Războiul lui Putin s-ar putea întoarce împotriva lui, schimbând regimul la Moscova, nu la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Lupta eroică a Ucrainei împotriva  brutalităţii regimului lui Putin şi armatei ruse a captivat lumea pentru că are toate elementele povestirilor în care se dă o luptă între bine şi rău,  ordine şi haos şi în care un David înfruntă un Goliat - este modul în care putem explica ce se întâmplă. Este şi o poveste convingătoare pentru că respinge gândirea convenţională şi demontează asumpţiile celor din ambele tabere, arată o analiză USA Today.

Asumpţii eronate

Nu doar Putin, ci şi criticii săi au presupus greşit că Occidentul nu va înfrunta într-un front unit ameninţările sale, că,  în retragere după dezastrul din Irak şi dezbinate intern, SUA vor fi prea slăbite pentru a-şi asuma rolul de lider, că Ucraina nu va putea rezista asaltului forţelor armate masive ale lui Putin.

Cu toţii s-au gândit că Volodimir Zelenski, un comediant şi actor ajuns preşedinte, nu ar fi, într-o bătălie pe scena mondială, un adversar pe măsura unui dictator uns cu toate alifiile. Cum ar putea ţine piept Ucraina asaltului rus? Cu atât mai puţin îşi imagina cineva că tancurile şi convoaiele ruse ar putea fi transformate în fiare contorsionate care să zacă pe drumurile Ucrainei.

Când l-au ascultat pe Putin în biroul lui nemapoimenit de alb de la Kremlin, ţinând discursul său divagat despre o istorie care n-a existat, puţini ar fi crezut că ar putea fi depăşit de un Zelenski care a folosit cuvinte mai simple şi mai umane în prag de război, şi care s-a filmat cu telefonul bând cafea cu soldaţii săi.  

Războiul a început de câteva zile, dar deja ne putem imagina inimaginabilul. Dacă Ucraina are câteva drumuri către victorie, nu se întrevăd căile prin care Rusia sau Putin să obţină o victorie autentică. Asta nu înseamnă că nu poate avea câştigurile în luptă care până acum i-au scăpat. În plus, duminică şi-a plasat forţele nucleare în alertă, ridicând miza nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume.

Putin nu ar fi scos cartea nucleară dacă războiul ar fi mers bine - e clar că Putin se simte încolţit aşa cum nu a anticipat - din partea armatei ucrainene, a poporului ucrainean, a războiului opiniei publice de pe TikTok, a propriei populaţii dezgustate de războiul săi, a sancţiunilor occidentale - în timp ce căile sale de succes se îngustează.

Scenariul de care Putin s-a temut cel mai tare când a invadat Ucraina este un război prelungit împotriva unei insurgenţe ucrainene energice. Se dovedeşte că ar fi cel mai bun scenariu pentru el, pentru că ucrainenii nu l-ar lăsa să instaleze un regim-marionetă şi să facă din Ucraina un stat vasal,ar lupta în continuare. Pe de altă parte, nu ar fi  imposibil ca Ucraina să reziste în continuare pe câmpul de luptă şi să nu le permită să captureze Kievul şi să dea jos guvernul. 

Rezistenţa lor nu va fi la infinit. Dar ar putea câştiga suficient timp astfel încât să-şi facă efectul sancţiunile în combinaţie cu revolta faţă de război,rezultatul fiind tulburări interne suficient de puternice cât să creeze presiune pentru Putin, iar el să fie nevoit să ceară încetarea ostilităţilor.

 

Ce fel de înfrângere ar putea negocia Putin?

Desigur că războiul ar putea merge înainte iar Putin să continue să fie iraţional, să fluture sabia nucleară, dar şi presiunea Occidentului se va amplifica.

Germania, ca şi alte naţiuni occidentale, trimite şi mai multe arme în Ucraina, în timp ce noile sancţiuni ce blochează instituţii bancare din Rusia de la SWIFT, izolând banca centrală, sunt suficient de agresive încât să devasteze economia deja slăbită a Rusiei.

Dar ce fel de înfrângere ar fi dispusă Rusia să negocieze? Ar putea păstra Crimeea? Nu ar trebui să i se permită. Ar putea ruşii încheia un acord prin care Ucraina să renunţe la NATO? Ar putea fi o soluţie temporară, dar ar trebui să nu fie ceva negociabil.

E puţin probabil că, odată ce războiul se sfârşeşte, Putin nu va mai avea necazuri. El nu va mai fi decât un paria care poate fi condamnat şi pentru crime de război, caz în care n-ar mai putea ieşi vreodată din Rusia.

Răul făcut posturii şi economiei Rusiei va fi durabil mult după ce conflictul se va fi încheiat. Cel mai sumbru scenariu pentru Putin, care acum a devenit posibil, este ca războiul pe care el l-a pornit pentru a forţa schimbarea regimului să aibă rezultatul că s-ar întâmpla mai degrabă la Moscova decât la Kiev.

În aceste circumstanţe, singura speranţă a lui Putin ar fi ca Occidentul şi Ucraina să-şi piardă cumpătul şi să înceapă să facă greşeli. Este puţin probabil, având în vedere cursul de până acum al evenimentelor. Din acest motiv, în măsura în care Ucraina şi Occidentul îşi menţin determinarea, nu este ceva lipsit de logică ca, măcar în acest caz particular, binele să învingă răul, curajul să triumfe în faţa cruzimii, iar David  să fie din nou victorios în faţa lui Goliat, şi lumea să se restabilească în cursul său spre viitor, nu regresiv spre trecut, se arată în analiza USA Today.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite