LIVE TEXT | Război în Ucraina. Tentativă de lichidare a lui Zelenski, dejucată. Rusia scoate submarinele nucleare sub pretextul unor exerciţii. Agresorul a pierdut iniţiativa tactică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captura de ecran
FOTO Captura de ecran

Bombardamentele au continuat marţi la Kiev, unde cel puţin cinci persoane au fost ucise în urma unui atac asupra turnului de televiziune. Nu doar capitala Ucrainei a fost ţinta rachetelor, ci şi oraşul Harkov. În timp ce pregăteşte un asalt asupra Kievului, armata rusă susţine că a tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov. La rândul lor, forţele ucrainene au anunţat că au dejucat o operaţiune de asasinare a preşedintelui Zelenski.

GALERIE FOTO 


LIVETEXTUL CONTINUĂ AICI

UPDATE 03.37 O grupare de desant rusă a aterizat la Harkov, iar soldaţii ucraineni au luptat cu ea, a raportat  Serviciul de Securitate al Ucrainei, pe canalul Telegram al Radei Supreme a Ucrainei .

"Un grup rusesc de desant a aterizat la Harkov. Forţele de ocupaţie au atacat un spital - Centrul Clinic Medical Militar al Regiunii de Nord. O bătălie a izbucnit între invadatori şi apărătorii ucraineni", se arată în comunicat.

Potrivit canalului Telegram „Forţele Armate Operaţionale”  atacul a avut loc într-un moment în care oraşul şi regiunea au anunţat o alertă aeriană. 

UPDATE 02.15 În regiunea Sumy, Bayraktar a distrus două coloane inamice. Numărul invadatorilor distruşi nu este specificat.


În seara zilei de 1 martie, Bayraktar a început să lucreze împotriva ocupanţilor din regiunea Sumy, distrugând multe echipamente ruseşti. Acest lucru a fost anunţat de şeful Administraţiei Regionale de Stat Sumy Dmytro Zhyvytskyi pe  Facebook. Astfel, armata ucraineană a neutralizat aproximativ 80 de vehicule şi echipamente militare, jumătate dintre ele fiind lansatoare de rachete „Grad MLRS”. Acest lucru s-a întâmplat lângă satul Pustoviitivka din districtul Romensky.

De asemenea, aproximativ 100 de vehicule militare ruseşti, majoritatea tancuri şi transportoare blindate de trupe, au fost distruse în apropierea satului Bishkin. Anterior, lângă Harkov, armata ucraineană a bombardat Brigada 200 de puşcaşi motorizată a Forţelor Armate Ruse. 

UPDATE 00.55 Inamicul a pierdut iniţiativa tactică şi şi-a încetinit progresul

Forţele armate ale Ucrainei au respins atacul Rusiei atât de hotărât încât statul agresor trebuie să efectueze mobilizări pentru a crea rezerve. Declaraţia relevantă a fost făcută de comandantul şef al Forţelor Armate ucrainene Valery Zaluzhnyi pe pagina sa de Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.


„Întreaga lume poate vedea cum statul agresor, Federaţia Rusă, duce un război sângeros împotriva Ucrainei, folosind aviaţie cu rază lungă, operaţională şi tactică cu implicarea muniţiei ghidate de precizie. Ocupanţii ruşi vizează civilii urbani, dar aceştia apasă fără inimă pe trăgaci, făcându-i criminali de război. Forţele armate ale Ucrainei au respins atacul Rusiei atât de hotărât încât statul agresor trebuie să efectueze mobilizări pentru a crea rezerve. Inamicul a pierdut iniţiativa tactică şi a încetinit progresul”, a scris Zaluzhnyi.

Într-o luptă aprigă în direcţia Chornobîl, şeful de Stat Major al Armatei 36 (Ulan-Ude) din Districtul Militar de Est a fost rănit. În districtul operaţional Siverskyi, comandantul Brigăzii a 11-a separată de asalt aerian (Ulan-Ude) a Forţelor Aeropurtate ale Federaţiei Ruse a fost ucis (conform diferitelor date, rănit).

„Ocupanţii ruşi au două opţiuni: să fie distruşi sau să se predea. Suntem pe pământul nostru şi îl vom apăra până la ultima picătură de sânge. Fie al nostru, fie al invadatorului”, a subliniat Zaluzhnyi.

UPDATE 00.27 Coloana vehiculelor lui Kadyrov a fost distrusă lângă Borodianka.
O coloană de vehicule inamice a fost distrusă în apropierea satului de tip urban Borodianka, regiunea Kiev. 

Declaraţia relevantă a fost făcută de Poliţia Regiunii Kiev pe pagina sa de Facebook, relatează un corespondent Ukrinform. „La 1 martie 2022, în vestul Regiunii Kiev, unde luptele au loc, lângă satul Borodianka, apărătorii ucraineni au distrus o coloană inamică de vehicule militare marcate cu V. În special, au fost folosite pentru a transporta muniţie de calibru mare şi produse alimentare din magazinele ucrainene. Poliţia raionului Bucha a confiscat muniţia”, se arată în raport.

Se ştie că vehiculele marcate cu V sunt folosite de aşa-numiţii oameni ai lui Kadyrov. 

UPDATE 23.35 Ruşii bombardează Rusanivka, Vyshneve, Kurenivka, Boyarka şi suburbiile Kievului

Trupele ruse bombardează Rusanivka şi Kurenivka lângă Kiev, precum şi suburbiile capitalei - Boyarka, Vyshneve şi Zhulyany, transmite biroul de presă al Serviciului de Comunicaţii Speciale de Stat pe Telegram .


 

UPDATE 22.30 Forţele armate ucrainene şi apărarea teritorială au distrus o coloană rusă în regiunea Mykolaiv. Luptătorii ucraineni din aviaţia, armata şi apărarea teritorială au distrus o coloană de echipamente militare a invadatorilor ruşi în apropierea oraşului Bashtanka din regiunea Mykolaiv, postat pe Telegram Şefa Administraţiei Militare Regionale Kirovohrad, Maria Chorna.

"Am petrecut toată ziua urmărind mişcarea ocupanţilor din Mykolaiv. Acum pot să vă împărtăşesc vestea bună. O coloană de soldaţi ruşi a ajuns la Bashtanka, unde au întâmpinat o rezistenţă acerbă. Aici a fost bombardată de aeronava noastră, iar apărarea locală i-a urmărit pe câmp”, a spus Chorna. Potrivit acesteia, invadatorii au fugit spre Novyi Buh, dar nu i-a ajutat. Forţele armate ucrainene au distrus restul coloanei - câteva zeci de vehicule blindate. "De acum, ofensiva a fost oprită. Dar nu ne pierdem vigilenţa. Inamicul este foarte insidios", a subliniat ea. 

Declaraţia relevantă a fost făcută de şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, Mykola Lukashuk, pe pagina sa de Facebook , relatează un corespondent Ukrinform. „După-amiază, am primit informaţii despre coloana militară rusă, care se deplasează spre Krivoi Rog din Bashtanka şi era formată din aproximativ 800 de vehicule cu roţi. Apărătorii noştri au reacţionat imediat, împiedicând inamicul să intre în regiunea Dnipropetrovsk. Coloana a fost atacată din aer; ocupanţii au fost loviţi puternic”, se arată în raport.

UPDATE 22.00 Ce mai recent bilanţ al războiului, conform autorităţilor ucrainene:

Trupele ruse suferă pierderi grele. În dimineaţa zilei de 1 martie, au fost raportaţi 5700 de militari ucişi şi răniţi, 200 de prizonieri. Alte pagube înregistrate: 29 de avioane şi 29 de elicoptere distruse, 198 de tancuri, 846 de vehicule blindate de diferite tipuri, 77 de sisteme de artilerie, 24 de MLRS, 305 camioane, 60 de cisterne de combustibil, 7 sisteme antiaeriene, 3 drone, 2 nave.

Rachetele şi loviturile aeriene au lovit mai multe oraşe ucrainene. Până la 28 februarie, 352 de persoane, inclusiv 16 copii, au fost ucise şi 1684 de persoane (116 copii) au fost rănite în Ucraina în timpul celor cinci zile de la invazia rusă. Numărul civililor răniţi continuă să crească, mulţi oameni şi-au pierdut casele.

Oraşe precum Schastya şi Stanytsia Luhanska de lângă Luhansk sau Volnovakha din regiunea Doneţk sunt acum aproape distruse.

Niciunul dintre obiectivele cheie nu a fost atins de Rusia. Trupele ruse nu au reuşit, de exemplu, să atingă graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina, pe care încearcă să le captureze pentru autoproclamatele republici populare ocupate din Donbas.

Cu toate acestea, Rusia a preluat controlul asupra aeroportului din Berdiansk, oraşelor Berdiansk, Henichesk şi Nova Kakhovka, precum şi asupra insulei Şerpilor (Zmiinyi) din Marea Neagră. O serie de oraşe, inclusiv oraşul Herson, sunt în prezent atacate.

UPDATE 21.43 Uniunea Europeană a fost de acord să deconecteze de la sistemul de plăţi internaţionale SWIFT următoarele bănci ruseşti: VTB, Rossiya, Otkritie, precum şi Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank şi VEB RF.

UPDATE 21.40 Rusia interzice de miercuri exporturile de valută mai mari de 10.000 de dolari

UPDATE 21.20 Rusia desfăşoară exerciţii militare cu submarine nucleare în Marea Barents, dar şi cu lansatoare mobile de rachete în pădurile din Siberia. Activitatea armatei ruse a fost înregistrată după ce Vladimir Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă.

UPDATE 20.45 Valery Solovey (61 de ani), politolog şi fost profesor la Moscova, care a fost interogat recent pentru afirmaţiile conform cărora Putin ar suferi de boli fizice şi psihice, susţine că liderul de la Kremlin şi-a trimis familia într-un buncăr nuclear din Munţii Altai, Siberia, relatează Dailymail.

UPDATE 20.43 Analiştii spun că au observat foarte puţine progrese ruseşti în ultimele 24 de ore şi nu este exclus ca soldaţii ruşi să-şi fi provocat singuri defecţiuni la vehicule pentru a sabota operaţiunea de asalt asupra capitalei Ucrainei, Kiev. Imagine din satelit cu convoiul

UPDATE 20.37 Ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko, a anunţat că Ucraina a trimis o scrisoare la UNESCO pentru a salva Catedrala Sf. Sofia din Kiev de ameninţarea cu distrugerea. "Ruşii vor distruge Sf. Sofia din Kiev. Încearcă să distrugă întreaga istorie a Ucrainei, încercând să şi-o însuşească pentru ei înşişi", a scris Tkacenko pe contul său de Telegram. 

Ministrul a subliniat: „ Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse şi-a anunţat intenţia de a bombarda „clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei” din centrul capitalei ucrainene – oraşul Kiev”. La câteva zeci de metri de ţinta declarată a bombardamentului se află Catedrala SF. Sofia cu mozaicuri şi fresce din secolul al XI-lea. Monumentul arhitectural unic este inclus pe Lista Siturilor Patrimoniului Mondial. "Am trimis deja o scrisoare către UNESCO. Facem apel la comunitatea mondială să intervină.

UPDATE 20.34 Viceprim-ministrul ucrainean şi ministrul transformării digitale Mihail Fedorov a declarat că Ucraina a intrat în ofensivă în războiul cibernetic cu Rusia . „ Primul război cibernetic din istoria mondială se desfăşoară în faţa ochilor noştri.  Războiul cibernetic este deschis şi pe scară largă, cu participarea agenţiilor guvernamentale, agenţiilor de informaţii, hackerilor şi a întregii comunităţi IT patriotice  a scris Fedorov pe contul său de Telegram. 

UPDATE 20.30 Parlamentul European a votat în favoarea rezoluţiei „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, în care a cerut instituţiilor Uniunii Europene să lucreze pentru acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE, recunoscând astfel perspectiva europeană a Ucrainei. 637 de deputaţi au votat pentru documentul la o şedinţă extraordinară a Parlamentului European (convocată din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei), 13 împotrivă, 26 s-au abţinut. 

UPDATE 20.07 Volodimir Zelenski a vorbit marţi la telefon cu Joe Biden. „Trebuie să oprim agresorul”, a scris şeful statului ucrainean după discuţia avută cu omologul său american.

UPDATE 19.55 Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi că i-a cerut lui Vladimir Putin să desfăşoare un complex de rachete S-400 la vest de Minsk.

UPDATE 19.53 Presa internaţională elogiază atitudinea românilor faţă de refugiaţii ucraineni: „O revărsare de compasiune extraordinară“.

UPDATE 19.43 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, marţi seară, un mesaj „pentru lume”, după ce zona în care a avut loc masacrul de la Babi Yar a fost bombardată. „Ce rost are să spui «niciodată din nou» timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe acelaşi loc al Babi Yar”. „Cel puţin 5 ucişi. Istoria se repetă”.

„În perioada 29-30 septembrie 1941, naziştii au ucis aici peste 33 de mii de evrei. 80 de ani mai târziu, naziştii ruşi lovesc acelaşi pământ pentru a-i extermina pe ucraineni. Rău şi barbar”, a scris ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

UPDATE 19.30 Şeful Consiliului pentru Securitatea şi Apărarea Ucrainei, Oleksii Danilov, a anunţat lichidarea unui grup de militari ceceni de elită din aşa-numitele trupe „kadîrovţi”, care plănuiau asasinarea preşedintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, informează agenţia ucraineană de presă Unian.

Potrivit lui Danilov, grupul de militari de elită a fost împărtiţ în două. „I-am monitorizat. Un grup a fost acoperit în Hostomel, un alt grup este acum, ca să spunem aşa, sub foc”, a precizat oficialul ucrainean.

UPDATE 19.21 Mai multe avioane ruseşti de luptă Su-30 şi Su-35 lansează atacuri din zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie asupra unor obiective de infrastructură civilă şi militară, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat.

UPDATE 19.18 O cameră de supraveghere a unui magazin din Ucraina a surprins reacţiile unor militari ruşi care au dat iama după alimente. Soldaţii au devenit atât de agitaţi încât pare că au văzut pentru prima dată mandarine.

UPDATE 19.16 Imagini impresionante vin de pe fronturile din Ucraina. La Melitopol, în sudul ţării, mai mulţi localnici au fost surprinşi în timp ce se confruntă cu soldaţii ruşi aflaţi în vehiculele lor. Într-un videoclip postat pe internet, ucraineni neînarmaţi pot fi văzuţi încercând efectiv să împingă înapoi vehiculele ruseşti. „Duceţi-vă acasă, fasciştilor! Aveţi de gând să ne împuşcaţi liniştiţi? Nu avem arme! Duceţi-vă acasă! Duceţi-vă acasă!”.

ucraineni care se pun in fata vehiculelor militare FOTO captura

UPDATE 19.11 Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine, a anunţat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, descriind situaţia drept „extrem de îngrijorătoare”. Agenţiile ONU au lansat un apel de urgenţă cerând 1,7 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina.

UPDATE 19.08 Ruşii de rând încep să simtă efectul sancţiunilor economice şi financiare impuse de Occident în urma deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Un tânăr din Moscova spune pentru BBC că se teme ca ţara sa să nu ajungă asemeni Coreei de Nord, cel mai izolat regim dictatorial din lume. Un reportaj marca BBC.

UPDATE 18.27 Aşa-numitul „avion al Apocalipsei”, menit să servească drept centru de comandă aerian în cazul unui conflict nuclear, a fost trimis într-o misiune de antrenament de patru ore, după ce Vladimir Putin a dispus plasarea în stare de luptă a forţelor nucleare ruse.

UPDATE 18.21 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, le-a promis bani şi aministie soldaţilor ruşi care depun armele şi se predau, relatează DPA.

Potrivit lui Reznikov, fiecare soldat rus ca se va preda va primi circa 40.000 de euro. „Hotărâţi-vă! Veniţi fără arme, cu steagul alb!”, le-a transmis ministrul ucrainean pe Facebook soldaţilor angajaţi în războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

„Oricine refuză să fie un ocupant va aduce pacea. Pentru cei care aleg calea ocupantului - nu va exista milă!”, a avertizat el.

UPDATE 17.56 Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar alte şase au fost rănite, marţi, în Ucraina, într-un nou atac aerian vizând o zonă rezidenţială în oraşul Harkov (est). „Opt persoane au fost ucise, şase au fost rănite, iar 38 de persoane au fost salvate”, a anunţat pe Facebook Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE 17.53 Turnul televiziunii din Kiev a fost bombardat de forţe ruse marţi. Bombardamentul a avut loc după ce armata rusă a ameninţat că va ataca infrastructuri din capitala Ucrainei, în special ale serviciilor secrete. Cel puţin cinci persoane au fost ucise în acest atac, iar alte cinci rănite.

UPDATE 16.57 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis marţi, în faţa Parlamentului European, că acţiunile recente ale Rusiei în Ucraina reprezintă „terorism geopolitic” şi a subliniat că oficialii europeni trebuie să sprijine pacea, democraţia şi dreptul internaţional, alături de poporul ucrainean.

UPDATE 16.53 Excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU este una dintre „opţiunile care se află pe masă”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

UPDATE 16.50 Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, a ieşit marţi din rezerva obişnuită a familiei regale şi şi-a exprimat solidaritatea cu ucrainenii, în urma invaziei ruse a Ucrainei, pe care o denunţă drept un atac ”împotriva libertăţii”.

UPDATE 16.19 O nouă rundă de discuţii între delegaţiile rusă şi ucraineană este programată pentru 2 martie, a anunţat marţi publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.

UPDATE 16.11 Rusia se pregăteşte să lanseze o „operaţiune psihologică şi de dezinformare la scară largă” împotriva Ucrainei, a declarat, marţi, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Scopul său este să dezbine rezistenţa ucrainenilor şi a armatei ucrainene cu ajutorul minciunilor”, a precizat Reznikov.

UPDATE 16.00 Forţele ruse susţin că au tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov, la nord de Marea Neagră. Forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei „au ajuns la graniţele provinciei Doneţk a Ucrainei şi s-au alăturat trupelor Federaţiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Mării Azov”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

UPDATE 15.53 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, i-a solicitat, marţi, omologului său chinez, Wang Yi, într-o convorbire telefonică, să apeleze la relaţiile strânse ale Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară rusă pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al diplomaţiei ucrainene, ministrul de Externe al Chinei i-a transmis lui Kuleba că Beijingul este pregătit să depună toate eforturile diplomatice posibile pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

UPDATE 15.45 Ministerul rus al Apărării îi avertizează pe locuitorii din Kiev să-şi părăsească casele, deoarece intenţionează să lovească ţinte în capitala Ucrainei, transmite agenţia de presă Tass. Într -o declaraţie emisă marţi după-amiază, Ministerul rus al Apărării spune că forţele lor se pregătesc să lanseze „lovituri de înaltă precizie” împotriva sediului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi a Centrului 72 pentru Informaţii şi Operaţiuni Psihologice (PSO) din Kiev.

GALERIE FOTO Gara din Kiev, luată cu asalt de mii de oameni care încercă să fugă din calea războiului din Ucraina 

UPDATE 15.36 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a acuzat marţi pe Vladimir Putin de „ruperea” păcii în Europa. „Preşedintele Putin a rupt pacea în Europa”, iar „Alianţa (Nord-Atlantică) condamnă invazia brutală şi nejustificată a Ucrainei”, a declară Jens Stoltenberg în cursul unei vizite la baza aeriană poloneză Lask (centru). Stoltenberg subliniază că NATO „nu caută conflictul cu Rusia” şi îndeamnă Moscova „să se retragă imediat din Ucraina”.

UPDATE 15.32 Împotmoliţi pe teren, oamenii lui Putin escaladează retorica.  „Forţele armate ale Federaţiei Ruse vor continua operaţiunea militară specială până când obiectivele sale vor fi atinse”, a spus ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu într-un discurs transmis de posturile TV afiliate Kremlinului.

Pe de altă parte, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a reacţionat vehement faţă de o declaraţie a ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire, care a promis război economic şi financiar împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

„Astăzi, un anume ministru francez a spus că au declarat război economic Rusiei. Supravegheaţi-vă limbajul, domnilor! Şi nu uitaţi că în istoria umanităţii războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”, a scris Medvedev pe Twitter.

UPDATE 15.07 Volodimir Zelenski a transmis, marţi, un mesaj Parlamentului European reunit în sesiune specială, prin intermediul unei videoconferinţe. Preşedintele Ucrainei, îmbrăcat în haine militare, a subliniat că poporul său luptă pentru libertate, drepturi şi valori şi le-a cerut europarlamentarilor să demonstreze că sunt alături de Ucraina.

„După ultimele zile, nu ştiu cum să salut pe toată lumea pentru că nu pot spune bună dimineaţa, bună ziua sau bună seara. Fiecare zi pentru unii oameni este ultima. Vorbesc astăzi despre cetăţenii mei care se apără plătind preţul suprem pentru apărarea libertăţii. Mă bucur că v-am unit astăzi pe toţi, toate ţările din Uniunea Europeană. Dar nu ştiam că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim. Aceasta este o tragedie pentru mine, pentru fiecare ucrainean, pentru statul nostru. Acest preţ foarte mare. Mii de oameni au fost ucişi”, a transmis preşedintele ucrainean, într-o intervenţie video. 

„Luptăm doar pentru pământul nostru şi pentru libertatea noastră. În ciuda faptului că toate oraşele noastre mari sunt acum blocate. Nimeni nu va interveni în libertatea şi ţara noastră. Credeţi-mă, fiecare centru de astăzi, indiferent cum se numeşte, se va numi Piaţa Libertăţii, în fiecare oraş. Nimeni nu ne va dezbina. Avem dorinţa de a ne vedea copiii în viaţă”, a mai spus acesta, precizând că Rusia a vizat copiii ucraineni. 

Atacurile de marţi s-au soldat cu moartea a 16 copii.

UPDATE 15.04 Primarul oraşului Cernihiv, Vladislav Atroşenko, a anunţat că va oferi recompense cuprinse între 4.500 şi 7.500 de euro pentru distrugerea armamentului rusesc. În plus, capturarea unui soldat rus va fi recompensată cu 300 de dolari.

UPDATE 14.39 Operaţiunea de capturare a oraşului Odessa întâmpină dificultăţi deocamdată, inclusiv ca urmare a revoltei unor tineri militari ruşi desfăşuraţi în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, relatează zn.ua, care citează publicaţia „Dumskaia”.

UPDATE 14:10 Polonia nu va oferi sau trimite avioane de vânătoare Ucrainei, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, după ce autorităţile de la Kiev au lansat informaţia că mai multe state europene vor dona avioane MiG-29 şi Suhoi Su-25 Ucrainei pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

„Nu trimitem niciun avion de vânătoare în Ucraina pentru că asta ar deschide o interferenţă militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte la acest conflict”, a spus preşedintele Poloniei Andrzej Duda.

Reacţia Poloniei vine după ce şi Bulgaria a respins categoric ideea de a dona avioane de vânătoare Ucrainei.

UPDATE 13.28 Ministerul ucrainean de Externe îşi exprimă speranţa că războiul dus în prezent de Rusia împotriva Ucrainei va fi judecat la un „Tribunal Nurnberg al secolului XXI”.

Ucraina acuză Rusia de crime de război în teritoriul său. Curtea Penală Internaţională s-a sesizat deja şi a anunţat că va deschide o anchetă în acest sens.

UPDATE 13.26 Mai mulţi europarlamentari au depus un proiect de rezoluţie în care condamnă invazia militară a Rusiei în Ucraina şi cer Moscovei să-şi retrag trupele. Eurodeputaţii propun şi o serie de măsuri, inclusiv sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi ajutoare constând în armament pentru Ucraina. Rezoluţia, care va fi supusă votului astăzi, pledează pentru aducerea în faţa justiţiei a lui Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko.

UPDATE 13.24 Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată, marţi seară, începând cu ora 21.00, în culorile drapelului Ucrainei, ca gest simbolic de susţinere pentru poporul ucrainean.

UPDATE 13.22 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat, marţi, în cadrul Conferinţei pentru Dezarmare de la Geneva, că Ucraina a încercat să achiziţioneze arme nucleare, numind acest lucru un „pericol real pe care trebuie să-l prevină”. În plus, Lavrov a precizat că „Occidentul nu trebuie să construiască baze militare în fostele ţări comuniste”.

Numeroase delegaţii, printre care a Ucrainei şi cele din mai multe ţări occidentale, au boicotat intervenţia lui Lavrov, ieşind din sală în momentul  începerii difuzării discursului ministrului rus.

lavrov boicotat geneva onu 1 martie 2022

Foto EPA EFE

UPDATE 13.20 Rusia cere Statelor Unite să-şi retragă toate armele nucleare din Europa şi să le distrugă infrastructura.

UPDATE 13.12 Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina şi să îşi retragă toate forţele, adăugând că alianţa nu va trimite trupe sau avioane de luptă pentru a sprijini Kievul, deoarece nu doreşte să devină parte a conflictului.

„Atacul rusesc este total inacceptabil şi este activat de Belarus”, a declarat Stoltenberg marţi, după întâlnirea cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

„NATO este o alianţă defensivă, nu căutăm un conflict cu Rusia. Rusia trebuie să oprească imediat războiul, să-şi retragă toate forţele din Ucraina şi să se angajeze cu bună-credinţă în eforturile diplomatice”, a adăugat el.

UPDATE 12:28 Serviciile de urgenţă din Harkov spun că cel puţin 20 de persoane au fost rănite în timpul bombardării biroului administraţiei de stat, dar informaţiile nu pot fi verificate în mod independent, transmite BBC.

Agenţia NEXTA scrie pe Twitter că Ministerul Ucrainean pentru situaţii de urgenţă anunţă şase răniţi la Harkov, printre care şi un copil.

Într-un videoclip postat pe Facebook, un lucrător de urgenţă din afara clădirii grav avariate spune că aceasta a fost parţial distrusă şi adaugă că o scară dintr-o clădire din apropiere s-a prăbuşit, prinzând oameni sub ea.

Bărbatul spune că aproximativ 20 de civili au fost răniţi de lovitură şi alţi şase s-au recuperat, deşi nu este clar dacă a vrut să spună că oamenii au fost ucişi.

„Salvatorii caută prin moloz, îi scot pe răniţi şi cadavrele celor ucişi. Munca noastră continuă", spune muncitorul.

Harkov are o semnificaţie specială pentru ucraineni. Este al doilea oraş ca mărime al ţării şi prima capitală a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene înfiinţată de bolşevici.

Oraşul găzduieşte unele dintre cele mai importante industrii din Ucraina, inclusiv o fabrică de tancuri, precum şi numeroase companii IT.

Vorbind la scurt timp după atac, şeful administraţiei regionale, Oleh Sinehubov, a catalogat lovitua drept „crimă de război perfidă”.

UPDATE 12.09 Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv, a anunţat Parlamentul ucrainean, citând Forţele de Apărare Teritorială Nord. Anunţul vine după ce Lukaşenko susţinea că nu va trimite trupe în Ucraina. De atfel, şi preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut luni bune că nu va declanşa un război împotriva Ucrainei.

UPDATE 12:04 Belarus nu intenţionează să se alăture operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, a declarat, marţi, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, transmite Reuters. Armata ucraineană susţine cu totul altceva.

UPDATE 11.35 Oraşul Mariupol a fost ţinta constantă a bombardamentelor pe parcursul celor 6 zile de invazie rusă în Ucraina. Primarul oraşului Mariupol din Ucraina, Vadym Boichenko, a anunţat, marţi dimineaţă, că oraşul-port din sudul ţării a fost permanent ţinta bombardamentelor de când invazia Rusia asupra Ucrainei a început, în urmă cu şase zile. Atacurile constante s-au soldat cu moartea civililor şi au distrus infrastructura oraşului, relatează Reuters.

"Avem cartierele rezidenţiale bombardate permanent timp de cinci zile. Ne atacă cu artilerie, ne bombardează cu rachete GRAD, cu forţele aeriene", a spus Vadym Boichenko, într-o transmisie în direct pentru televiziunea ucraineană.

"Avem infrastructură civilă avariată - şcoli, case. Sunt mulţi răniţi. Sunt femei, copii ucişi", a adăugat el.

Cel mai mare producător de oţel din Ucraina, Metinvest BV, are cele mai multe fabrici situate în Mariupol, dar şi-a oprit producţia în acest oraş. Compania a trimis majoritatea angajaţilor acasă, în timp ce turele cu program de muncă redus au asigurat funcţionarea optimă a echipamentelor.

UPDATE 11:26 Atac al ruşilor cu rachete asupra unei staţii radar din Ismail, oraş aflat la 15 kilometri de graniţa România. Nu sunt informaţii deocamdată despre posibile victime.

UPDATE 11:22 Astăzi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ţine un discurs în Parlamentul European, informează zn,ua. Intervenţia este programat după ora 13:00 în format video. Nu există o oră exactă. Va face apel la primirea Ucrainei în Uniunea Europeană şi va vorbi despre invazia rusă.

UPDATE 11:02 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin, a recunoscut marţi că există victime în rândul combatanţilor săi trimişi sâmbătă în Ucraina. Potrivit lui Kadîrov, doar doi luptători ceceni au murit în lupte, iar alţii şase au fost răniţi. „Trupele Gărzii Ruse din Republica Cecenia, înarmate cu echipament de ultimă generaţie, uniforme, pregătite fizic, sunt decise să îndeplinească ordine, indiferent cât de complexe”, a adăugat el într-o nouă notă propagandistică, menită să inducă teroarea. 

Cu ajutorul aşa-numiţilor „kadîrovţi” şi sub oblăduirea lui Putin, Kadîrov a impus în Cecenia un regim represiv. „Kadîrovţi” sunt unităţi paramilitare care seamănă teroarea în timp ce îşi urmăresc ţintele.

UPDATE 10:54 Oligarhii ruşi îşi mută iahturile în timp ce SUA caută să „vâneze” şi să îngheţe activele acestora.

UPDATE 10:38 Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a explicat de ce Statele Unite consideră că „nu este cea mai bună idee” să închidă spaţiul aerian deasupra Ucrainei . Potrivit WSJ , acest lucru va trage SUA într-un război împotriva Rusiei.

„Asta ar însemna practic că armata americană ar doborî avioane, avioane ruseşti. Aceasta este cu siguranţă o escaladare... Preşedintele nu vrea să facă asta. Acestea sunt motivele pentru care aceasta nu este cea mai bună idee", a  spus Psaki.

UPDATE 10:36 Rusia a trecut de la 40% din forţele sale în interiorul Ucrainei la aproximativ 75%, potrivit unui expert militar citat de BBC.

Cifra de 75% a fost citată şi de un înalt oficial american al apărării.

Dr. Jack Watling este cercetător în domeniul războiului terestru şi al ştiinţelor militare la Royal United Services Institute.

El a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4 că un corp mare de trupe ruseşti înaintează spre sud din Belarus şi încep să stabilească condiţiile pentru a putea efectua un asalt în Kiev.

Întrebat despre faptul că Rusia a folosit rachete grad în zone rezidenţiale din Harkov, el descrie aceste arme ca fiind sisteme de lansare de rachete multiple care trag un număr mare de rachete nedirijate într-o zonă.

El spune că există, de asemenea, dovezi că unele dintre aceste au conţinut muniţii cu dispersie.

Armata ucraineană nu mai funcţionează în formaţiuni militare, ci acum luptă din poziţii de apărare destul de fixe şi devine din ce în ce mai mult parte a forţei de apărare teritorială şi de voluntariat alături de care operează, mai spune Watling.

UPDATE 9:22 Piloţi ucraineni au sosit în Polonia pentru a începe procesul de preluare a controlului avioanelor de luptă pe care se aşteaptă să le fie donate de ţări europene, a declarat un oficial guvernamental ucrainean pentru POLITICO.

Potenţialul transfer de avioane mai vechi de fabricaţie rusă pentru a fi folosite în lupta împotriva forţelor ruse ar putea fi cel mai important moment de până acum într-un val de transferuri de arme promise în ultimele 24 de ore, care include mii de rachete antiblindată, mitraliere, artilerie şi alt echipament.

Nu este clar încă ce ţări donează avioanele, dar şeful de securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, a promis în weekend că UE va finanţa transferul avioanelor de luptă din mai multe ţări.

mig 29 ucrainean

MiG-29 al Aviaţiei militare ucrainene

UPDATE 9:16 O bombă a lovit o piaţă din centru Harkovului, potrivit imaginilor publicate pe Twitter. Potrivit autorităţilor ucrainene, ţinta exploziei a fost clădirea administrativă din centrul oraşului.

cladire admin harkov distrusa

Din imagini se vede cum mai multe maşini care circulau în acel moment în zonă sunt afectate de explozie.

Lovitura ar fi fost o încercare de a-l ucide pe guvernatorul regiunii.

UPDATE 9:04 Operatorii de telefonie mobilă din Ucraina au dezactivat capacitatea forţelor de ocupaţie ruse de a-şi folosi canalele de comunicare în roaming.

După ce şi-au dat seama că nu mai au acces la roaming, au început să ia telefoane de la ucraineni. Iar cei care refuzau să le dea au fost şi împuşcaţi, informează Serviciul de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţia Informaţiei al Ucrainei, citat de zn.ua.

„Comunicaţia este unul dintre elementele cheie ale desfăşurării operaţiunilor militare eficiente. După ce au pierdut oportunitatea de a suna, forţele de ocupaţie recurg la confiscarea telefoanelor cetăţenilor", se spune în mesaj.

UPDATE 8.29 Procurorul Curţii Penale Internaţionale de la Haga, Karim Khan , s-a declarat gata să demareze o anchetă cu privire la invazia rusă a Ucrainei cât mai curând posibil . Declaraţia procurorului este publicată pe site-ul CPI .

UPDATE 8.07 Preşedintele Zelenski acuză Rusia de crime de război din cauza bombardamentelor brutale asupra Harkovului, care a dus la moartea a 11 civili şi la şcoli distruse. Un atac rus cu rachete balistice a distrus trei clădiri rezidenţiale în regiunea Kiev. Ambasadoarea Ucrainei în SUA a acuzat  Rusia că a folosit luni o armă termobarică împotriva ucrainenilor

O maternitate din apropiere de capitala Kiev a fost lovită de bombardamentele lansate de ruşi, a anunţat directorul spitalului Vitalii Girin citat de Kiv Independent. Spitalul privat este situat în satul Buzova din apropiere de Kiev unde se duc lupte intense. Potrivit sursei citate, toată lumea a fost evacuată din clădirea avariată.

UPDATE 8.00 În jur de 70 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, duminică, într-un atac al artileriei ruse asupra localităţii Ohtîrka, la nord-est de Kiev, a anunţat un oficial local, citat de BBC, scrie News.ro.

BAZA AERIANA Ohtîrka DISTRUSA 1 MARTIE 2022

Foto Dmitro Zhiviţki/Telegram via BBC.com

Dmitro Zhiviţki, şeful administraţiei de stat a regiunii Sumi, spune că atacul a distrus o unitate militară ucraineană, iar salvatorii şi voluntarii au recuperat cadavrele din moloz.

„Au murit mulţi oameni. În prezent, în cimitir se pregătesc locuri pentru aproximativ 70 de soldaţi ucraineni morţi”, a scris el pe Telegram.

BAZA AERIANA Ohtîrka DISTRUSA 1 MARTIE 2022

Foto Dmitro Zhiviţki/Telegram via BBC.com

„Dar şi inamicul a primit ceea ce merită”, a adăugat el, spunând că în oraş sunt „o mulţime de cadavre ruseşti”, care acum sunt date Crucii Roşii.

Afirmaţiile sale nu putut fi verificate din surse independente, notează BBC.

UPDATE 7.59 Sirene antiaeriene răsună, marţi dimineaţă, în mai multe oraşe din Ucraina, care se confruntă cu a şasea zi de război contra invaziei Rusiei, transmite News.ro.

Potrivit The Kyiv Independent, sirenele se aud la Rivne, Ternopîl, Vinniţia şi Volin.

Locuitorii sunt sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 7.51 Un transport de terminale Starlink, care permit utilizatorilor de internet să acceseze internetul prin satelit de la SpaceX, a sosit în Ucraina, potrivit unui oficial, citat de BBC.

Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov, care este şi ministrul ucrainean al digitalizării, a împărtăşit vestea într-un tweet în care îi mulţumeşte fondatorului SpaceX, Elon Musk.

"Starlink este aici. Mulţumim, Elon Musk", a scris Fedorov pe Twitter, iar răspunsul lui Musk nu a întârziat să apară: "Cu mare drag".

UPDATE 7.44 Primarul oraşului Harkov, Igor Terehov, a precizat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 37 rănite într-o zi, după bombardamente.

„Doar azi, 37 de persoane au fost rănite, inclusiv 3 copii. Patru persoane au ieşit din adăposturi pentru apă şi au murit. O familie, doi adulţi şi trei copii au ars de vii într-o maşină. Este oribil”, a spus Terehov, potrivit biroului ucrainean al BBC. 

„Oraşul Harkov nu a cunoscut niciodată asemenea distrugeri în istoria recentă”, a afirmat primarul. 

El a citat un oficial care a precizat pe Telegram că „zeci” de cadavre au putut fi văzute pe străzile oraşului. El a numit-o „crimă de război”. 

Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare de stat din Harkov, a declarat că ruşii au bombardat zone civile unde nu exista infrastructură critică sau forţe armate. El a estimat că „sunt 11 morţi şi zeci de răniţi”.

Clădiri militare atacate în Harkov

UPDATE 7.35 Ambasada Chinei în Ucraina a început să-şi evacueze cetăţenii, relatează BBC. Ambasada a anunţat că primul grup organizat a plecat luni, presa de stat afirmând că aceştia sunt studenţi chinezi de la Kiev, care se îndreptau spre Moldova.

UPDATE 04.10 În Okhtyrka, regiunea Sumy, 70 de soldaţi ucrainieni au murit într-o unitate militară în urma incendiilor masive declaşate de bombardamentele ocupanţilor ruşi, a anunţat şeful administraţiei de stat regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi. "Ieri, artileria inamică a lovit unitatea militară. Continuăm să recuperăm cadavre din dărâmături. SES şi voluntari lucrează. Sunt mulţi morţi. În prezent, în cimitir se pregătesc locuri pentru aproximativ 70 de soldaţi ucraineni morţi.” În acelaşi timp, Zhyvytskyi a subliniat că inamicul a suferit şi pierderi grele. "Erau o mulţime de cadavre ruseşti în oraş, le adunăm şi le predăm Crucii Roşii", a adăugat şeful Administraţiei Regionale de Stat Sumy. 

UPDATE 03.44 Lângă Herson, forţele armate ucrainiene au distrus o coloană mare de echipamente militare ale ocupanţilor, a anunţat de corespondentul militar Andriy Tsaplienko şi a publicat un videoclip pe canalul său Telegram. „Lângă Herson chiar acum, Forţele Armate au distrus o mare coloană de echipament militar inamic”, se arată în comunicat. Reamintim, după ora 00:00 pe 28 februarie, lângă Makarov din regiunea Kiev, armata ucraineană a distrus o altă coloană de echipamente inamice.

UPDATE 03.05 Sateliţii au surprins o coloană uriaşă de echipamente militare ruseşti în apropiere de Kiev. Coloana este formată din vehicule blindate, tancuri, artilerie remorcată şi alte vehicule. Convoiul militar rus care a ajuns la periferia Kievului s-a dovedit a fi chiar mai lung decât se credea anterior. Potrivit reprezentanţilor Maxar Tehnologies, coloana are o lungime de peste 40 de mile (64 km). Maxar a atribuit lungimea actualizată a convoiului imaginilor satelitare suplimentare pe care le-au colectat şi analizat. Imaginile făcute luni noaptea târziu arată convoiul care se întinde de la baza aeriană Antonov, la aproximativ 17 mile de centrul oraşului Kiev, la nord de Pryborsk. Compania a spus că a văzut stâlpi de fum ridicându-se deasupra caselor de la nord şi nord-vest de Ivankov , lângă drumurile pe care se mişca coloana. Deocamdată nu se ştie ce a cauzat fumul.

convoi tancuri ucraina

UPDATE 02.25 „Mariupol se află sub controlul armatei ucrainene. Cu toate acestea, în urma raidului aerian, Mariupol a rămas practic fără alimentare cu energie electrică: pot exista întreruperi ale comunicaţiilor mobile şi ale internetului", se arată într-un comunicat al Serviciului de Comunicaţii Speciale de Stat postat pe Telegram. Pe Facebook, Natalia Ovdienko a scris că liniile de înaltă tensiune au fost avariate.

UPDATE 01.55 „În Marea Neagră, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, este puţin probabilă o operaţiune de debarcare navală în următoarele zile. Majoritatea grupului de nave a Flotei Mării Negre are sediul", se se precizează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
După cum a raportat agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, pe 27 februarie, consilierul şefului Preşedinţiei Aleksei ArestovicI a spus că Rusia a pregătit 11 nave mari de debarcare care au plecat deja spre Marea Neagră şi de pe care pot încerca să aterizeze în Ucraina.

UPDATE 01.33 Situaţia din jurul oraşului Kiev rămâne tensionată, se precizează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. "În Polisia, inamicul continuă să încerce să reia ofensiva în direcţia capitalei", se arată în comunicat. Se observă că forţele de ocupaţie ruse folosesc tactici pentru a distruge infrastructura şi a lansa lovituri cu rachete şi bombe asupra aşezărilor, ignorând regulile dreptului internaţional umanitar. Amintim că avioanele Federaţiei Ruse efectuează atacuri peste Cernobîl şi ZNPP pentru a nu fi doborâte de trupele ucrainene. De exemplu, aeronavele ruseşti Su-30 şi Su-35 manevrează în zona interzisă de zbor deasupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporizhzhya şi trag de acolo pentru a împiedica trupele ucrainene să tragă înapoi dezastrele.

UPDATE 00.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că bombardarea brutală a Harkovului de către artileria rusă cu rachete este în mod clar o crimă de război. „Oraş liniştit. Zone rezidenţiale paşnice. Fără instalaţii militare. Zeci de relatări ale martorilor oculari dovedesc că nu este vorba de o singură salvă falsă, ci de o distrugere deliberată a civililor. Ruşii ştiau unde trag. Va exista un tribunal pentru această crimă. Internaţional. Aceasta este o încălcare a tuturor legilor războiului. Nimeni din lume nu vă va ierta că aţi ucis oameni paşnici ucraineni”, a spus şeful statului în discursul său. Preşedintele a declarat că un stat care comite crime de război împotriva civililor nu poate fi membru al Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 00.05 100 de grupuri mobile au fost înfiinţate la Kiev pentru a patrula oraşul şi a prinde grupurile de sabotaj şi recunoaştere, a anunţat de ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastirsky, în cadrul unui teleton. El a menţionat că aceste grupuri „prind şi oameni care monitorizează mişcarea echipamentelor noastre şi apoi îi predau forţelor de ordine”.

Vorbind despre jefuitori, Monastyryky a remarcat că totul ar trebui să se întâmple în limitele legii. El a menţionat că în cazul rezistenţei în timpul reţinerii sau în cazul folosirii armelor, vor fi ucişi pe loc.

UPDATE 23.45 Unele dintre cele mai pregătite unităţi de luptă ale Forţelor Armate ale Belarusului au început să se deplaseze la graniţa de stat a Ucrainei în direcţia Volyn, se precizează în rezumatul Statului Major al Forţelor Armate din Ucraina, din seara zilei de 28 februarie.

UPDATE 23.30 "96 de tancuri inamice, 20 instalaţii Grad, 8 camioane cu combustibil în apropiere de Lebedyn (regiunea Sumy) au fost arse până la pământ de artilerie şi lovituri precise cu drone Bayraktar. Era o bază de realimentare a Rusiei. Poziţiile Grad au fost şi ele distruse", se arată în comunicatul Comandamentului Operaţional „Nord”. 

UPDATE 23.00 De la începutul invaziei Ucrainei, Federaţia Rusă a lansat 113 rachete sol-mare Iskander şi Kaliber asupra oraşelor şi satelor paşnice din Ucraina, arată un comunicat al Forţelor Armate ale Ucrainei. Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, a declarat că această crimă sângeroasă a regimului Putin necesită o anchetă de către Tribunalul de la Haga.

UPDATE 22.42 Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă cu privire la presupuse crime de război comise în Ucraina. „Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii”, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan.   

UPDATE 22.35 Lupta eroică a Ucrainei împotriva  brutalităţii regimului Putin şi armatei ruse a captivat lumea pentru că are toate elementele povestirilor în care se dă o luptă între bine şi rău,  ordine şi haos şi în care un David înfruntă un Goliat - este modul în care putem explica ce se întâmplă. Este şi o poveste convingătoare pentru că respinge gândirea convenţională şi demontează asumpţiile celor din ambele tabere, arată o analiză USA Today potrivit căreia „războiul lui Putin s-ar putea întoarce împotriva lui, schimbând regimul la Moscova, nu la Kiev”.

UPDATE 22.29 Mai multe explozii au fost auzite luni seara la Kiev, pe care forţe ruse încearcă să-l cucerească, fără succes, relatează AFP. Potrivit unui jurnalist local, locuitorilor capitalei Ucrainei li sa ordonat să se adăpostească.

Publicaţia Kyiv Independent scrie că tirurile se concentrau la Brovarî, la periferia Kievului, şi că ar fi în curs raiduri aeriene.

UPDATE 22.25 Decizie istorică. Finlanda a anunţat că va trimite Ucrainei arme şi muniţie după ce a fost ameninţată de Rusia

UPDATE 22.24 Armata rusă a plănuit să cucerească oraşele cheie ale Ucrainei, între care Kiev, Harkiv şi Herson, într-o „operaţiune specială” de două zile, dar blitzkrieg-ul a eşuat lamentabil, relatează agenţia de presă Unian, care citează surse din serviciile secrete ucrainene.

UPDATE 22.22 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a promis că soldaţii ruşi care luptă în Ucraina vor primi amnistia totală şi despăgubiri în bani dacă depun armele în mod voluntar.

UPDATE 20.49 Franţa a decis să-şi mute ambasada sa din Ucraina de la Kiev la Liov. „Noi nu suntem cobeligeranţi, suntem susţinători ai unei părţi care luptă”, a declarat ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

Şeful diplomaţiei franceze a cerut un „armistiţiu” şi l-a elogiat pe Volodîmîr Zelenski, pe care-l consideră „admirabil prin hotărârea sa”.

UPDATE 20.46 Imagini din satelit arată că mai multe coloane de blindate ruseşti se îndreptau luni seara către Kiev. Potrivit Maxar, în aceste coloane se află câteva sute de tancuri.

UPDATE 20.36 Dronele turceşti Bayraktar TB-2 folosite de Ucraina au fost surprinse în acţiune în timp ce distrug un sistem antiaerian BUK, într-o pădure de lângă Kiev.

UPDATE 20.33 Pentagonul nu a detectat deocamdată nicio modificare „concretă” în postura nucleară a Rusiei, transmite AFP.

UPDATE 20.03 Responsabilii de paza mitropolitului Epifanie au neutralizat un grup de sabotori care ar fi încercat să-l lichideze pe liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

UPDATE 19.26 Mai multe explozii puternice s-au produs luni în jurul orei 18.40 la est de centrul Kievului. Au fost cele mai puternice explozii de luni, urmate de declanşarea sirenelor în tot oraşul.

UPDATE 19.21 Marea Britanie a decis să interzică intrarea navelor ruseşti în porturile sale. În plus, Londra va bloca „în zilele următoare” activele tuturor băncilor ruseşti din Marea Britanie.

UPDATE 19.10 Preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a semnat solicitarea de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, anunţă biroul său. Anterior, premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, a confirmat că ţara sa a trimis oficial cererea de aderare la UE.

Cerere de aderare a Ucrainei la UE FOTO Twitter

UPDATE 18.53 Delegaţiile ruse şi ucrainene au încheiat negocierile de pace din Belarus şi vor pleca în capitalele lor pentru consultări în vederea unei noi runde, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski.

UPDATE 18.34 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său francez Emmanuel Macron că opreşte războiul împotriva Ucrainei dacă obţine recunoaşterea peninsulei Crimeea ca teritoriu al Rusiei, „denazificarea” Guvernului ucrainan şi un „statut neutru” pentru Kiev. Practic, Kremlinul vrea să obţină recunoaştere internaţională pentru un rapt teritorial - anexarea Crimeei în 2014 - şi răsturnarea actualei puteri alese democratic în Ucraina, o conducere pe care o numeşte, fără niciun temei, „nazistă”.

UPDATE 18.00 Elveţia va adopta sancţiunile Uniunii Europene împotriva cetăţenilor ruşi implicaţi în invadarea Ucrainei, îngheţându-le activele. „Având în vedere intervenţia militară a Rusiei în desfăşurare în Ucraina, Consiliul Federaţiei a luat pe 28 februarie decizia de a adopta pachetele de sancţiuni impuse de UE pe 23 şi 25 februarie. Elveţia îşi reafirmă solidaritatea cu Ucraina şi poporul său; va livra ajutoare pentru persoanele care s-au refugiat în Polonia”, a comunicat Guvernul federal elveţian.

UPDATE 17.55 Ungaria nu va trimite trupe sau arme în Ucraina şi nu va permite ca armele letale să tranziteze teritoriul său în direcţia Ucraina, a declarat luni ministrul de Externe Peter Szijjarto.

UPDATE 17.53 Oligarhul rus Oleg Deripaska cere ca Rusia să înceteze „capitalismul de stat”  în faţa crizei provocate de sancţiunile occidentale. Deripaska a spus că aşteaptă din partea Guvernului rus „clarificări şi comentarii clare asupra politicii economice în următoarele trei luni”.

UPDATE 17.52 Marina ucraineană a confirmat că cei 13 grăniceri de pe Insula Şerpilor sunt în viaţă. Ei au fost luaţi prizonieri de armata rusă

UPDATE 17:43 Uniunea Europeană a cerut centrului său de sateliţi de la Madrid să furnizeze Ucrainei informaţii cu privire la mişcările trupelor ruseşti, a transmis şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă. Borell a mai spus că ţările membre UE sunt decise să-şi sporească sprijinul militar destinat Kievului.

UPDATE 17.24 Lavrov nu poate ajunge la Consiliul ONU după ce Rusiei i-a fost restricţionat accesul în spaţiul aerian al UE. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat vizita la Geneva pentru sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, din cauza interdicţiei pe care UE a aplicat-o avionavelor ruseşti, a anunţat luni Misiunea Rusă la Geneva. UE şi-a confirmat duminică decizia de a-şi închide spaţiul aerian către Rusia.

Interdicţia face parte din măsurile de răspuns la invazia rusească în Ucraina.

UPDATE 17.06 Departamentul de Stat al SUA le-a recomandat luni cetăţenilor americani să părăsească Rusia „imediat”. „Cetăţenii americani trebuie să ia în calcul să părăsească Rusia imediat, cu opţiuni comerciale de călătorie care sunt disponibile în continuare”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei americane.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite