Mitropolitul Epifanie, printre ţintele lui Putin? Un grup de sabotori a fost neutralizat la Mănăstirea Sfântul Mihail din Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO zn.ua
FOTO zn.ua

Responsabilii de paza mitropolitului Epifanie au neutralizat un grup de sabotori care ar fi încercat să ajungă la liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Un anunţ în acest sens a fost făcut de arhiepiscopul Evstratii Zoria, adjunct al şefului Departamentului de Externe al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Potrivit arhiepiscopului ucrainean, există informaţii de la serviciile secrete precum că mitropolitul Epifanie ar fi printre ţintele lui Putin. 

El aminteşte că liderul de la Kremlin a contestat Biserica Ortodoxă a Ucrainei în amplul său discurs ţinut cu ocazia recunoaşterii independenţei „republicilor populare” Luhansk şi Doneţk.

Arhiepiscopul Evstratii Zoria dă asigurări că s-au luat măsuri adecvate pentru protejarea mitropolitului Epifanie, iar acesta nu va părăsi Ucraina, aşa cum au insinuat unele voci.

Potrivit lui, printre cei care fac apeluri la găsirea mitropolitului Epifanie figurează o persoană ce are legături cu Viktor Medvedciuk, un politician ucrainean foarte apropiat de Putin, şi deputatul Andrei Derkaci, considerat un agent de influenţă al Rusiei.

Luni, mitropolitul Epifanie s-a adresat patriarhului rus Kiril cu solicitarea de a se implica în recuperarea trupurilor neînsufleţite ale soldaţilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei: „Din păcate, din declaraţiile publice anterioare, este clar că pentru dvs este mai importantă bunăvoinţa lui Putin şi a conducerii Federaţiei Ruse decât grija pentru oamenii din Ucraina, unii dintre care vă considerau pastorul lor înainte de război. Totuşi, mai am speranţa că măcar în raport cu propriii concetăţeni, majoritatea dintre care sunt creştini ortodocşi - turma dvs, veţi găsi puterea spirituală de a da dovadă de grijă şi compasiune”.

Liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei mai precizat că ţara sa a solicitat Crucii Roşii ajutor pentru repatrierea soldaţilor ruşi morţi în luptă, dar Moscova nu a colaborat deocamdată.

„De aceea mă adresez dvs, daţi dovadă de compasiune măcar pentru propriii cetăţeni. Dacă nu puteţi să vă pronunţaţi împotriva agresiunii - ajutaţi măcar să fie recuperate corpurile neînsufleţite ale soldaţilor, viaţa cărora a fost jertfită pentru ideea lumii ruse pe care o împărtăşiţi dvs şi preşedintele dvs”, a mai scris mitropolitul ucrainean.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei şi-a obţinut autocefalia la câţiva ani după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Procesul de obţinere a autocefaliei a stârnit proteste uriaşe din partea Moscovei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite