Rusia desfăşoară exerciţii militare cu submarine nucleare şi lansatoare de rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Rusia desfăşoară exerciţii militare cu submarine nucleare în Marea Barents, dar şi cu lansatoare mobile de rachete în pădurile din Siberia. Activitatea armatei ruse a fost înregistrată după ce Vladimir Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă.

Flota de nord a Rusiei a anunţat că mai multe submarine nucleare au derulat exerciţii pentru a-şi „antrena manevrele în condiţii de furtună”, urmând ca o serie de nave de război, menite să protejeze Peninsula Kola din nord-vestul Rusiei, li se vor alătura, relatează Mediafax. 

În estul Siberiei, Forţele Strategice de Rachete au dispersat lansatoare balistice intercontinentale Yars, după cum a declarat Ministerul Apărării din Rusia, conform sursei citate.

Armata rusă nu a precizat dacă exerciţiile militare au legătură cu ordinul lui Putin de diminică, prin care a pus în alertă „armele de descurajare ale Rusiei”, adică inclusiv forţele nucleare, pe fondul războiului din Ucraina şi nu este clar dacă exerciţiile reprezintă o schimbare a antrenamentelor normale. 

Imediat după ce Moscova a anunţat că plasează în alertă forţa de descurajare a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară, Casa Albă a transmis că preşedintele rus „fabrică ameninţări care nu există” cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni. 

De asemenea, Pentagonul nu a detectat deocamdată nicio modificare „concretă” în postura nucleară a Rusiei. „Nu cred că am văzut ceva concret drept consecinţă a deciziei sale. În orice caz, nu încă”, a declarat un oficial de rang înalt de la Pentagon, citat de AFP.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri