prima ştire pe „The Huffington Post”, publicaţie online favorabilă preşedintelui Obama. 

„Reacţia lui Obama la criza din Egipt a fost patetică” este deschiderea pe Slate.com, iar editorialiştii „USA Today” îi transmit lui Obama să sisteze ajutoarele către Egipt chiar în acest moment. 

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a anunţat în noaptea de miercuri spre joi că analizează posibilitatea sistării acestor împrumuturi, însă până acum nu au anunţat vreo decizie în acest sens. 

Imediat după înlăturarea lui Morsi de la putere, mai multe voci au contestat asistenţa financiară acordată anual de SUA Egiptului, în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Oficialii de la Washington trebuie să decidă dacă, în actualele condiţii, pot continua planul de asistenţă financiară. Cert este că, în singurele declaraţii pe care le-a făcut vizavi de situaţia din Egipt, preşedintele Barack Obama a evitat să folosească termenul „lovitură de stat”. 

Între timp, senatorul Rand Paul a iniţiat chiar un proiect pentru sistarea ajutoarelor către Egipt, însă demersul a rămas blocat în camera superioară a Congresului American. 

CITEŞTE MAI MULT

Bilanţul morţilor din Egipt creşte la câteva sute. Luptele dintre susţinătorii lui Morsi şi armată continuă

Sute de persoane au fost rănite şi alte câteva mii rănite în luptele dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi forţele armate care au preluat conducerea Egiptului prin lovitură de stat, la începutul lunii iunie.

Contrarevoluţia din Egipt, în imagini. Cele mai puternice momente ale luptelor dintre islamişti şi armată (ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE)

Câteva sute de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite în confruntările dintre susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi armata care l-a înlăturat de la putere prin lovitură de stat la începutul lunii iunie.

FOTO VIDEO Ciocnirile sângeroase între manifestanţii pro-Morsi şi armata egipteană instaurează haosul în Egipt

Forţele de securitate egiptene au demarat miercuri o operaţiune brutală de îndepărtare a două tabere din Cairo, ocupate de susţinătorii preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Armata a scos în stradă tancuri, buldozere, vehicule blindate şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în timp ce lunetiştii şi elicopterele urmăreau de la înălţime evoluţia operaţiunii. Violenţele de până acum au făcut cel puţin 47 de victime.

Armata din Egipt previne manifestaţiile în afara Cairo: trenurile au fost blocate

Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

UPDATE VIDEO Violenţe la Cairo. Cel puţin 95 morţi în timpul operaţiunii de dispersare a susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi

Cel puţin 95 persoane au fost ucise miercuri în timpul operaţiunilor armatei care a început să disperseze protestatarii din cele două tabere ridicate în Cairo.

Armata din Egipt îndepărtează două tabere de protestatari din Cairo

Susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi au spus că forţele de securitate au demarat miercuri o operaţiune de îndepărtare a două tabere ale protestatarilor amplasate în Cairo.

VIDEO Ciocniri între susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitori din Cairo

Poliţia a folosit grenade lacrimogene, marţi, pentru a dispersa mulţimea după ciocnirile dintre susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi şi locuitorii din centrul oraşului Cairo, a constatat un fotograf al AFP.

Israelienii au interceptat o rachetă lansată din Egipt

Forţele israeliene au detectat şi interceptat cu succes o rachetă lansată din regiunea egipteană Sinai spre staţiunea Eilat, din sudul Israelului, , în noaptea de luni spre marţi. De la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Sinai a devenit refugiul grupurilor de jihadişti care se opun armatei şi cer eliberaarea lui Morsi şi a capilor Frăţiei Musulmane, arestaţi de la începutul lunii iulie.

Justiţia egipteană a prelungit detenţia preventivă a fostului preşedinte Mohamed Morsi

Justiţia egipteană a anunţat luni prelungirea cu 15 zile a detenţiei preventive a preşedintelui Mohamed Morsi, demis şi arestat de armată pe 3 iulie, informează AFP.

Poliţia intenţionează să disperseze treptat manifestanţi pro-Morsi din pieţe, la Cairo

Poliţia va dispersa în mod "treptat", în decurs de "mai multe zile" şi după "mai multe somaţii", mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, care ocupă de o lună două pieţe în Cairo, au anunţat duminică oficiali de rang înalt, potrivit Mediafax.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite